De eldste i en søskenflokk bruker oftere stemmeretten

Er du eldst i søskenflokken, er sjansen større for at du stemmer i valg, ifølge en studie av stemmegivning i Sverige og Norge.
Sammenhengen mellom plassen i søskenflokken og bruken av stemmeretten beskrives som sterk. 

Sammenhengen mellom plassen i søskenflokken og bruken av stemmeretten beskrives som sterk. 

Forskerne har undersøkt fire svenske og norske valg og sammenlignet dem med data fra ikke-nordiske land.

Resultatene, som ble publisert i British Journal of Political Science i sommer, er omtalt i flere svenske medier – blant dem P4 Östergötland. En av forskerne som har deltatt, er norske Bernt Bratsberg.

Sammenhengen mellom plassen i søskenflokken og bruken av stemmeretten beskrives som sterk. I gjennomsnitt er yngre søsken mindre tilbøyelige til å stemme.

Forskerne peker på flere mulig forklaringer på denne tendensen. Én mulighet er at rekkefølgen i søskenflokken påvirker personligheten, og at de eldre ofte blir mer ansvarsbevisste.

Statsviter Richard Öhrvall sier til P4 Östergötland at det bør undersøkes om plassen i søskenflokken også påvirker politisk deltakelse på andre måter. Blant annet vil forskerne finne ut om yngre søsken oftere deltar i demonstrasjoner og mer alternative forsøk på å påvirke politikk.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.

Forskningsdagene:

Åpen forskning er et gode for alle

Den raske utviklingen av datateknologi og håndtering av store datamengder gjør utvidet bruk av forskningsdata mulig for mange.

Utrettelig mas om arbeidslivsrelevans

Arbeidslivsrelevans er ikke fyrlykten institusjonene bør styre alle studieprogrammer etter.