Bruker 3D-printing til å lage smittevernutstyr

NTNU Gjøvik har utviklet en løsning for å 3D-printe ansiktsmasker som beskytter mot sykdomssmitte.
Helsepersonell prøver en prototyp av de nye 3D-printede ansiktsmaskene.  

Helsepersonell prøver en prototyp av de nye 3D-printede ansiktsmaskene.  

Denne uken begynner 45 printere å produsere masken.

Løsningen ble utviklet av NTNU laboratorieleder Tor Erik Nicolaisen og student Bjørn-Magnus Kristiansen med hjelp av oppskrift fra en Facebook-gruppe for 3D-printerinteressenter, skriver Gemini.no.

Gjennom samarbeid med Gjøvik kommunes teststasjon og Sykehuset innlandet fikk de testet og forbedret maskedesignet. Fra idé til ferdig produkt gikk det kun 3–4 dager.

– Nåværende modeller har ikke mulighet til å stramme reimen bak hodet uten å ta av masken. Det er ikke en god løsning. Derfor lager vi en modell som har en strikk som er enkel å stramme, forteller Kristiansen.

Skumgummi unngår sår

– Vi fikk tilbakemeldinger på at det var behov for bedre dekning på sidene. I tillegg hadde bremmen en åpning i toppen. Den har vi tettet igjen i utformingen.

Designet tar også hensyn til helsepersonellet som må bruke maske i lengre tid på grunn av koronaepidemien.

– Standard ansiktsmaske er ikke beregnet til å brukes i mange timer. Vi så bilder av helsepersonell som hadde sår i pannen etter å ha brukt maske en hel dag. Derfor har den nye modellen lagt skumgummi mot pannen, sier Nicolaisen.

Også ved NTNU i Ålesund har ansatte tatt i bruk 3D-printere for å produsere smittevernutstyr, skriver Sunnmørsposten.

Les alle UAs saker om koronaviruset her.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Medisinstudentene vil tilbake til pasientene

Medisinstudentene mener den pasientnære undervisningen bør starte opp igjen så raskt som mulig. – Det er en stor del av utdanningen vår, sier leder for medisinstudentene,

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.