Nå er masterringen her: Den kan kjøpes for en «overkommelig sum»

Ragne Stauri fikk idéen på vei hjem fra forelesning. Nå kan hun stolt vise fram den nye masterringen.

Masterringen
Ragne Stauri er stolt over å kunne få vise fram ringen hun selv har designet.
Publisert Sist oppdatert

Utseendet til NTNUs nye masterring ble annonsert i april i fjor, da det ble klart at Ragne Stauri vant med sin ring ved navn «Ringvirkninger».

Tidligere i vår var det endelige designet til ringen klart, og man har siden da kun ventet på at NTNU skulle avklare hva som teller som en mastergrad.

Nå lanseres ringen, som er tilgjengelig for alle de som har tatt mastergrad eller hovedfag ved NTNU, eller ved en av institusjonene som er fusjonert inn i universitetet.

Dråpen som motiv

Designeren, Ragne Stauri, er utdannet lege ved NTNU. Motivet til ringen, dråpen som treffer vann og der ringene spres utover i vannet, skal symbolisere at en utdanning ved NTNU har en videre effekt i livet.

- Jeg er veldig fornøyd. Dette har jeg gått og gledet meg til lenge. Det er en prosess som har tatt en stund, så det er godt at den endelig blir tilgjengelig for flere, forteller Stauri.

Hun sier at hun allerede har hatt sin ring en stund nå.

- Jeg fikk ring nummer én. Jeg gleder meg veldig til første gang jeg ser noen andre bruke den ute i verden, sier Stauri.

Her er ringens førsteutkast (t.v.) og den endelige versjonen side om side. Det er flere aspekter ved ringen som har endret seg.

Fikk idéen på vei hjem fra forelesning

Hun vant idékonkurransen da hun var medisinstudent.

- Jeg så konkurranseutlysningen og grublet noen dager på hvordan jeg kunne lage et design som svarte på alle kravene i konkurransteksten. Jeg fikk ideen en dag jeg var på veg hjem fra forelesning og det regnet. Jeg så dråpene i sølepyttene på asfalten og tenkte at «der er ideen min!», slår hun fast.

Motivet er en gullkule som treffer vann, med bølger som brer seg utover i vannet fra kulen. Gullkulen symboliserer utdanningen og bølgene symboliserer ringvirkningene en utdanning gir i livet.

- En mastergrad er ikke bare fem år med fordypning i et fag, det er også en viktig periode i livet der du får nye perspektiver og opplevelser, møter nye venner og bekjentskaper og kanskje finner en livspartner. Ringdesignet skal symbolisere alt dette, forklarer Stauri.

Tror ikke noen forveksler med sivilingeniørringen

I løpet av prosessen i etterkant av valg av ringdesign har utseendet endret seg noe. Den blå dråpen har blitt en gullkule.

- Kula er inspirert av kuleelementet i NTNUs logo. Og så har både NTNUs sivilingeinørring og doktrogradsring gullkuler. Jeg ønsket å skape et design som snakket godt sammen med NTNUs to andre ringer, og fargebruken og kuleelementer blir derfor et gjennomgående element i alle tre ringene, forklarer Stauri. 

- Den er ganske mye mer lik sivilingeniørringen nå enn den var?

- Ja, noen vil kanskje synes det, men det er ganske stor forskjell. Kula på sivilingeniørringen er veldig mye større enn den er på masterringen. Jeg tror ikke det er noe fare for at noen tar feil av de, sier hun.

En billig ring

Prisen på masterringen er 2100 kroner. Det er under halvparten av prisen på sivilingeniørringen, som ligger på 5200 kroner for tiden.

- Jeg er veldig fornøyd med at det kan realiseres innenfor en relativt overkommelig sum for mange. Det er en håndlaget ring i gull og sølv, men jeg ville også at det ikke skulle være for komplisert å lage. Konkurransekravet var at den måtte kunne ha en utsalggssum på maks 6000. Det er jo ganske mye penger, så jeg er glad for at den har latt seg realisere for en mer inkluderende sum, forteller Stauri.

Det er Gullsmed Møller i Trondheim som skal produsere ringen.

- Jeg er glad for at det ble en gullsmed i Trondheim, sånn at man har et fysisk sted der man kan prøve den på. Ring på postordre er ikke like stas synes jeg. 

Hårfin seier

Gullsmed Bjarne Møller sier det var en hårfin seier i anbudsrunden.

- Vi er veldig glad for å bli valgt som produsent og salgssted. Det er hyggelig at den landet her i Trondheim, heller enn Oslo. Så er det artig å vinne en konkurranse, sier han.

Møller sier den lave prisen både er på grunn av materialet og produksjonsmåten.

- Den er hovedsakelig i sølv, som er billigere enn gull. Så er den også lettere å lage, forteller smeden som også er produsent av sivilingeniørringen.

Ikke noe tvil om hvem som kan få lenger

Kommunikasjonsdirektør Sigrun Berge Engen ved NTNU sier for universitetets del at de er veldig fornøyde.

Sigrun Berge Engen

- Jeg synes den ser kjempefin ut. Det er et solid juryarbeid som ligger bak å velge ut her, med folk som har mye mer kompetanse på design enn meg, forteller Engen.

Hun er glad for at flere nå kan vise fram sin tilknytning til NTNU.

- Det er selvfølgelig opp til alle og enhver å velge om de har lyst til å kjøpe seg en sånn ring, men nå har de som vil hvertfall mulighet, sier hun.

Det er alle de som har tatt en master eller tilsvarende ved NTNU eller noen av de fusjonerte institusjonene som kan kjøpe ringen. UA skrev tidligere om at NTNU måtte finne ut hvem som skulle ha mulighet til å kjøpe.

- Det skal hvertfall ikke være noen tvilstilfeller nå, slår kommunikasjonssjefen fast.

De fusjonerte institusjonene som er godkjent er følgende:

Vitenskapsmuseet (VM), Norges tekniske høgskole (NTH), Den allmennvitenskaplige høgskole (AVH), Musikkonservatoriet i Trondheim, Kunstakademiet i Trondheim (KiT), Det medisinske fakultet (DMF), Høyskolen i Sør-Trøndelag, Høyskolen i Gjøvik og Høiskolen i Ålesund.



Følg UA på Facebook og Instagram.