Gode råd til ferske NTNU-studenter

Ferske studenter kan oppleve møtet med universitetet og en ny by som litt kaotisk. Trøsten er at ting faller fort på plass.
Immatrikulering. De færreste som begynner å studere har hørt ordet en gang, men det betyr rett og slett å innskrives som student. Skal du studere i Trondheim, møt opp til seremonien på plena bak Hovedbygningen på Gløshaugen - og ta det derfra.  
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Immatrikulering. De færreste som begynner å studere har hørt ordet en gang, men det betyr rett og slett å innskrives som student. Skal du studere i Trondheim, møt opp til seremonien på plena bak Hovedbygningen på Gløshaugen - og ta det derfra.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Når kalenderen viser august 2016, går det varsel ut til rundt 39 000 gamle og nye NTNU-studenter i hver krik og krok av Norge, med bud om at det snart er semesterstart ved NTNU.

For mange betyr det farvel til foresattes trygge favn og tid for å stå på egne studentben. Overgangen kan oppleves som tøff. Da kan det jo være en trøst at en har havnet ved et universitet hvis studiemiljø har et godt rykte. Rundt 33 000 av studentene vil holde hus i Trondheim, byen som skal være Norges beste å studere i. Både kommune, læresteder og samskipnad har gått sammen om å løfte den videre – til å bli den beste studiebyen i Norden.

1. Gjennom kaos – i riktig rekkefølge

Rundt 7 000 ansatte. 39 000 studenter fordelt på campuser i Trondheim, Ålesund og Gjøvik. 8 fakulteter og rundt 70 institutter. 734 000 kvadratmeter bygg. Norges største universitet. Møtet med NTNU kan virke temmelig overveldende for en fersk student.

Så hva gjør man? 

Det beste man kan gjøre er å innse at det kan virke kaotisk de første dagene og ukene. Deretter ordner det seg. Det aller viktigste og mest praktiske er faktisk å få gjort ting i riktig rekkefølge.

Boligbehov? Bolig/hybelkrise har vært en gjenganger ved semesterstart i mange år i Trondheim, men i fjor snudde dette brått og ble leiers marked. Sjekk finn.no for det private markedet, eller samskipnaden Sit.

Det finnes også noe som heter boliggarantien Tak over hodet, som gir studentene i Trondheim et trygt og rimelig midlertidig botilbud ved studiestart.

Gjennom avtalen med Scandic Lerkendal sikrer samarbeidet Nordens beste studieby at studentene i Trondheim er garantert en plass å bo til de finner permanent bosted.  Der finnes også en infolounge som hjelper studentene med tips og råd om Trondheim og boligjakten.

2. Start med studentweb og semesteravgift

Nøkkelen til ditt videre liv som NTNU-student går via Studentweb (SW). Her finner du informasjon om deg, om studiet du skal begynne på og en hel masse annet nyttig. Du må via SW for å kunne betale den veldig viktige semesteravgiften. Den er på 510 kroner, finansierer blant annet studentenes velferdstilbud.

Fristen er 15. september, men det er smart å betale den så raskt som mulig.

På SW skal du også registrere deg for semesteret ved å bekrefte utdanningsplanen din, som er en gjensidig avtale mellom deg og NTNU.

3. Studentkort = Adgangskort

Som student eller ansatt får du et eget ID-kort med navn og bilde. Kortet fungerer som legitimasjon ved NTNU, nøkkelkort til bygninger, lånekort på biblioteket og til utskrifter. Her ser du hvor du får skaffet deg studentkortet.

På Gløshaugen er køen for å få adgangskort lang, kjempelang, alltid, de første dagene. Hater du kø, hjelper det muligens å møte opp tidlig. På den annen side: Det kan både være sosialt og hyggelig, kanskje finner du dine første nye venner i kjeden av andre ferskinger.

4. Studentbevis som app

I tillegg til studentkortet må du ha studentbevis. Studentbeviset gir deg studentrabatter på buss, tog og på andre tjenester. 

Når du har semesterregistrert deg i Studentweb og betalt semesteravgift kan du laste ned eller oppdaterer appen som heter Studentbevis.

Rundt 1. august 2016 kommer ny versjon av appen. Studenter som har lastet ned appen fra før vil da bli bedt om å oppdatere.

Selv om stadig mer går elektronisk, får du fortsatt viktig informasjon via vanlig post - både fra NTNU og Lånekassen. Husk derfor:

Meld adresseendring hos Posten - jo fortere jo bedre. 

5. Finne fram? Last ned en app

E-karttjenesten MazeMap er et lurt sted å starte enten du skal bevege deg mellom de ulike Trondheims-campusene, eller finne fram til fakulteter, institutter, forelesningssaler, grupperom eller kontorer. Den finnes også som app for smarttelefoner, den er tilpasset bevegelseshemmede, og Universitetsavisa har testet den.

Appen, som også ble utviklet ved NTNU, ble lansert i 2011. Det gjorde faktisk NTNU til det første universitetet i verden som kunne tilby en slik løsning for innendørs navigasjon.

6. Immatrikulering

Immatrikuleringen er en felles oppstart for alle nye studenter ved NTNU. I Trondheim skjer det tirsdag 16. august, dagen etter står Ålesund for tur, mens Gjøvik har immatrikulering torsdag 18. august. 

Immatrikulering. De færreste som begynner å studere har hørt ordet en gang, men det betyr rett og slett å innskrives som student.

