Abelprisvinner til Trondheim

Årets Abelprisvinner Pierre Deligne mottar Abelprisen, som er på 6 millioner norske kroner, fra Kongens hånd i Universitetets Aula 21.mai. To dager senere besøker han NTNU.

Prisen er en anerkjennelse av fremragende arbeid innen matematikk. I henhold til statuttene skal prisen også fremme interessen for matematikk og realfag blant barne og unge. For å ta vare på dette aspektet er det blitt tradisjon at det hvert år arrangeres en spesiell Abeldag i en annen universitetsby enn Oslo der Abelprisvinneren også deltar. I år er valget falt på Trondheim og NTNU, og dagen er torsdag 23.mai.Institutt for matematiske fag, Matematikksenteret og Skolelaben står sammen om Trondheimsarrangementet. Programmet omfatter premiere på Matematikkløypa for 250 inviterte 8.klassinger pluss matematikkshow i El 5 om formiddagen, forelesning av Abelprisvinneren senere på dagen.

Generalprøve

Den 18.april var det generalprøve på Matematikkløypa i Glassgården på Elektro. Løypa har stasjoner med talloppgaver, statistikkoppgaver og tetraederoppgaver der også bygging av et tetraeder inngår. På generalprøven var det studenter som skal være veiledere på Abeldagen som spilte 8.klassinger.

Inf o om Abeldagen legges ut her

Tre studenter studerer tetraederen under generalprøven på Matteløypa. Prosjektleder for Abeldagen, Sverre Smalø, følger interessert med. 

Tre studenter studerer tetraederen under generalprøven på Matteløypa. Prosjektleder for Abeldagen, Sverre Smalø, følger interessert med. 

Relaterte artikler

- Ikke jobbet så mye

Einar Bogsnes Hegge fra Kvinnherad vant årets Abelkonkurranse. Nå planlegger han å bli NTNU-student.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Norge til topps i forskning på klimaendringer

Norge er det landet i verden som forsker mest på klimaendringer justert for landets størrelse viser analyse fra Nifu. - Vi produserer tre ganger så mye som landets størrelse skulle tilsi.

Han er Ålesunds beste underviser

Mark Pasquine er tildelt «Studentenes studiekvalitetspris» ved NTNU i Ålesund.

Gjesteskribenten:

Hvem «eier» egentlig døden?

Et merkelig spørsmål vil kanskje noen hevde. Likefullt har dette spørsmålet dukket opp hos meg flere ganger dette siste året, hvor jeg som gjesteskribent for UA har delt ulike refleksjoner knyttet til min mors død for snart et år siden.

18 nye tilfeller av korona ved NHH

De siste to døgnene har 18 studenter ved Norges Handelshøgskole i Bergen fått bekreftet koronasmitte.