PST-kontakt skapte uro

NTNUS organisasjonsdirektør Trond Singsaas gjør det klart at det er et ufravikelig prinsipp for NTNU at alle ansatte, uavhengig av bakgrunn, sikres de samme plikter og rettigheter. Samtidig ser han behov for retningslinjer for saker der personalpolitikk krysser sikkerhetspolitikk.

Publisert Sist oppdatert
NTNU er en av de institusjonene som følges tettest av PST Sør-Trøndelag. Politiinspektør Knut Dahl er konstituert sjef for tjenesten.

Nå hilser han arbeidet med kriterier for hvordan kunnskapsoverføring til utenlandske studenter og forskere kan kontrolleres velkommen.

- Ut fra det vi har erfart selv, og det som vi er kjent med gjennom offentligheten, ser vi behov for retningslinjer på dette området. Disse må si noe om hvordan vi skal opptre som institusjon, og hensyn vi skal ivareta som arbeidsgiver, sier Singsaas.

LES MER: Vanskelig arbeid med klare regler.



Kontaktet PST selv

Etter flere tilfeller der Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) hadde gjort direkte henvendelser til personer og fagmiljøer, tok Singsaas selv kontakt med tjenesten i fjor.

- Hensikten var å bli orientert om hvordan de jobber i forhold til universitetet, sier Trond Singsaas, som sier PSTs direkte kontakt skapte noe usikkerhet i enkelte miljøer.

- Jeg fikk henvendelser fra folk som følte usikkerhet om hvordan de skulle forholde seg. Det gikk blant annet på i hvilken grad man skulle gi ut opplysninger om sine arbeidstakere, sier NTNUs organisasjonsdirektør.

LES MER: PST tett på NTNU

Dette skjedde før sakene der PST fikk tre utenlandske studenter bortvist fra norske læresteder i høst. Tjenestens inngripen skapte en debatt i skjæringspunktet mellom hensynet til akademias frihet på den ene siden, kontra internasjonal sikkerhetspolitikk på den andre.



Klargjorde roller

- Utvisningssakene aktualiserte dette for oss. Alt dette åpnet for at dette også kunne skje ved NTNU. Dermed oppstod et behov, også fra ledelsens side, for å få kunnskap om hvordan tjenesten arbeider, sier Singsaas.

I ettertid er det avholdt møter, der de to institusjonene har klargjort sine ståsted og trukket opp noen linjer for hverandre. Singsaas mener dette har vært positivt for begge parter.

- Vår rolle er å være arbeidsgiver. Vi kan ikke opptre som noe annet enn det. Vi skal til en hver tid behandle ansatte i forhold til lover, regler og etiske standarder. Vi har forståelse for PSTs arbeid. Men vi kan ikke forholde oss til trusselbildet tjenesten jobber etter, sier NTNUs organisasjonsdirektør.