Plan for samlet campus:

Politikerne vedtok vern av parken

- Jeg er kjempefornøyd, sa en smilende leder for Folkeaksjonen Bevar Høyskoleparken minutter etter at Bygningsrådet hadde vedtatt vern av parkområdene nedenfor Hovedbygget på NTNU.
- En gledens dag, konstaterte leder for Folkeaksjonen Bevar Høysoleparken, Elisabeth Østgaard, på veg fra Rådhuset etter at Bygningsrådet går for vern av parkområdene. - Men kampen om Hesthagenlunden gjenstår, la Østgaard til. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

- En gledens dag, konstaterte leder for Folkeaksjonen Bevar Høysoleparken, Elisabeth Østgaard, på veg fra Rådhuset etter at Bygningsrådet går for vern av parkområdene. - Men kampen om Hesthagenlunden gjenstår, la Østgaard til.  Foto: Tore Oksholen

Bygningsrådet behandlet Rådmannnens innstilling til NTNUs campusplaner tirsdag formiddag. De to parkene, Høgskoleparken og Elgeseter park, utgjorde stridens kjerne i debatten omkring hvor NTNU skal få legge sin framtidige samlede campus. NTNU-ledelsen har arbeidet for å få lov til å sette opp noen bygg i randsonene av parkområdene. Dette har vakt betydelig strid. Ved siden av aksjonistene, som primært utgjøres av mennesker som bor omkring Gløshaugenplatået og blir vesentlig påvirket av utbyggingsplanene, har en rad partier uttrykt ulike grader av skepsis og motstand mot ønsket om bygging i park.

LES OGSÅ: Hektisk møtevirksomhet for å hindre bygging i park

LES OGSÅ: Samlet utbygging vedtatt

Trondheim Formannskap inntok rollen som Bygningsråd da NTNUs planprogram for samlet campus ble behandlet.  
    
      (Foto: Tore Oksholen)

Trondheim Formannskap inntok rollen som Bygningsråd da NTNUs planprogram for samlet campus ble behandlet.   Foto: Tore Oksholen

Fremst i mostanden har Miljøpartiet De Grønne og Venstre stått, mens andre mellompartier, og, etter hvert, Høyre og Arbeiderpartiet, har vært på glid.

Vedtak for de neste 100 år

- Og nå til rosinen i pølsa.

Slik åpnet varaordfører Ola Lund Renolen fra MDG posten på sakskartet som hadde forårsaket at tilhørerbenken var fylt til randen, og hvor de som ikke fikk plass sto langs vegger og i døråpningen.

I debatten utrykte flere av politikerne betydningen av vedtaket de nå var i ferd med å gjøre: En gjenbygging av grøntområder lar seg knapt gjøre om. Dette vedtaket skal stå seg i hundre år minst, som en av dem uttrykte det.

Når det gjaldt i hvilke himmelretninger NTNU skal bygge seg ut, står frontene i hovedsak slik at universitetsledelsen ønsker å bygge i retning vest (mot Elgeseter gate) og nord (mot Samfundet), hvorav i begge tilfeller deler av parkområdene nedenfor Hovedbygget tenkes bebygd. De skeptiske blant politikere og aksjonister vil dra NTNU sørover, samt vurdere bygging på andre side av Elgeseter gate.

Politikerne hadde fem ulike forslag i tillegg til rådmannens innstilling på bordet. Spørsmålene var om politikerne burde stille krav til utvikling av hele Elgeseter-bydelen, om det skal bygges mest i nord eller sør, samt om det skal bygges på grøntområder.

Livlig diskusjon

Etter en engasjert debatt konkluderte varaordføreren med at man måtte gå mot avstemning. Renolen jobbet hardt for å navigere gjennom de ulike partienes detaljerte forslag om hvor og hvilke bygg som burde, eller ikke burde, oppføres. Deretter gikk man gjennom 4-5 delavstemninger.

