valgt eller ansatt rektor

Litt skuffet over dagens vedtak: - Håper man starter nå, ikke om fem år

- Oppropet har vist at folk ved NTNU har et ønske om en demokratisk prosess hvor de er involvert, og oppropet vil videre være en støtte til dette, sier Anne Charlotte Torvatn.

Førsteamanuensis Anne Charlotte Torvatn, Institutt for lærerutdanning, er en av de som står bak oppropet om at NTNU må ha en grundig prosess om valgt eller tilsatt rektor før man avgjør hvem som erstatter Anne Borg.
Publisert

På mandagens NTNU-styremøte ble styret enig om å be om en utredning av valgt eller ansatt rektor. 

Det har vært mye snakk om å vente med å finne ny rektor til spørsmålet om valgt eller ansatt rektor er avklart. Styret ble mandag derimot enig om å nå ansette rektor fram til 2029, for å ha god tid til en utredning. 

- Det er veldig bra at man nå skal utrede tilsatt kontra valgt rektor. Styret sier selv at det krever en grunding utredning, og jeg håper man starter nå og ikke om fem år, sier Anne Charlotte Torvatn. 

Viser at folk ønsker en demokratisk prosess

Hun er førsteamanuensis ved Institutt for lærerutdanning og en av de som står bak oppropet som oppfordret styret ved NTNU til å legge til rette for en bred debatt om valgt vs. tilsatt rektor, før jakten på Anne Borgs etterfølger starter. 

- Man kan ikke vente med utredningen nå. Nå er alt ferskt, og det vil skape ro for de som eventuelt ønsker å bli rektor i neste runde at spillereglene blir avklart, sier Torvatn. 

Hun forteller at de nå har fått delvis det de ønsket i oppropet. 

- Men jeg er litt skuffet over at det ikke vil gjelde for denne runden. Samtidig tenker jeg at oppropet har vist at folk ved NTNU har et ønske om en demokratisk prosess hvor de er involvert, og oppropet vil videre være en støtte til dette, sier Torvatn. 

- Tyder på at folk ved NTNU er litt redde

Oppropet vil bli stående åpent, hvor man fortsatt kan signere. 

- Det er en måte for folk å uttrykke seg. Det finnes få slike kanaler på NTNU. Man kan gå via instituttleder og dekan, men det finnes ingen kanaler ved NTNU hvor en vanlig person kan få innflytelse høyere opp utenom ledelseslinja. 

Hun etterspør et fokus på å finne alternative kanaler ved organisasjonen. 

- Nå er det masse uro i organisasjonen som ikke får utløp, det er synd. Jeg synes også det er interessant og er litt lei meg for at så mange har skrevet under oppropet hemmelig. For meg tyder det på at folk ved NTNU er litt redde, og det sier noe om nødvendigheten for å fokusere på demokrati og å finne andre kanaler å påvirke gjennom.

Følg UA på Facebook og Instagram.