Ansatte er kritiske til trefelling: - Minner om en massakre

De ansatte ved Porelab er svært kritiske til at NTNU har valgt å felle to gamle trær utenfor petroleumsteknisk senter. NTNU svarer at det var flere gode grunner til at trærne måtte hugges ned. 

Marie-Laure Olivier (nummer fire fra høyre) og kollegaene ved Porelab forteller om et trist syn utenfor kontorene sine på petroleumteknisk senter.
Publisert

Utenfor petroleumsteknisk senter raget to høye trær foran kontorene til de ansatte ved Porelab. Disse har NTNU nå valgt å felle, noe som har ført til stor frustrasjon hos de ansatte som en gang hadde utsikt til trærne. 

Administrativ leder for Porelab, Marie-Laure Olivier, forteller at hun ble sjokkert av å se trærne hugget net.

- Avgjørelsen om å felle dem synes jeg er deprimerende. Jeg blir virkelig lei meg, sier hun.

Trærne ligger utenfor petroleumsteknisk senter.

Olivier opplever at det skal svært lite til før det tas en avgjørelse om at trær skal hugges ned. 

- Så fort et tre stenger litt for sola hugges det ned, sier hun.

Synet utenfor arbeidsplassen beskriver hun som svært trist.

- Det var vondt å komme på jobb og se de to vakre trærne liggende på bakken. Jeg skjønner ikke hvordan de rettferdiggjør fellingen.

- Minner om en massakre

På en SMS til Universitetsavisa skriver fagleder for landskap, Anita Johansen, at trærne ble fjernet fordi røttene ødelegger asfalten og potensielt kan ødelegge drenering langs husveggen. I tillegg skriver hun at de to trærne begynte å helle mot parkeringsplassen og utgjorde en fare for biler og folk. 

På Porelab-kontoret er de ansatte fortsatt kritiske.

- Dette har vi ikke sett noen tegn til, sier Signe Kjelstrup.

Hun er sjefsforsker i Porelab og forteller at synet av de felte trærne utenfor kontoret hennes minner om en massakre. 

Signe Kjelstrup mener det er svært trist at NTNU har valgt å felle trærne.

- Disse trærne var også hjem til en masse fugler og ekorn. At de har valgt å hugge ned alt sammen er bare kjempetrist, sier Kjelstrup.

Uønsket art

Johansen skriver også til Universitetsavisa at arten som er felt er en «Balsampoppel». Den hører naturlig til i nordlige deler av Nord-Amerika, men har blitt vanlig også i Norge.

I Fremmedartslista 2023 er balsampoppel vurdert til svært høy risiko grunnet et stort invasjonspotensial. Olivier er likevel kritisk til at gamle, men friske trær blir felt.

- De har stått der i utrolig mange år og ser helt friske ut, sier hun.

De ansatte ga raskt opp å telle årringene.

Utenfor Porelab-kontorene gjør både hun og de andre ansatte noen halvhjertede forsøk på å telle årringene for å kunne si noe om alderen på treet. 

- Jeg tror uansett vi kan si at dette er svært gamle trær.

Skal bygge trapp

I forbindelse med utbygging av campus, har NTNU valgt å også felle to trær som var omkring 20 meter høye på Hesthagen. Johansen forklarer at det skal bygges en ny trapp som trærne står i veien for. Hun forteller det ikke var et alternativ å bygge trappen slik at trærne kunne bli stående.

- Det ville ført til unødvendig store kostnader. Det skal blant annet legges kabler under bakken som trærne er i veien for, sier Johansen. 

Trærne som ble felt på Hesthagen var også balsampoppel. 

- Siden det uansett er en uønsket art, så vi ingen grunn til å anstrenge oss for å bevare dem. 

Følg UA på Facebook og Instagram.