Læringsplattform:

Saksøker NTNU

Itslearning stevner NTNU for retten. Selskapet mener fortsatt at de gav det beste anbudet og burde vært valgt framfor Fronter.

Publisert Sist oppdatert
NTNUs evaluering av Itslearning og Fronter.

- Jeg forstår ikke hvorfor ikke NTNU kansellerte anbudet og startet på nytt. Vi mener NTNU har håndtert denne saken feil, noe Oslo Byfogdembete ga oss medhold i, sier direktør Arne Bergby i Itslearning.

Advokatmat

Dermed er NTNUs tiårige samarbeid med teknologiselskapet på frysepunktet. Nå blir det opp til Oslo Tingrett å avgjøre om NTNU begikk formelle feil i anbudsprosessen. Det er advokatfirmaet Kluge som fører saken for Itslearning og motparten blir Kunnskapsdepartementet, i kraft av å være NTNUs eier.

Knusende dom hos Byfogden

Konflikten mellom Itslearning og NTNU har allerede vært opp til vurdering i Oslo Byfogdembete. Der var kjennelsen nådeløs. NTNU fikk forbud mot å inngå kontrakt med Fronter og ga Itslearning rett i at NTNU gjorde feil i anbudsprosessen.

I kjennelsen heter det blant annet: «Retten finner etter dette at NTNU bygger på feil faktum da Itslearning ble trukket til sammen 42 poeng grunnet manglende oppfyllelse av fremdriftsplanen»

Og videre: «Selv om det bygger på feil faktum, innebærer ikke det nødvendigvis at skjønnet har vært vilkårlig eller grovt urimelig. Retten finner imidlertid at det er tilfelle her.»

Siden Fronter og Itslearning var så jevne, mente retten at det feilaktige poengtrekket har hatt betydning for den beslutninga som ble tatt.

Og slo fast: «Feilen har dermed medført et grovt urimelig resultat.»

Byfogden ga deretter Itslearning frist til 1. desember med å ta stilling til om de ville reise søksmål mot universitetet.

Velger likevel Fronter

Etter kjennelsen i Oslo Byfogdembete, satte NTNU seg ned, regnet på nytt og endret poengsummen. Den nye evalueringa ga Itslearning høyere score enn tidligere, men NTNU konkluderte likevel med at Fronter hadde det beste tilbudet.

Denne fremgangsmåten reagerer Itslearning på:

- Det er ikke lov å endre en poengsum når et anbud er innlevert. Ved å foreta disse omregningene, neglisjerer NTNU byfogdens kjennelse.

- Vi vant anbudet

Bergby er overbevist om at Itslearning står sterkt når saken nå skal avgjøres i rettsapparatet

- Våre advokater er klare på at det skal mye til før byfogden omgjør en sak slik den gjorde i vår favør. Da skal saken være veldig klar. Byfogden sa at vi hadde det beste anbudet og var vinneren av anbudet.

Flere av faglærerne reagerte kraftig da UA i juni offentliggjorde at NTNU valgte Fronter enda Itslearning scoret høyest på kvalitet og gjennomføringskraft. Konkurrentene var jevne, men Fronter scoret høyere på pris og vant anbudet.

LES OGSÅ: Best på kvalitet - ble valgt bort

Byttekostnader

Faglærerne reagerte på at kostnadene knyttet til skifte av leverandør ikke var tatt hensyn til. Med et nytt læringsstøttesystem må de bruke tid på å sette seg inn i det nye systemet. Av aktører i markedet er det antydet at byttekostnader vil kunne beløpe seg på 10 millioner kroner.

NTNU på sin side mener det ville fungert konkurransevridende og favorisert Itslearning hvis Fronter ble belastet disse kostnadene.

NTNU fortsetter å bruke Itslearning fram til retten har sagt sitt. Avtalen gjelder ut juli neste år, men vil nå trolig bli forlenget ytterligere.