Avslører pedofile på det mørke nettet

Et 20-tall personer ved NTNU i Gjøvik jobber med å finne metoder som avslører spor etter aktivitet fra pedofile og andre kriminelle på det mørke nettet.

Center for cyber and informastion security (CCSI) i Gjøvik bistår politiet med metoder for å avdekke kriminell aktivitet, skriver Oppland arbeiderblad.

Over 50 personer er så langt siktet i operasjon «Dark Room», der politiet har gjort et av norgeshistoriens største beslag av overgrepsmateriale, skriver NRK.

I hemmelige chattesamtaler via det mørke nettet snakker personer politiet har etterforsket i operasjon «Dark Room» om å dope småbarn og kidnappe unger på vei hjem fra skolen, ifølge Dagbladet.

Førsteamanuensis Stefan Axelsson ved CCIS i Gjøvik er én av cirka 20 personer som utgjør gruppen Testimon Forensics Group. Gruppen jobber nettopp med å finne metoder som skal avsløre digitale spor i det mørke nettet, skriver Oppland Arbeiderblad.

 – Dette er den stengte delen av internett hvor vanlige mennesker ikke har tilgang, sier Axelsson, og forteller at det er kjent at terrorister og andre kriminelle har brukt et slikt nett i om lag ti års tid.

Ifølge Axelsson er det først de siste tre årene forskerne og myndighetene har funnet gode metoder for å avsløre spor på det mørke nettet.

Førsteamanuensisen sier forskerne i Gjøvik ikke har vært direkte involvert i operasjon «Dark Room», men at det ligger mye forskning til grunn for det arbeidet politiet har gjort for å kunne avsløre pedofilinettverket som har forgreininger over hele landet.

– Vi har også bidratt med metoder så politiet skal slippe å se på så store mengder filmer og bilder. Det er et arbeidsmiljøproblem for politimedarbeiderne, som må se så mye vondt, sier Axelsson.

I fjor høst ble det klart at Center for Cyber and Information Security (CCIS) skulle bli tildelt syv millioner kroner via statsbudsjettet 2016. Ledelsen slo fast at tildelingen var et viktig ledd i Norges langsiktige og sentrale satsing på kunnskapsutvikling av cyber- og informasjonssikkerhet.

LES SAKEN: Sju mill. til cybersikkerhet i Gjøvik

null
CCIS og NISLab
Data overvåkning 
    
      (Foto: Baris Onal)

Data overvåkning  Foto: Baris Onal

 • CCIS holder til i lokalene til den gamle ”Tekniker´n” ved Høgskolen i Gjøvik. Senteret springer ut fra Norwegian Information Security Laboratory (NISlab), som ble etablert i 2002 og i dag er en av Europas største akademiske forskningsmiljø på feltet.
 • Dette er også det eneste lærestedet i Skandinavia som tilbyr bachelor-, master-, og doktorgradsstudier i informasjonssikkerhet.
 • I dag teller miljøene nærmere 70 personer, hvorav rundt 50 er ansatt i forskerstillinger. Nærmere 30 nasjonaliteter er representert, og arbeidsspråket er engelsk.
 • CCIS´ forskningsgrupper jobber innen fire hovedområder: Digital etterforskning, kritisk infrastruktur, cyberforsvar og biometri.
 • Forskerne ved NISlab trekker opp publiseringsraten ved HiG. I 2014 produserte de 60 publikasjoner. Det ga 36 publikasjonspoeng, som betyr drøyt en tredel av høgskolens samlede poengproduksjon.
 • De hevder seg også i konkurransen om forskningsmidler. De styrer eller deltar i prosjekter som utgjør halvparten av IKTPLUSS-programmet til Norges Forskningsråd på 150 millioner kroner.
 • I 2014 hadde hver forsker et snitt på 360 000 kroner i finansiering fra Forskningsrådet, og 331 000 kroner fra EU.
Relaterte artikler

Styrer kappløpet mot kjeltringene på nettet

GJØVIK: Direktør Sofie Nystrøm ser for seg at Center for Cyber and Information Security (CCIS) på Gjøvik og NTNU kan danne grunnmuren for et verdensledende sikkerhetsmiljø.

Sju mill. til cybersikkerhet ved nye NTNU i Gjøvik

- Vi takker alle partnere som har trodd på dette fra første stund, sier direktør for Center for Cyber and Information Security (CCIS), Sofie Nystrøm.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU kan miste kontrollen over alle bygningene sine

NTNU, UiO, UiB, NMBU og NiH kjemper for å unngå at Statsbygg tar over kontrollen på eiendommene deres. - Dette handler om muligheten til å ivareta samfunnsoppdraget vårt, sier NTNUs økonomi- og eiendomsdirektør, Frank Arntsen.

Det er 70 år siden Sintef ble etablert i Trondheim

Forskningsinstituttet ble etablert for å utføre oppdragsforskning og har siden starten hatt et tett samarbeid med NTH, og etter hvert NTNU.

Gjesteskribenten:

Feilslått politikk for god lærerutdanning

Grunnskolelærerutdanningen er under press som følge av nye krav fra politikerne. Regjeringens politikk er en trussel mot kvalitet i lærerutdanning.

- Asheim hopper på et tog i fart

Henrik Asheim blir tatt vel imot i UH-sektoren etter utnevnelsen som ny minister for forskning og høyere utdanning.