Vil ha samling av campusene

NTNU bør ikke beholde Dragvoll. En samling av campus er veien å gå, anbefaler Visjonsgruppa i sin rapport om framtidig utvikling av campus.

Tore Haugen, Visjonsprosjektets leder: - Dragvoll er et flott anlegg, men ikke tilrettelagt for framtidas undervisningsformer og møteplasser mellom studenter og faglærere.
Publisert Sist oppdatert
Utbyggingspotensialet på Gløshaugen og områdene i nærheten.
Oversikt over campusene og ledig areal.
Samling og konsentrasjon av campus. Viser eksisterende campus og utbygging.
Byintegrert campus. Viser eksisterende campus og utbygging.
Slik kan en framtidig byintegrert campus se ut.

Visjonsgruppa ble nedsatt av Rektor i fjor for å utarbeide visjoner for campusutvikling i et perspektiv på 50 år.

KVU legges også fram

I tillegg til at rapporten nå gjøres allment kjent, vil Kunnskapsdepartementet klokka 12.00 i dag offentliggjøre utredninga fra Rambøll, som også vil komme med sin anbefaling til campusløsning. Et kvarter seinere inviterer NTNU til et åpent møte i Kunnskapssentert på Øya, der innholdet i begge rapportene blir presentert og diskutert.

To alternativer

I rapporten « NTNU 2060. Visjoner for campusutvikling» peker visjonsgruppa peker på to alternative løsninger for en samlet campus:

- En kompakt campus sør for Gløshaugen

- En byintegrert løsning i området Hesthagen, Elgeseter gate og Øya.

«Rapportens anbefaling er at en samling av campus bør utredes videre med utgangspunkt i disse alternativene; Konsentrasjon og Byintegrasjon», heter det i rapporten.

Fire scenarioer

Rapporten, som er på 130 sider, beskriver fire framtidsbilder for NTNU: Vekst, Elite, Urban og Digital. Visjonsgruppa ser for seg at framtidig campusutvikling vil inneholde elementer av alle disse fire scenarioene, og at disse bør legges til grunn i det videre arbeidet (se egen faktaboks).

Bra med plass

En sentral innvending fra Dragvoll-tilhengere mot å selge dette området har vært at de ledige tomtearealene vil imøtekomme framtidige behov for nybygg. Visjonsgruppa hevder i sin rapport at det finnes gode muligheter for å utvide virksomheten, også med en samlet campus. Se egen tabell.

I rapporten står det også:

«Uavhengig av hvilken løsning som velges for videre utbygging av universitetet, har staten i dag en solid arealberedskap for å møte fremtidens behov. På NTNUs hovedcampuser Dragvoll, Tyholt og Gløshaugen er staten selv grunneier, og har dermed full råderett over fremtidig bruk innenfor de rammene som kommunen setter som arealplanmyndighet.»

Attraktiv og bynær

- Det er en sum av mange faktorer som drar i retning av en samlet campus, sier Tore Haugen, som er leder av Visjonsprosjektet.

Og lister opp: tverrfaglighet, samarbeid med arbeidslivet, redusert transportbehov og attraktivitet for studenter og forskere.

- Attraktivitet er viktig. Studentene ønsker å bo nær campus og sentrum. Det handler om å lage bedre møteplasser på campus og bidra til at byen og universitetet samvirker, sier han.

Minus ved Dragvoll

- Hva er det ved Dragvoll som gjør at dere ikke vil videreutvikle denne campusen?

- Dragvoll er et flott anlegg og var en pilot da det ble bygd, men det er ikke tilrettelagt for framtidas undervisningsformer, og heller ikke for formelle og uformelle møteplasser mellom faglærere og studenter. Det ligger langt unna andre aktiviteter. I tillegg er det behov for oppgradering og større ombygging på sikt.

Flere veier til Rom

- Når dere først anbefaler en samlet campus, hvorfor peker dere ikke ut hva dere foretrekker av en konsentrert eller en bynær campus?

- Det viktigste nå er vi peker på ulike alternativer og at det er flere måter å løse campusutvikling på. Det må jobbes videre med disse alternativene, gjerne i form av en idékonkurranse. Mye avhenger også av hva som skjer med oppgradering av trafikken. Det er viktig slik jeg ser det. Kommer vi tett på Elgeseter gate, så trengs det en helt annen miljøgate enn det vi kjenner i dag og med andre transportløsninger.

Behandling i NTNU-styret

- I hvor stor grad vil anbefalingene i visjonsrapporten bli førende for hva NTNU-styret skal mene om campusutvikling?

- Jeg håper Styret vil bruke rapporten og Rambølls utredning som grunnlag for å ta strategiske valg for hva de vil med NTNU framover. Jeg håper at det ikke bare blir en diskusjon om en eller to campuser. Da mister vi perspektivet. Campusutvikling har i praksis stått stille ved NTNU i 6-7 år.

Prisen på kalaset...

- Rapporten nevner ikke kostnader knyttet til de ulike alternativene: Er det overhodet mulig å anbefale noe som helst uten å ta kostnadene med i betraktning?

- Jo, det mener jeg det er. På det nivået vi er nå, vil det være usikkerhet knyttet til kostnadsberegninger. Vi har valgt å komme med kvalitative vurderinger som gir oss et grunnlag for å komme med en anbefaling. En del av dette vil være kvantifisert i KVU-en, for eksempel kostnader knyttet til transporttid.

Tverrfaglig og spiss

- I rapporten skal NTNU satse på tverrfaglighet samtidig som universitetet skal være fokusert på spisskompetanse: Henger det på greip?

- Jo, det henger på greip. At vi relativt lett kan sette sammen folk i team og grupper, er en viktig faktor for å nå lenger. Det handler om arbeid i team, tverrfaglighet og dybdekunnskap. Mange av de store spørsmålene som miljøutfordringene og urbanisering, løser man ikke uten å benytte kompetansen fra flere fagområder. Dette kommer blant annet til uttrykk i våre Sentra for fremragende forskning og hos Mosers hjerneforskning. Og fra et studentperspektiv, bygger Eksperter i Team på litt av den samme tankegangen.

Verden der ute

- Framtida er digital og NTNU-forskere kan samarbeide med forskere fra hele verden. Blir ikke diskusjonen om å flytte to campuser noen kilometer nærmere hverandre passé i lys av dette?

- Campus blir viktig for å skape identitet og et godt sosialt miljø. Og med økt digitalisering blir det nesten enda viktigere å samle og integrere campus for å skape tilhørighet.

Ingen krig

- Nå har dere sett 50 år fram i tid, nå skal du få spå om hvordan du tror rapporten blir mottatt når den legges fram i dag?

- Jeg håper vi får et OK på at vi har gjort et bra arbeid knyttet til campusutvikling i et visjonsperspektiv. At det vi tar opp i rapporten er noe fagmiljø og enkeltpersoner kan bruke for videre utvikling av universitetet. Jeg tror en del vil stå på krava, og at vi får en diskusjon om en- og tocampus. Mitt inntrykk er at vi ikke vil få full krig mellom to leire, men at vi greier å få til en felles diskusjon, slik at vi kommer videre med den ene eller andre beslutningen. Ingenting er låst.