Derfor smiler Ålesund selv om færre søkte seg dit i år

Færre søker seg til NTNU i Ålesund sammenlignet med i fjor, men campusen kan trøste seg med at populariteten til enkelte studieprogram er formidabel.

- Til tross for nedgang i år, så er årets søkertall det nest beste i historien, sier Annik Magerholm Fet, viserektor ved NTNU i Ålesund.
Publisert

Da tallene fra Samordna opptak nylig ble kjent, viste det seg at Ålesund har en nedgang på 9 prosent i antall søkere som har campusen som sitt førstevalg. I antall er det snakk om 1 417 søkere totalt. Over tid blir bildet likevel ikke dystert. I fjor økte antallet førsteprioritetssøkere til NTNU i Ålesund med 19 prosent, så årets nedgang blir sett i forhold til dette rekordåret. Sammenligner vi med 2015 har Ålesund en økning på over 7 prosent.

- 2016 var et toppår, der fusjonseffekten slo til for fullt. Til tross for nedgang i år, så er årets søkertall det nest beste i historien. Men vi skal se nøyere på tallene og finne ut hva strategien vår for rekruttering blir framover. Vi vil bli bedre, sier viserektor Annik Magerholm Fet.

LES OGSÅ: Dette er de mest og minst populære fagene ved NTNU

Automatisering i skuddet

Ett studieprogram som på ingen måter bidrar til nedgangen, er bachelorprogrammet i automatiseringsteknikk. Der er økningen i antallet søkere på så mye som 60 prosent.

På NTNUs nettsider omtaler de automatiseringsteknikk som et framtidsrettet studium, som gir mange jobbmuligheter. Videre heter det at automatiske systemer kommer inn i styring av alle typer produkter og produksjonssystemer:

« Du lærer hvordan du kan bruke en datamaskin til å måle temperatur og hastighet, utvikle styringssystemer og instrumentere maskiner og prosesser. Du utvikler forståelsen av både datateknikk og mekaniske systemer. Du blir en allsidig ingeniør og kan tilpasse deg mange typer bransjer.»

- Automatiseringsteknikk tilbyr en utdanning som svarer på samfunnets utfordringer. Det handler om simuleringsteknologi, robotisering og det å ta i bruk nye, muliggjørende teknologier. Og simuleringsteknologi er noe vi er veldig gode på ved NTNU i Ålesund. Vi drar nytte av den nærheten campusen har til bedrifter, og kan bruke simulatorer hos Rolls Royce og andre aktører på campus. De simulatorene vi selv har, er blant de beste i verden, spesielt innenfor den maritime sektoren, sier Annik Magerholm Fet.

LES OGSÅ: 100 dager ved roret i Ålesund

LES OGSÅ: Hildres ti bud for å overleve som liten campus

Stor interesse for Biomarin innovasjon

På andreplass i popularitet kommer Biomarin innovasjon. Økningen i antallet studenter som har dette studieprogrammet som førstevalg er på vel 27 prosent.

- Havet og utnytting av havets ressurser er noe vi satser på. Det er her vi skal posisjonere oss i framtida. Studiet handler om ny teknologi, nye råvarer, nye markeder, nye produkter og et bredt spekter av innovasjonsmuligheter, sier hun.

Viserektoren forteller at også nautikk har gode tall med cirka 6 søkere pr studieplass selv om årets nedgang er på 17 prosent.

Skipsdesign har færre søkere

Skipsdesign har størst nedgang i antall søkere sammenlignet med i fjor. Nedgangen er på over 36 prosent.

- Nedgangen gjenspeiler nok usikkerheten i markedet, det er ei urolig tid for offshorenæringa. Litt overraskende er det likevel at nedgangen er så stor. Vi ser vanligvis at det er i nedgangstider det kommer nye design, skipstyper og anvendelsesområder, så dette må vi se nærmere på, konstaterer hun.

I fjor var det sykepleie, biologiske fag og økonomifag som utmerker seg med høye søkertall. I år går særlig økonomifagene tilbake.

LES OGSÅ: Innovative folk lokket Annik til Ålesund

Gjøvik med rekordsøkning - igjen

NTNU i Ålesund kan altså vise til nest beste søkertall noen gang. Høgskulen i Volda har en økning, og Høgskolen i Molde har aldri hatt så mange søkere som i år.

Ellen Torset, som er rådgiver innen markedsføring og rekruttering ved NTNU i Ålesund, forklarer de gode tallene slik:

- Alle har hatt en god og positiv mediedekning. Markedsføringen har vært rettet mot målgruppene og det har vært mange arrangementer på campusene. Synlighet i regionen og positiv omtale har nok mye å si.

For NTNU i Ålesund kommer 60 prosent av årets søkere fra Møre og Romsdal.

En annen campus som seiler i medvind, er NTNU i Gjøvik. For tolvte gang på rad kan de skilte med økning i søkertallene. Økningen er på 18 prosent fra 2016 til 2017.

LES OGSÅ: Gjøvik med økning år etter år