Føler seg blåst av Arbeidstilsynet

Rektor Torbjørn Digernes og hovedverneombud Heidi Egseth kritiserer Arbeidstilsynet for å risikere å avsløre enkeltpersoner som har delt fortrolige opplysninger med tilsynet. – Enkelte ansatte har følt seg blåst, bekrefter Egseth.

Publisert Sist oppdatert
Hovedverneombud Heidi Egseth.

Rektor Digernes mener det er ”svært uheldig” at Arbeidstilsynets framgangsmåte kan risikere ansattes personvern.

Identifiserer enkeltpersoner

Arbeidstilsynets rapport fra i februar i år om psykososiale forhold på arbeidsplassen beskriver enkelte vanskelige episoder som identifiserer konktrete situasjoner og organisatoriske enheter. Dette kommer frem i NTNUs tilsvar på Arbeidstilsynets pålegg om forbedringer. Enkelte av opplysningene i tilsynsrapporten kan omfatte personvernet.

”Dette er en belastning for de involverte personene og vi kan ikke se at dette er i tråd med lovnaden om at enkeltpersoners anonymitet skulle ivaretas,….”, skriver rektor i tilsvaret.

Brevet er også undertegnet av hovedverneombud Heidi Egseth.

Føler seg blåst

- Hovedverneombudet har fått konkrete henvendelser via vernelinjen fra ansatte som har følt seg blåst. De ansatte ble lovet anonymitet da de sa seg villig til å delta i fokusgrupper. Selv om det ikke er mange enkeltpersoner dette gjelder, er det svært uheldig, mener Egseth.

- Arbeidstilsynet ønsker ikke å kommentere kritikken før det har mottatt brevet gjennom offisielle kanaler, uttaler seniorinspektør Jan Norman Bjørkmo.

Tilsynsrapporten ble meddelt NTNU i februar i år. Tilsynet omfattet Informasjonsavdelingen, Studieavdelingen og Økonomiavdelingen ved sentraladministrasjonen, i tillegg til syv institutter ved HF-fakultetet.

Arbeidstilsynet mente arbeidsmiljøet var mer utrygt enn det hadde forventet. Enkelte studenter opptrer truende overfor veiledere. Dessuten kritiserte tilsynet NTNUs egen arbeidsmiljøundersøkelse, for å være ”lite meningsfull”.

NTNU godtar seks av de sju påleggene som universitetet fikk av Arbeidstilsynet i februar. Samtidig vedtok styret onsdag å styrke HMS-arbeidet i 2011 med en ekstrabevilgning på to millioner kroner.