Ved en tilfeldighet gjorde de et viktig funn

To bachelorstudenter i radiografi skulle sammenligne gamle og nye MR-maskiner. Så gjorde de et funn som kan ha betydning for bildekvaliteten.

Ingerid Lutnæs og Espen Aas gjennomførte nylig en bachelor i radiografi ved NTNU i Gjøvik.
Publisert Sist oppdatert

- Jeg vet ikke helt om de har lest oppgaven i sin helhet akkurat, men det er veldig gøy at sykehuset har tatt funnet på alvor, forteller Espen Aas om at Sykehuset i Innlandet velger å gjøre endringer i måten de gjennomfører radiografiske undersøkelser basert på funnene til han og Ingerid Lutnæs.

De ble nylig ferdig med en bachelor i radiografi ved NTNU Gjøvik. I bacheloroppgaven skulle de sammenligne bildekvaliteten på en eldre og en nyere MR-maskin for å se om det er en forskjell. 

- Sykehusene i Norge har en del eldre maskiner, det var en forskjell i bildekvaliteten. Målet var å finne ut hvor stor den forskjellen er. Det kan fortelle oss noe om hvor ofte det er lurt å bytte og eventuelt hvor mye arbeid og tid som er å spare på å gjøre en oppgradering, forteller Lutnæs. 

Kan ha betydning for bildekvaliteten

Studentene gjorde et funn som kan ha betydning for bildekvaliteten i enkelte undersøkelser.

- Vi sammenlignet ulike prosedyrer og protokoller for hvordan man gjennomfører undersøkelsene. Det vi fant var at det var litt variasjon i kriteriene for bruk av Buscopan, som brukes for å redusere kramper og bevegelse av tarm. Buscopan kan bedre bildekvaliteten noe og kan øke bildekvaliteten nok til å at radiologen som analyserer bildene kan få mer diagnostisk informasjon både ved nyere og eldre MR-maskiner, forteller Aas.

En radiolog vurderte MR-bildenes diagnostiske bildekvalitet og positiv innvirkning på bildekvaliteten, uavhengig av MR-maskinen. Nå er sykehuset i en prøvefase for å justere sine protokoller for å inkorporere funnet.

Målet til studentene var å rette et kritisk søkelys på teknologien og bildekvalitet.

- Vi ønsket å se på hvor mye bedre den nye teknologien er og kunne tallfeste det.

Gøy at man ikke trenger en doktorgrad for å gjøre forskjell

Bildekvalitet er svært viktig for radiologen som skal vurdere bildene, derfor ville vi se om det er god bildekvalitet og hvordan den måler seg i forhold til en eldre modell. Basert på resultatene fra oppgaven vår er det en positiv utvikling innen MR-teknologien, forteller Lutnæs.

Studentene setter pris på at funnene deres har blitt tatt på alvor. 

- Det er gøy at du ikke trenger å skrive en stor doktorgrad eller mastergrad for å komme med noen funn som faktisk kan gjøre en forskjell i den virkelige verden, sier Lutnæs og Aas.

Nå som begge to har fullført utdanningen sin ved NTNU i Gjøvik har de også bestemt seg for å bli i nærområdet. Aas er opprinnelig fra Kapp og jobber nå som stråleterapeut ved Sykehuset i Innlandet (Gjøvik). Lutnæs er innflytter fra Ski, men blir også ved Sykehuset Innlandet (Elverum) som radiograf.

- Fin anledning til å gå gjennom praksis

Universitetsavisa har også vært i kontakt med Sykehuset i Innlandet. De understreker at det studentene har gjort ikke er en studie, men at en slik gjennomgang av praksis kan ha uttelling.

- En slik bacheleroppgave er en fin anledning til å gå igjennom egen praksis. Her var det snakk om en spesifikk protokoll som man fikk gått igjennom systematisk fordi studentene hadde det som en bacheleroppgave. Arbeidet førte til noen endringer i praksis, svarer de i en epost.

Merk: Enkelte presiseringer har blitt gjennomført i etterkant av publisering.