- Jeg er kjempe, kjempe, kjempeglad!

- Dette har vært en veldig viktig sak for instituttet, sier instituttleder Jørgen Langdalen ved Institutt for musikk.

Jørgen Langdalen forteller at han sov dårlig natta før det historiske vedtaket ble kjent, men det hadde han ingen grunn til.
Publisert Sist oppdatert

Det var mange smilende ansikter som toget ut av konferansesalen og inn i matsalen på Hotel Skifer på Oppdal omkring halv ett fredag. Da hadde NTNUs instituttstyrere, dekaner og øvrige ledere fått høre at Iselin Nybø, på sin første ordinære arbeidsdag, deltok i regjeringens vedtak om å fullfinansiere ny campus NTNU.

Vedtaket innebærer at staten skal finansiere nybygg på 92 000 kvadratmeter brutto og ombygging av brutto 45 000 kvadratmeter av eksisterende arealer på NTNU. Den totale prislappen er på 9 milliarder kroner. Planen er at byggingen skal være gjennomført innen en tiårsperiode.

Dette innebærer blant annet at KAM-bygget vil bli realisert. Det er ikke satt av konkrete arealer innenfor totalrammen, men et knutepunkt for disse miljøene er høyt prioritert fra NTNUs side.

Også ombygging magasinarealene til Vitenskapsmuseet vil bli mulig. De foreslåtte formidlingsarealene er derimot ikke inkludert. Rektor Gunnar Bovim sier imidlertid at man vil prøve å få det til innenfor NTNUs ordinære rammer.

Universitetsavisa avbrøt leder for Institutt for Musikk, Jørgen Langdalen midt i lunsjmåltidet. Langdalen var imidlertid ikke tung å be, men gikk smilende fra halvspist mat.

- Hvor glad er du nå Langdalen?

- Jeg er kjempe, kjempe kjempeglad. Dette har vært en veldig viktig sak for instituttet, sier han.

Instituttstyreren medgir at det har vært noen søvnløse netter de siste ukene.

- Vi vet jo at dette vedtaket kunne sett temmelig annerledes ut enn det vi fikk i dag. Svært mye sto på spill.

- Ja, det blir champagne

- Klisjespørsmålet: Er det hjem for å åpne champagneflaskene nå?

- Vi er overlykkelige ved instituttet. Ja, det er hjem og åpne champagnen. Vi skal feire ved instituttet.

Langdalen poengterer at denne bevilgningen som gjør det mulig å samle alle kunstfagene i ett bygg, vil gi enorme synergier.

- Vi får dessuten til en stor grad av effektivisering og muligheter for tverrfaglig samarbeid mellom kunstfagene og andre fag ved NTNU.

På dette tidspunktet i intervjuet passerer en smilende universitetsrektor og klapper taust Langdalen på skuldrene, før han går videre. Vi spør instituttlederen om nyheten kom fullstendig bardus på ham.

- Jeg hørte en liten fugl kvitre like før seansen nå i formiddag, hvor statsråden slapp nyheten. Men jeg var helt uforberedt, så dette var helt uventet for meg.

- Dette kunne gått dårlig for dere?

- Det kunne gått skikkelig dårlig. Jeg sov særlig dårlig i natt. Men det er ikke umulig nattesøvnen blir bedre nå, sier en særdeles fornøyd instituttleder.

- Så mange har jobbet så bra

Også Langdalens sjef, dekan Anne Kristine Børresen ved Det humanistiske fakultet, gikk rundt med et bredt smil om munnen.

- Her har det blitt jobbet så godt av så mange for å sikre argumentasjonen for hvorfor vi trenger en ny campus og hvorfor landet trenger det, sier hun til Universitetsavisa.

Børresen minner om at verken KAM eller Vitenskapsmuseet vars med i den opprinnelige konsekvensutredningen.

- Der har så mange gode krefter vært i sving for å få det med. Det kjennes veldig bra å kunne konstatere at det har vært verdt innsatsen, sier Anne Kristine Børresen.

- Stor jobb venter

Børresens sjef, NTNU-rektor Gunnar Bovim er også i godt humør. Men han minner om at NTNU nå har fått en stor jobb i fanget.

- Dette er det største universitetsutbyggingsprosjektet jeg vet om. Det er anslått en total prislapp på 9 milliarder. Vi ble bedt om å utrede løsninger på 3, 5 eller 7 milliarder. Så argumentasjonen har slått igjennom, sier rektoren.

- Kjenner du på en begynnende prestasjonsangst?

- Nei, jeg tror vi får til dette. Vi har argumentert godt, arbeidet godt, dette skal vi få til på en meget god måte.

- Kjennes dette som en seier?

- Jeg er svært lettet. Regjeringen har lyttet til våre gode argumenter, det kjennes veldig tilfredsstillende. Kunnskapsdepartementet har også vært en viktig støttespiller. Men vi må ikke glemme hva dette handler om, å gi et bedre studietilbud, og løse samfunnsoppdraget vårt på en bedre måte, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Det ble en pangstart med den nye statsråden med på Skype. Det var her vedtaket om campussamling ble kjent.