Astronaut og andre forskere mener man ikke kan legge ned dykkeforskning ved NTNU

De kom for sent for å hjelpe med oppsigelsen til Ingrid Eftedal, men de ønsker et nytt professoriat i baromedisin ved NTNUs MH-fakultet.

Det er overlapp mellom dykkeforskningen og det NASA driver med, sier Eftedal.
Publisert Sist oppdatert

I går fikk Ingrid Eftedal beskjed om at hun blir oppsagt fra forskerstillingen ved NTNU. Stillingen er det som blir kalt både fast ekstern og fast midlertidig, da den er avhengig av ekstern finansiering for å opprettholdes. Den finansieringen forsvant fordi Eftedal ikke fikk søkt om finansiering på grunn av sykdom.

Mens Eftedal har gått og ventet på beskjed om hva som skjer med stillingen hennes har internasjonale kollegaer tatt initiativ til å sende brev adressert til dekan ved MH-fakultetet om hvorfor det forskningsmiljøet som forsvinner fra NTNU med Eftedal er så viktig.

- Det dykkemedisinske miljøet her har drevet siden midten av 80-tallet. Tidligere var det et eget professorat dedikert til det, men det forsvant en ti år tilbake. Siden det har miljøet sloss litt i motbakke. Vi har fått støtte på instituttet, men det har vært lite ressurser, sier Ingrid Eftedal.

Dette var da professoratet til Alf Brubakk. Etter han pensjonerte seg var det ikke noe professorat på feltet og Eftedal sikret selv finansiering gjennom å søke midler. MH-fakultetet ved NTNU har tidligere sagt at feltet ikke er en av deres prioriteringer i tiden framover.

LES OGSÅ: Ingrid Eftedal hadde møte om oppsigelsessak
LES OGSÅ: Ingrid Eftedal får stor støtte, tirsdag skal oppsigelsessaken hennes behandles

- Kult med støtte fra en astronaut

Blant forskerne som er basert i Belgia og USA er legen og astronauten Jay C. Buckey. Det er en del overlapp mellom dykkerforskningen Eftedal driver med og det NASA driver med.

- NTNU i Trondheim er en internasjonalt anerkjent leder i hyperbarisk- og dykkerforsking. Det hadde vært synd om det skulle gå tapt. Det er mye å gjøre både innenfor feltene klinisk hyperbarisk forskning og innenfor trykkfall. NTNU er en av de få stedene i verden der man gjør arbeid rundt dette på et høyt nivå, skriver Buckey i sitt brev.

Eftedal sier støtten kommer litt sent for å hjelpe med stillingen hennes, men setter pris på at det kommer.

- Jeg har vært fokusert på min egen oppsigelsessak og hva som skjer med min egen stilling. Det er viktig å tenke på at det også er et felt som spiller en rolle internasjonalt også og det er godt å se at mine kollegaer setter pris på det arbeidet som har blitt gjort, forteller hun.

Og Buckeys spesielle bakgrunn gjør det litt ekstra spesielt også.

- Det er ganske kult å få støttebrev fra en astronaut, sier hun og ler.

LES OGSÅ: Ikke enig i konklusjonene fra innstillingen, nå utsettes oppsigelsessaken
LES OGSÅ: Mens hun ventet på oppsigelsessaken, fikk hun interesse fra Stortinget
LES OGSÅ: Sender brev til Moe og KD: - Vondt å se dyktige forskere miste gnisten

- Verdien av NTNUs arbeid på feltet kan ikke overvurderes

En av de andre som har skrevet, Dr. Michael A. Lang takker Alf Brubakk og forskningsmiljøet rundt for hjelpen han fikk med å ta sin egen doktorgrad ved NTNU.

- Å avslutte baromedisinsk forskning ved NTNU betyr et stort kunnskapstap og internasjonal kapasitet på forskning i dykkemedisin. I dette feltet er det anerkjennelse av NTNU-gruppens bidrag og stor tro på framtidige suksesser.

Han etterspør et nytt fullfinansiert NTNU-professoriat på feltet, supplementert med ekstern finansiering.

- Verdien av NTNUs arbeid, både tidligere, nå og i framtiden kan ikke overvurderes, spesielt ettersom det er et felt der ekspertisen kun finnes ved en håndfull institusjoner. Norsk dykkeindustri og reguleringsmyndighet vil utvilsomt også uttrykke deres bekymring for tapet av denne ekspertisen ved NTNU. En dyptgående evaluering av viktigheten av baromedisinsk forskning ved NTNU vil bekrefte dette, skriver Lang videre.

Dr Peter Germonpré, skriver at han også legger sitt navn til på Langs brev.