Harvard-professor bygde karriere på tvilsom oppdagelse

En Harvard-professeor baserte sin karriere på at Ovid ikke var forfatteren bak et "upassende" dikt. Nå påviser Thea S. Thorsen at han tok feil.
Thea Selliaas Thorsen 
        
            (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Thea Selliaas Thorsen  Foto: Sølvi W. Normannsen

Konflikten handler om et erotisk dikt, og hvem som skrev det.

Førsteamanuensis i latin ved NTNU, Thea Selliaas Thorsen, har skrevet doktoravhandling om den latinsk-romerske dikteren Ovid. I monografien skriver hun om faktainformasjon som viser at en professor ved Harvard har tatt feil i 30 år. Thorsen tar for seg et dikt hun mener å ha bevist at Ovid skrev i sine yngre dager, forteller hun til NRK Trøndelag.

Den 20. mars i år 43 før Kristi fødsel ble Publius Ovidius Naso, eller Ovid som han blir kalt, født. Han anses som en av verdenslitteraturhistoriens største diktere.

Provoserende

– Diktet er ganske provoserende, og en professor ved Harvard mente at Ovid ikke hadde skrevet det, at det var en forfalskning. Han har bygd sin karriere på dette og argumentert for det i 30 år. Nå har jeg vist at han tar feil, sier hun.

Ovids debutsamling kalt Heroides består av 15 brev fra legendariske kvinner til deres menn og en av disse kvinnene er Sapfo.

Autentisitetsdebatten har dreid seg om hvorvidt Ovid skrev Sapfo-brevet i Heroides, noe som Thorsens doktoravhandling konkluderer med at han gjorde. 

Elsket hundrevis av jenter

– Sapfo skriver brev til en ung, pen mann som hun har blitt forelsket i. Hun skriver også at hun har elsket hundrevis av jenter, men selv om hun har blitt heteroseksuell, så kommer man ikke ut av det homoerotiske, sier Thorsen.

Sapfo holdt til på Lesbos, og Thorsen forteller at det også er der termen lesbisk kommer fra. I brevet forklarer Sapfo hvordan det er å elske, i fysisk forstand. Disse beskrivelsene betegner Harvard-professoren som usmakelig.

– For eksempel skriver hun at han må snu sitt skip og gli tilbake inn i hennes favn, sier Thea S Thorsen til NRK.

Boka blir publisert av forlaget Cambridge University Press i februar neste år.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

George Soros’ universitet flytter fra Budapest til Wien

Central European University ble drevet ut av Ungarn, etter å ha vært utsatt for sterkt press fra myndightene over lengre tid.

UAs julekalender:

Ser du hvem dette er?

Dagens hint: I løpet av fem år har han blant annet vært viserektor, prorektor og dekan ved tre forskjellige institusjoner.

Skal bruke 4,8 millioner på nasjonal pilot om studenters psykiske helse

Helsedirektoratet drysser penger over StudyTrondheim for å få mer kunnskap om studenters livskvalitet og psykiske helse.