ytring

NTNUs nye rektor må prioritere bærekraft

Det er slående at bærekraftsarbeid ikke nevnes i stillingsannonsen for ny rektor ved NTNU, mener medlemmer av gruppen Scientist rebellion.

Flere forskere ved NTNU har tilknytning til organisasjonen Scientist Rebellion. Organisasjonen har gjennomført flere klimaaksjoner.
Publisert Sist oppdatert

Les den engelske versjonen av dette innlegget her. 

NTNU er i ferd med å rekruttere en ny rektor. I en tid hvor universiteter i økende grad blir oppfordret til å styrke sitt bærekraftsarbeid er det slående at dette ikke nevnes i stillingsannonsen for ansettelsen av rektoren ved Norges største universitet.

Fremming av bærekraft er en avgjørende oppgave for universitetsledelsen. Likevel ligger NTNU bak andre norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner på mange aspekter ved bærekraft. Vi mener derfor at utnevnelsen av en ny rektor er en mulighet til å sette NTNU tilbake på sporet for å ta ledelsen innen bærekraftsarbeid i den norske høyere utdanningssektoren.

Les mer om organisasjonen Scientist Rebellion her. 

Les også: UA kjører debatt mellom rektorkandidatene tirsdag 12. mars i Storsalen.

Bærekraft øverst på agaendaen

Den forrige rektoren, Anne Borg, satte bærekraft øverst på agendaen da hun ble utnevnt i 2020. Forskningsbasert bærekraft bør være en fast prioritering for fremtidige NTNU-rektorer i tråd med vårt samfunnsoppdrag: “Vi bruker vår viten til beste for samfunnet” og “engasjerer oss for å løse globale utfordringer.” Samtidig er NTNUs bærekraftsmål for 2025 langt fra oppnådd og NTNUs Miljøutviklingsplan (2018-2023) forblir ukjent for de fleste ansatte og studenter. 

En tydelig orientering og koordinering trengs fra rektoratet for å implementere bærekraft blant mylderet av initiativer ved institutt-, fakultets- og TSO (Tematisk satsingsområde)-nivå, med initativer både innen forskning, utdanning og drift. Avvikling av TSO Bærekraft har i den forstand tilsynelatende etterlatt et vakuum. Så lenge en strategisk forankring av bærekraft ved NTNU mangler, blir det vanskelig å gjøre ord til handling. Derfor foreslår vi at en plan for utvikling av bærekraft i NTNUs aktiviteter bør inkluderes i evalueringsprosessen ved ansettelsen av den nye rektoren.

Viserektor med ansvar 

For å oppnå dette kan NTNU hente inspirasjon fra andre universiteter og forskningsinstitusjoners, som har tatt i bruk ulike strategier for å oppnå bærekraftsrettet handling. 

NMBU, UiO og UiT har alle utnevnt en viserektor med særskilt ansvar for bærekraft. UiO lagde også en konkret, detaljert og oppdatert “handlingsplan for klima- og miljøarbeid” i juni 2022. SINTEF har integrert systematisk bærekraftsrapportering i sine årlige rapporter. I tillegg har UiO åpnet et Grønt Kontor for alle studenter og ansatte "som har ideer om hvordan UiO som både studiested og arbeidsplass kan bli mer bærekraftig" for å støtte engasjement nedenfra og opp.

Forpliktelse til bærekraft

Det er avgjørende at rektoratets sterke forpliktelse til bærekraft blir gjentatt med ansettelse av neste rektor og underbygges med en tydelig bærekraftstrategi for initiativer på universitetet. I tillegg trenger vi et system for å støtte eksisterende og fremtidige initiativer nedenfra og opp. NTNU må ha en overordnet plan med tidsfrister, retningslinjer og verktøy for de ulike nivåene av organisasjonen for å gjennomføre en bærekraftig utvikling. Etablering av årlig rapportering på framgang innen bærekraft vil støtte kontinuitet i utviklingen, øke bevissthet ved universitetet og holde universitetsledelsen ansvarlig for fremdriften.

 En tydelig plan for bærekraftig utvikling fra rektoratet er nødvendig for å ha en konstruktivt miljø og skape engasjement og samarbeid mellom ansatte, studenter og ledelsen.

 

 

Følg UA på Facebook og Instagram.