Endringsoppsigelser

Må bo på hybel i Bodø når Campus Nesna legges ned

Torill Risøy bor på Nesna og er en av de 60 ansatte som har mottatt varsel om endringsoppsigelse fra Nord universitet.

Torill Risøy er egentlig fra Lurøy, men har bodd på Nesna siden 1994. Hun liker nærheten til fjell og hav og ønsker å bli boende der..
Publisert Sist oppdatert

- Det har ikke vært aktuelt for meg å flytte fra Nesna. Vi trives veldig godt her. Jeg fikk valget mellom å jobbe i Bodø eller Levanger og da ble det Bodø, forteller hun.

Å dagpendle blir ikke noe alternativ for Risøy når jobben flyttes til Bodø 1. august 2022. Fra Nesna går det en hurtigbåt til Bodø som tar fire timer én vei.

- Jeg må nok leie meg en hybel. Vi håper på fleksible løsninger slik at vi kan jobbe litt hjemmefra og litt borte.

Mange ville til Mo i Rana

Endringsoppsigelsen innebærer at de ansatte må takke ja til tilbudet om omplassering. Takker de nei, mister de jobben. De ansatte blir flyttet til Levanger, Bodø eller Mo i Rana. Risøy forteller at mange har ønsket seg til Mo, som er cirka en times kjøring fra Nesna, men at ikke alle fikk oppfylt dette ønsket. Noen har ønsket seg til Levanger fordi de for eksempel kommer nærmere familie.

Ifølge Nord universitet blir de Nesna-ansatte fordelt slik på de tre studiestedene:

  • 24 ansatte skal til Bodø
  • 19 ansatte skal til Mo i Rana
  • 10 ansatte skal til Levanger

I tillegg har sju ansatte varslet at de går av med pensjon før 1. august 2022. For fire ansatte er det ennå ikke avgjort hvor de havner.

– De fleste av dagens ansatte ved studiested Nesna, tilbys nytt arbeidssted i Bodø eller Levanger. De som har stedsspesifikke oppgaver, får arbeidssted Mo i Rana. Det gjør også ansatte som er født i 1962 eller tidligere, sier rektor Hanne Solheim Hansen i pressemeldinga som ble sendt ut tidligere denne uka.

Ti ansatte som skal til Bodø eller Levanger får arbeidssted i Mo i Rana i to år, fram til august 2024. Dette skyldes at de har barn som går på skole.

- Jeg ønsket å få jobbe i Mo i Rana, da ville jeg hatt mulighet for å dagpendle. Heldigvis har jeg voksne barn, det gjør det lettere å pendle til Bodø, konstaterer Risøy.

LES OGSÅ: Reiste seg i protest da styret vedtok avvikling av Nesna

LES OGSÅ: Å stå på stedet hvil er ikke et alternativ

- Jeg har vondt i hjertet mitt

Det virker som at hun tar beskjeden om endringsoppsigelse med fatning. Hun sier det blir greit å få ei avklaring på ting.

- Det var verre da Nord vedtok at vi skulle legges ned på tross av at det i fusjonsavtalen het at campusen skulle styrkes.

Da Universitetsavisa intervjuet Torill Risøy for snart to år siden, var hun atskillig tristere i stemmen.

- Jeg har vondt i hjertet mitt og det har vært mange søvnløse netter, fortalte hun etter at det ble kjent at Nesna var nedleggingstruet.

Hun fortalte at lærere sto i gangen og gråt. Ansatte slet med hodepine, lite søvn og helsemessige plager som slitenhet og utmattelse. For å ta vare på de ansattes psykiske helse, beordret verneombudet stans i arbeidet på campusen.

De ansatte har hatt kartleggingssamtale og oppfølgingssamtale i forkant av endringsoppsigelsene. Selv ønsket de at Nord leier et lokale på Nesna for de administrativt ansatte, men forslaget ble avvist.

– Denne omstillingen er vanskelig for de ansatte. Det er derfor viktig at vi får landet arbeidskontraktene nå, slik at de ansatte får rimelig tid på å omstille seg, sier rektor Hanne Solheim Hansen i pressemeldinga.

Gir økonomisk støtte

Nord universitet tilbyr nå ei omstillingspakke til alle ansatte som må endre arbeidssted. Ansatte får økonomisk bistand ved kjøp og salg av bolig, flytteutgifter og pendlerutgifter. De kan også bli vurdert til stillinger andre steder enn Bodø og Levanger.

Til høsten er det stortingsvalg, og for øyeblikket ser det ut til at de rødgrønne partiene kan danne ny regjering. På forhånd har de lovt at det fortsatt skal være et utdanningstilbud på Nesna. Men Risøy ser ikke for seg at det går an å gamble på at hun automatisk vil han en jobb på Nesna etter valget som følge av disse lovnadene.

- Jeg ser ikke for meg at jeg da automatisk har noen rettigheter til eventuelle stillinger på Nesna. Jeg vil ha et ansettelsesforhold til Nord universitet og må forholde meg til det. Men kommer det noe nytt, håper jeg at jeg vil være en attraktiv søker siden jeg har jobbet her i så mange år.

Det som har hjulpet henne i denne tunge perioden, er at folk har snakket mye i lag. Hun sier at de har snakket, diskutert og prøvd å komme fram med gode løsninger.

- Det gjør at vi er veldig glade på vegne av våre kolleger som får jobbe på Mo. Vi kunne vært irritert siden vi selv ikke fikk jobbe der, men tenker i stedet at det er kjempefint at det ordnet seg for dem.

Men irritert blir hun – på at det gikk så galt etter at Høgskolen i Nesna fusjonerte med det som ble til Nord universitet.

- Det vi sitter igjen med, er at hele bevilgninga til Campus Nesna blir igjen i Bodø og så har de slaktet studiestedet her, sier hun.

LES OGSÅ: - Hele Nesnas historie handler om kampen mellom sentrum og periferi

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.