Ytring:

Studiestøtte er bra, men borgerlønn er bedre

En kampsak i studentpolitikken er at studiestøtta må økes og knyttes til grunnbeløpet i folketrygda. Det ville vært bra, men innføring av borgerlønn ville vært bedre, mener student og bystyrerepresentant Line Fjørstad.
Student og politiker Line Fjørstad mener studentene bør gå inn for borgerlønn. 
        
            (Foto: Eline Hansen Næset)

Student og politiker Line Fjørstad mener studentene bør gå inn for borgerlønn.  Foto: Eline Hansen Næset

Borgerlønn er ei grunninntekt som utbetales betingelsesløst til alle hver måned. Innføring av borgerlønn bryter både med prestasjonskrav for å få studiestipend og med aktivitetsplikt for å få sjukepenger. Likevel vil jeg hevde at borgerlønn er en naturlig forlengelse av den universelle velferdsstaten og et tillitsbasert samfunn.
 

Ubyråkratisk ordning

Sju nobelprisvinnere i økonomi snakker om det. Teknologigründere som Tesla-sjef Elon Musk snakker om det. EUs justiskomité gikk så langt som å be alle EU-landene «seriøst vurdere borgerlønn». Dagens arbeidslinje - med en jungel av støtteordninger på sida - anerkjenner ikke at mange av oss i perioder har vansker med å stå i full jobb. Derimot kan en ubyråkratisk ordning frigi energi til å finne jobb, bli frisk, skape noe, bidra frivillig eller pleie et familiemedlem. Miljøpartiet De Grønne vil utrede borgerlønn tilpassa norsk kontekst og gjennomføre pilotforsøk for å samle erfaringer om virkning og innretning.

Studentene bør gå for borgerlønn

Da vi foreslo dette for bystyret i Trondheim var det kun ett annet parti som stemte for, nemlig Pensjonistpartiet. De ser kanskje likheten med minste pensjonsnivå som er en garantert ytelse fra folketrygda.

En framoverlent studentbevegelse med visjonene i orden burde gå inn for borgerlønn. Det kan sjølsagt ikke løse alle sosiale utfordringer, men innføring av borgerlønn vil være et viktig bidrag til å sikre velferd og livskvalitet på en bærekraftig måte.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ingen lønn for strevet

Erfarne stipendiater må se sine nyansatte kolleger hoppe forbi dem i lønn.

De har kveldsundervisning ved NTNU og liker det ikke

Studentene som tar emnet Rørdesign har kveldsundervisning to ganger i uka. I tillegg slutter siste forelesning klokka 17.00 på fredager.

Ytring:

Faren med kommersiell Open Access

«Plan S gjør rett i å redusere innflytelsen til grådige kommersielle abonnementsforlag, men går rett i garnet til kommersielle og like grådige OA-forlag,» skriver Simen Ådnøy Ellingsen i denne ytringen, hvor han argumenterer for at «grønn OA» kombinert med non-profit abonnementsforleggere er en fullgod løsning på problemene som oppstår.

KD ba UiT holde seg unna Nesna

UiT - Norges arktiske universitet så på muligheten for å tilby etter- og videreutdanning på Nesna, men ble anmodet av Kunnskapsdepartementet om å ikke engasjere seg mer, ifølge UiT-rektor Anne Husebekk.