Villedende bruk av ”MBA”

Kunnskapsdepartementet slår ned på hva de oppfatter som villedende bruk av utdanningsbegrep.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år ble den private skolen Probana Business School kontaktet av Kunnskapsdepartementet (KD) på grunn av sin villedende bruk av begrepene «MBA» og «handelshøyskole», skriver Universitas. Skolen tilbød blant annet en MBA (Master of Business Administration), som de hevdet ga 60 studiepoeng.

MBA er etter universitets- og høyskoleloven § 3-2 en lovbeskyttet tittel som kun kan benyttes av utdanningsinstitusjoner som er godkjent av kvalitetsorganet NOKUT. KD mener dessuten at skolen ga et uriktig inntrykk av å tilby høyere utdanning da de hevdet at deres kurs var på «handelshøyskolenivå». I et brev til Probana skriver KD at også henvisningen til studiepoeng er egnet til å villede.

Selv om brudd på reglene i universitet- og høyskoleloven kan føre til bøter, håper KD at det nå skal bli enklere å straffe syndere.

Etter en klar advarsel fra KD fjernet Probana Business School teksten der de hevdet at kurset er på handelshøyskolenivå. De har også fjernet betegnelsen MBA og referansen til studiepoeng. Men de fastholder fortsatt på å bruke betegnelsen «mini-MBA» om sitt kurs.