Men det var Høyres forslag til et nytt punkt 2 i Rådmannens innstilling som, etter å ha blitt vedtatt med 7 stemmer, brakte klarhet: Ingen bygging i Elgeseter park eller i Høgskoleparken. Forslaget om bygging i det man kaller Hesthagenlunden ut på høring. Det dreier seg om grøntarealene sør forfor den oppvarmede gangstien fra parkeringsplassen og opp mot platået og Realfagbygget.

Her kommenterte Østgaard etterpå:

- Den kampen gjenstår. Men i dag er vi kjempeglade.

Hun la til at hun opplever at aksjonistene er blitt hørt.

- Jeg føler at vi er blitt lagt merke til, av politikerne, at vi er blitt hørt av dem og kanskje også hos NTNU. Og vi har full støtte i byens befolkning, konkluderte Elisabeth Østgaard.

Åm: Overrasket og glad

Også Venstres politiker – og parkentusiast – Trond Åm, som satt på tilhørerbenken, uttrykte stor tilfredshet med vedtaket.

- Dette ble bedre enn jeg hadde trodd på forhånd, sa Venstres Trond Åm etter vedtaket i Bygningsrådet. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

- Dette ble bedre enn jeg hadde trodd på forhånd, sa Venstres Trond Åm etter vedtaket i Bygningsrådet.  Foto: Tore Oksholen

 

- Dette gikk overraskende bra. Nå blir det ikke bygging i park, og ingen bygging nord for Døvekirken. Dette gir klare føringer på hva som skjer videre i denne prosessen, sa Åm.

- Det er også et vesentlig tydeligere vedtak enn det lå an til i går kveld. For da lå det an til at det ikke kom til å bli flertall for noe som helst.

Han karakteriserte prosessen som rotete, og hadde fryktet at møtet skulle ende uten klargjøring.

- Sånn sett er det flott at Arbeiderpartiet kunne bifalle Høyres forslag. Jeg synes Bygningsrådet kom veldig godt ut av dette, og håper vi nå har et felles utgangspunkt mellom kommune og NTNU om den videre prosessen.

Når det gjelder Hesthagenlunden, poengterte Åm at selv om man bør gå forsiktig fram her, må man likevel være lydhøre for NTNUs behov.

- Vi kan ikke låse NTNUs campusplaner, det vil være uheldig, sa Trond Åm.

Kvidal: - Dette får vi til

Lederne for campusprosjektet, Merete Kvidal, hadde funnet seg en oversiktsplass bakerst i lokalet da Bygningsrådet diskuterte seg fram til avgjørelsen som kommer til å legge sterke føringer for hva hun har å jobbe med i tida som kommer.

Ikke helt fornøyd: Men til å leve med. Campusprosjektets leder Merete Kvidal mens debatten i Bygningsrådet pågikk. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

Ikke helt fornøyd: Men til å leve med. Campusprosjektets leder Merete Kvidal mens debatten i Bygningsrådet pågikk.  Foto: Tore Oksholen

 

Til Universitetsavisa var hun først og fremst opptatt av å få fram at prosessen fram mot samlet campus kommer til å gå sin gang, og at dagens vedtak er til å leve med for NTNU.

- Det var mye bra som ble sagt i dag. Vi har satset på en åpen prosess for å få innspill tidlig, sa Kvidal. Vi har utredet hvordan få koplet campus mot byen, etter innspill fra kommunen. Det kunne vært en vinn-vinn situasjon om vi hadde fått til en kopling av Gløshaugen og Øya gjennom denne delen, sa Kvidal med henvisning til parkområdene som NTNU nå ikke får bygge i.

Men Kvidal ser likevel optimistisk på situasjonen.

- Vi får til dette, vi har behov for store, fleksible bygningskompleks som har en sammenheng som kan brukes på tvers av ulike fagmiljøer som endres over tid. Samlet campus skal vi få til. Det er kanskje byeffekten som blir litt annerledes, sa Merete Kvidal.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.