Korona

Lavere konfliktnivå mellom lokalbefolkningen og studentene nå

Leder av studenttinget Andreas Knudsen Sund kjenner seg ikke igjen i at studentene tror faren er over når det kommer til korona.

Leder i Studenttinget NTNU Andreas Knudsen Sund, mener studentene er flinke til å følge myndighetenes anbefalinger.
Publisert

Under møtet i Trondheim kommunes formannskap i går ble studentene utpekt som en gruppe med mye smitte. I tillegg skapte det bekymring når ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, sa at hun fryktet studentene tror faren er over.

Sofie Rundmo Bratteng har fått tekstmelding om å melde seg opp til vaksine, men fikk ikke til å bestille dose 2 fordi det var for kort tid siden dose 1. Hun opplever at studentene enda en gang blir utpekt som syndere.

Leder for Studenttinget Andreas Knudsen Sund sier han opplever det er en skarp tone fra enkelte, men at det er en annen situasjon nå enn tidligere.

- Jeg opplever at det ikke er samme konfliktnivå fra lokalbefolkningen mot studentene som det var på samme tid i fjor. Det var definitivt enkeltpolitikere som uttalte seg over streken, men så var det også politikere som tok studentene i forsvar.

Studentene har opptrådt etter myndighetenes signaler

Han deler ikke Otterviks bekymring om at studentene tror faren er over.

- Nei, det er jeg ikke enig i. Jeg tror de definitivt fortsetter å ta smittevern på alvor. Men fadderperioden er selvsagt noe som foregår nå der mange studenter samles på en gang, noe som fortsatt er vanskelig. Men som ledelsen ved NTNU også sier så har linjeforeningene håndtert situasjonen veldig profesjonelt og det vil de nok fortsette å gjøre, sier Sund.

Les også: Studiesteder var først ikke nevnt blant steder hvor munnbindpåbudet skulle gjelde, men et forslag fra Sosialistisk Venstreparti endret på dette.

Han synes ikke studentene har opptrådt uansvarlig, ettersom signalene myndighetene har gitt er at det skulle være en vanlig fadderuke.

- Myndighetene vet jo at en fadderuke også vil bety noe høyere smittetall. Nå har vi også da kommet til et punkt i gjenåpninga der man kan tåle litt mer smitte på grunn av vaksinering. Det er selvsagt fortsatt synd at det er såpass høye tall som vi ser nå. Men vi er i en annen situasjon enn tidligere i pandemien. Det er også feil å legge skylden for hele smitteoppblomstringen på fadderukene.

Skjøtskift i Høyre: - Burde ikke moralisere

Her får han også støtte av Høyre-politiker Ingrid Skjøtskift som var en av dem som tok studentene i forsvar under møte i formannskapet på onsdag.

- Vi som er eldre og fullvaksinerte bør ikke moralisere overfor studenter og unge. Det er ikke uventet at smitten øker blant skoleelever og studenter. De har mistet mye under pandemien, og vi ønsker at de skal få mest mulig normal undervisning og kunne ha sosiale aktiviteter.

Leder i Høyres bystyregruppe i Trondheim, Ingrid Skjøtskift sier man ikke kan legge ansvaret på enkeltgrupper som studenter.

Studenttingslederen har forståelse for at Wolden ønsket å trekke fram viktigheten av at studentene må melde seg opp til vaksine, men at det også er uheldig at det ble framstilt som om studentene bare ikke gidder.

- For det første så har vi sett eksempler som de meldt i UA der meldinga gikk ut til studenter som ikke kunne melde seg opp. Så kom jo denne bekymringsmeldingen bare et par dager etter de sendte ut tekstmeldingene til studentene. Så ser man jo fra det Wolden sier i dag at det allerede har bedret seg.

Mange studenter opplever de ikke får testet seg

Sund reagerer også positivt på kommunens ønske om å teste alle NTNU-studentene.

- De fleste studentene som ser det vil nok tenke det er positivt. Vi så jo allerede at alle testene forsvant da det ble delt ut til nye studenter på Campus. Det problemet mange opplever nå er jo nettopp det at de ikke får testet seg.

I tillegg tror han også de aller fleste studenter kommer til å forholde seg til de nye forskriftene kommunen vedtok i dag.

Høyrepolitikeren Skjøtskift sier det å legge skyld på enkelte grupper er noe man burde holde seg for god til.

- Det er uheldig å peke på enkeltgrupper av flere årsaker. Det ene er at det fremstår som å «skylde på» grupper av personer. Det bør vi ikke gjøre, og det fortjener ikke studentene. Å peke på enkeltgrupper kan også bli oppfattet som at dette er noe som ikke angår alle andre i byen. Det er uheldig.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.