NSO:

NSO-leder raser mot elitestudium

Arendal: - Dette er som å si at de som studerer sykepleie er umotiverte, sier NSO-leder Marte Øien om «Honours»-programmet ved Universitetet i Oslo.

Marte Øien er sterkt kritisk til det hun mener er å sette likhetstegn mellom karakterer og motivasjon.
Publisert Sist oppdatert

- Problemet med dette elitestudiet er at det settes likhetstegn mellom karakterer og motivasjon. Det er noe vi i NSO ikke kjenner oss igjen i. For er det sånn betyr jo det at sykepleiere og lærere er mindre motiverte enn de som tar studier med høyere karakterkrav, sa Marte Øien, leder for Norsk studentorganisasjon under en debatt i Arendal torsdag.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: NTNU ønsker ikke eliteprogram etter mal fra UiO
LES OGSÅ: - De bryter med hva en bachelor er

Overakademisering

Bakteppet var en brannfakkel fra Eva Grinde, politisk kommentator i Dagens Næringsliv. Hun sa i sitt oppspark til debatten at problemet med elitestudiene ikke er at studiene opprettes, men at de viser hva som er galt med det som finnes fra før av.

- Universitetene må fokusere mer på en differensiering og satse mer på utdanningsstillinger. Få inn rene undervisere til å ta seg av undervisningen, og spar professorene til de mest motiverte, sa Grinde.

Det sa Schibsted-direktør Kristin Skogen Lund seg enig i.

- Det er en overakademisering, og den har vi i næringslivet vår del av skylden for. Det er jo vi som etterspør de høyt utdannede. Men vi trenger både eliten og bredden hos oss. Vi trenger en differensiering, og jeg mener fagskolene her er undervurdert, sa hun.

Dyre kurs

Debatten om eliteprogrammer og da spesielt «Honours»-programmet til Universitetet i Oslo har rullet og gått siden årets opptak ble klart.

Kritikken har blant annet gått på at det legges mye veldig mye ressurser i noen få studenter. Men som Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen, påpekte under debatten: Det finnes studier som er enda dyrere per student.

- Vi har en utdanning i fiolin. Der er det én professor på én student.

Universitetet selv har ved flere anledninger påpekt at «Honours»-programmet ikke er ment som et elitestudium, men mer som en sandkasse for å teste ut et nytt tverrfaglig system på noen få før det eventuelt rulles ut i større skala.