Årets UKE-navn slår sprekker i tradisjoner

Natt til torsdag ble det klart hva navnet blir på festivalen som skal prege studiebyen Trondheim de neste ukene.

UKA er i gang og her er navnet.
Publisert Sist oppdatert

Hver gang studentfestivalen UKA avholdes, åpner festivalen med avduking av UKE-navnet. Navnet er med på å danne det tematiske grunnlaget for revyen som regnes som hjertet av Norges største kulturfestival.

Dette skjedde natt til 5. oktober. Da ble skiltet, som skal pryde Studentersamfundet i Trondhjem ut oktober, avduket. 

UKA-23 har blitt døpt «SPRÆKK!».

- Inspirasjonen bak årets UKE-navn baserer seg på situasjonen Studentersamfundet nå befinner seg i. Etter mange tiår med drømmer og idéer, står snart nybygget klart. Vi er i ferd med å tre inn i en ny tid, med et nytt bygg, skriver UKA i en pressemelding.

Tradisjonen tro var kor og band til stede og spilte opp med studentklassikerne mens flere hundre ventet på avdukningen av årets UKE-navn.

Sprekker i veggene

Bygget som oppføres på baksiden av Samfundet skal i teorien stå klart i første kvartal av 2024. Som resultat av byggeprossesen har det blitt sprekker i enkelte av Samfundets nesten 100 år gamle vegger.

- Bygget vi kjenner i dag har bokstavelig talt slått sprekker, og på den måten kjent konsekvensene av det nye. Dette markerer et skille i UKAs historie, og vi har en visjon om å skape en revy som gjenspeiler dette, skriver UKA.

UKA er Norges største kulturfestival og eldste studenteruke. Den har blitt arrangert i Trondheim annenhver høst siden 1917, med unntak av krigsårene 1941 og 1943. UKA har som mål å tilføre Studentersamfundet økonomiske midler, gjennom gode opplevelser og et godt omdømme. Både UKA og Samfundet drives av frivillige studenter.

Det var full stopp i trafikken utenfor Studentersamfundet da flere hundre studenter samlet seg for å sparke i gang årets store festival.

Bryter med forventninger

Årets UKE-navn utfordrer flere tradisjoner. 

- Navnet slår på den måten sprekker i studentenes forventninger til UKE-navnet. De siste årene har UKE-navnet bestått av tre stavelser, og mange mener at det også bør ha tre betydninger. I år har vi valgt å bryte med disse forventningene, for å markere at vi er i ferd med å gå inn i en ny tid.

En lang prosess har gått inn i å finne riktig navn å gi festivalen.

- Forfatterkollegiet i UKE-revyen starter prosessen med å finne UKE-navnet cirka ni mnd før avduking, forteller leder av Forfatterkollegiet, Olav Ødegård. 

Kollegiet har ansvar for å skrive revyen.

 - Det hele startet med mye idémyldring, og hele 130 navn lå på blokka. I løpet av et par uker med intens jobbing og drømming, landet vi på årets UKE-navn.

Spekulert i Reitan-navn

Navnet holdes hemmelig for alle bortsett fra noen få før det lanseres i stor ståhei ved festivalens åpning.

- Vi har operert med dekknavn, for å unngå at selve UKE-navnet lekkes, sier revysjef Mia Aspholm. 

- Flere i vår krets har spekulert i hva navnet kan være, og vi har hørt mange gode forslag. For eksempel «Rai-Reitan». En blanding av en DDE og Reitan-referanse der, altså, legger revysjefen til.

Reitan ble etter stor diskusjon tak-sponsor for Studentersamfundet i Trondheim for et par år siden.

Følg UA på Facebook og Instagram.