450 jenter samlet under Teknologiuka

Sikke Tjosevik deltok på Teknologicamp i 2016. – Jeg ble forelsket i elektronisk systemdesign, sier hun.
Fra venstre: Ragnhild Nordback Madsen (IV), Lina Hovden (student), Therese Mjøen (IE), Sikke Tjosevik (student), Kristoffer Halseth (IE) og Line Berg (IE) er med på å arrangere Teknologiuka. 
        
            (Foto: Mari Rian Hanger)

Fra venstre: Ragnhild Nordback Madsen (IV), Lina Hovden (student), Therese Mjøen (IE), Sikke Tjosevik (student), Kristoffer Halseth (IE) og Line Berg (IE) er med på å arrangere Teknologiuka.  Foto: Mari Rian Hanger

Denne uka deltar tilsammen 450 jenter fra videregående skoler på Teknologiuka på NTNU.

Det er første gang Teknologiuka arrangeres, og den erstatter Jentedagen og Teknologicamp, som tidligere har vært arrangert for å lokke flere jenter til teknologifag ved NTNU.

– Uka er som en oppskalert Teknologicamp, med ti ulike workshops og mange foredrag, sier Line Berg, som er prosjektleder for Jenteprosjektet Ada ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk(IE-fakultetet).

Vellykkede tiltak

IE-fakultetet arrangerer Teknologiuka sammen med Fakultet for ingeniørvitenskap og Fakultet for naturvitenskap.

– Vi trenger fortsatt flere jenter til teknologiske fag, og vi trenger målrettede tiltak! Teknologicampen har vært vellykket, rundt 90 prosent av jentene som har deltatt der har søkt seg til NTNU etterpå. Så det ser ut til at vi har funnet en oppskrift som virker, sier Berg.

Sikke Tjosevik ble frelst under Teknologicampen i 2016.

– Jeg tenkte jeg skulle studere fysikk i Oslo, men ble med på Teknologicamp. Her hørte jeg på et foredrag av Lars Lundheim om elektronisk systemdesign og innovasjon. Jeg ble forelsket, og var helt overbevist da jeg dro fra Trondheim om at jeg skulle studere akkurat det. Og slik ble det, sier Tjosevik.

Ser at det er mulig

Lina Hexeberg Hovden, som studerer kommunikasjonsteknologi, har en tilsvarende historie å fortelle.

– Jeg deltok på Teknologicamp i 2014, og valgte NTNU etter campen. Jeg tror Teknologiuka kan vise jenter at de også er egnet til å studere teknologi. De får treffe andre jenter som gjør det andre, og ser at det er mulig, sier Hovden.

Både Hovden og Tjosevik er i år med på å arrangere Teknologiuka.

– Vi ønsker å gi andre jenter den samme opplevelsen som vi hadde, sier Tjosevik.

Line Berg tror helheten i programmet har bidratt til suksessen.

– Det er viktig at maten er bra, at jentene får se campus, og at de får møte studentene. Det er ikke bare studieprogrammet vi skal vise fram, men også det sosiale! Mange av dem flytter til en helt ny by for å studere, da må vi vise dem hva de kan gjøre også når de ikke studerer, sier Berg.

Lar seg inspirere

Flere nordiske universiteter har besøkt Teknologicampene i årenes løp, og noen kopierer nå NTNUs opplegg.

– Universitetet Aalto i Finland arrangerte sin «Shaking up Tech» i oktober, og i et større seminar dagen etter presenterte Aalto at dette var inspirert av NTNUs Teknologicamp for jenter, sier hun.

Også Chalmers universitet i Gøteborg skal i mars arrangere Teknologicamp for jenter, basert på Jenteprosjektet Ada.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA-kommentaren:

En debatt på nippet til å gå bananas

Det nærmer seg politisk behandling av NTNUs store campusprosjekt. Det er nå det gjelder. Da er det fristende for aktørene å ty til retoriske virkemidler.

Bevar ironien?

«Utbygging av Vestskråningen og ivaretakelse av grøntarealer er ikke gjensidig utelukkende. En utadrettet utbygging av Vestskråningen vil sannsynligvis føre til større bruk av den minst brukte delen av Høyskoleparken.» skriver styret ved Studentersamfundet i denne ytringen.

The big challenge: Ein festival for folk flest?

«Store og flotte ord, men handlingar talar som kjend høgare enn ord, og det å setje ein skyhøg pris på billettane gjer festivalen utilgjengeleg for mange studentar. Kven er neste generasjon som skal forsøke å løyse framtidas utfordringar viss ikkje studentane?» skriv studentleiaren i denne ytringa.