Skal du studere i Trondheim, møt opp på plena bak Hovedbygningen, som mange gjerne kaller Harry Potter-bygget. Når du ser det skjønner du hvorfor. Og faktisk, her kommer hele rektoratet - altså toppsjefene ved NTNU - vandrende i prosesjon iført fotside fløyelskapper som mange mener har et visst Humlesnurr-snitt (og ja, NTNUI, Norges største idrettslag har et eget rumpeldunk-lag).

Så er det taler og kulturelle og musikalske innslag.  For studenter på sivilingeniør, realfag og medisin er immatrikuleringen obligatorisk. Gir du ikke beskjed til fakultetet ditt om at du ikke kan møte, mister du faktisk studieplassen din.

Les mer om opplegg rundt studiestart her.

Her finner du detaljene om oppstarten på ditt studieprogram.

7. Fadderuke - sosialt og lærerikt

På immatrikuleringsdagen får du også informasjon om Fadderuka for ditt studieprogram. Du får en fadder og en faddergruppe med dem som skal bli dine medstudenter. Deretter: Immatrikuleringsfest, rebusløp, stand up-show, quiz, arrangementer med linjeforeninger, temafester og andre fester.

Her er sidene om fadderukene i Trondheim, Gjøvik og Ålesund

Fadderne er en stor ressurs, og til stor hjelp for nye studenter. Alle nye studenter oppfordres til å være aktivt oppsøkende i forhold til Fadderuka. Det er kjempeviktig for en god start. Selv om du ikke vil delta på riktig alle festene, er det veldig greit å ha kontakt – både for det sosiale og for praktisk informasjon.

NTNU har også egne bloggere som deler erfaringer om livet som fersk – og viderekommen student.

8. Studieteknikk og eksamensangst

Den 17. august starter undervisningen. Overgangen fra trygg klasseromsundervisning til forelesninger med kanskje hundretall studenter, eller andre helt nye undervisningsformer, kan bli brå. Studentservice lærer bort bra knep og kjører gratis kurs i gode studieteknikker og -mestring. De tilbyr også eget kurs i studieteknikk for deg med lese- og skrivevansker og mestringskurs for personer med ADHD. Trenger du spesiell tilrettelegging på grunn av sykdom eller funksjonshemming, er det også tidsfrister for å søke om det.

Når opptaksprøver og dåpsritualer i linjeforeningene er unnagjort, glir høsten etter hvert over i eksamensperioden. For dem som sliter med uro og eksamensangst, eller bare vil forberede seg best mulig, finnes det også råd. Les 10 råd for å takle eksamensangst i Universitetsavisa.

Studentservice har kurs i eksamensmestring og eksamenstips - også.

9. Spe på studielånet

Det er ikke fett å leve på studielån, selv om det kanskje kan virke sånn akkurat i det lån og stipend tikker inn på konto. Det finnes haugevis av tips til hvordan du kan få mest mulig ut av pengene. På studentøkonomi.net  finner du budsjettmaler, og tautdanning.no har mange nyttige artikler om hvordan penger kan tøyes til å vare litt lenger.

ibok.no er Norges største markedsplass for kjøp og salg av brukte bøker, spesielt fag- og pensumbøker. Det finnes også et par tusen studentrabatter du kan få. Sjekk Studentrabatt.no og Studenttorget.no

Hvis det allikevel blir overdose havregryn og Grandiosa til 19.90 ut over høsten, finnes tips til hvordan du skriver jobbsøknad og CV. Også Studentservice tilbyr også jobbsøkerkurs.

Sist, men ikke minst:

Det finnes stipender og legater du kan søke på. Over 2 000. Mange studenter har opp gjennom tiden hatt stor glede av Legathåndboken. Ved NTNU finnes det over 30 stiftelser, fond og legater som studenter kan søke pengestøtte hos. Her finner du generell info og her er stipendene og legatene listet opp.

10. Ta byen i bruk

Det beste kompasset til hvordan man kan bruke byen best mulig, er nok studentene som har vært her en stund. Skaff deg sykkel. Trondheim har satset stort på sykkelstier og felt de siste årene. Bakklandet byr på hyggelige kaféerog spisesteder. Ta båten fra Ravnkloa til Munkholmen. Sagnomsust burger og kebab får du på Sesam på Samfundet.

Mikrobryggeriet i Ravelsveita er et fint sted for øltørste, og det siste året har det poppet opp med nye kule steder både for øl og kaffe. Bare spør en fadder!  Ladestien fra Korsvika til Rotvoll er en superfin tursti, og siste tilskudd, serveringsstedet Ladekaia gjør stien helt komplett for tur i all slags vær.

Det nye friområdet fra Skansen til Brattøra har utegriller, sandvolleyballbane og plenty muligheter for å slå seg ned og nyte solnedgangen ved fjorden. Ta heisen opp i Tyholttårnet og nyt utsikten. Ta bussen til Skistua og begi deg inn i Bymarka. Estenstadmarka er også populær for studenter, enten du vil rusle opp til hytta og spise rømmegrøt en onsdagskveld, gå eller jogge langs de mange fine turstiene og avslutte med et bad.

Og: Lekegrinda til Troillungan på Lerkendal, når Kjernen synger av full hals, er fotballkultur.  Kan du styre deg for RBK, går det an å ta plass under fanen «Heia Bortelaget» - eller lage en selv.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.