Blodrøde tall for psykologisk institutt

Instituttet går i millionunderskudd, og må frem med sparekniven. - Langtidsbudsjettet vårt ser ikke bra ut, sier instituttleder Magne Arve Flaten ved Psykologisk institutt.

Publisert Sist oppdatert
Bevare. Leder Jørgen Flor i psykologisk fagutvalg håper den dårlige økonomien ved Psykologisk institutt ikke får konsekvenser for studentene.
Poliklinikk koster. Her får fjerdeårsstudentene behandle pasienter, mens de overvåkes nøye av veiledere og medstudenter gjennom enveisspeil og via videokamera.

Ifølge Flaten går instituttet fire millioner kroner i minus av et budsjett på 73 millioner kroner i 2014. Dette må dekkes inn av oppsparte midler. Derfor må de sette i verk tiltak for å snu den negative trenden.

- Vi jobber med en rapport for å analysere årsaken til dette. Det er snakk om mange faktorer, sier Flaten.

Vil ha budsjettøkning

Instituttlederen sier også at han sammen med NTNU-ledelsen ser på inntektsfordelingsmodellen. Det går kort forklart ut på at instituttet mener modellen i for liten grad kompenserer for ressursene som går med til å utdanne psykologer. Instituttet mener det koster mer å utdanne psykologer enn budsjettet tillater.

Psykologisk klinikk er en svært viktig del av praksisen på profesjonsstudiet. Ifølge Flaten står ikke klinikken i fare som følge av de blodrøde tallene i regnskapet.

- Fra et faglig synspunkt er det ikke aktuelt å legge ned klinikken, og så vidt meg bekjent har dette heller ikke vært diskutert. Vi har forpliktet oss overfor studentene til å gi dem faglig praksis. Vi kan ikke utdanne psykologer uten å gi dem betydelig praksis. Utdanningen av psykologer må oppfylle kravene til autorisasjon definert i helsepersonelloven, sier han.

NTNU har tre psykologiske poliklinikker på Dragvoll der fjerdeårsstudentene behandler pasienter under veiledning og observasjon av psykologspesialister.

Ingen snarlig flytting til Øya

Økonomien ved Psykologisk institutt kan bli tema på NTNUs styremøte i mars.

Det har også vært snakk om å flytte instituttet til Øya, men dette er ifølge Flaten ikke nært forestående.

- Flytting til Øya er ikke realistisk i nær fremtid, da det ikke er lokaler til dette. Instituttet har over hundre ansatte, internklinikk og mange laboratorier som vil kreve at det bygges nytt. Psykiatribygget er nevnt tidligere, men oppføring av dette bygget er ikke vedtatt og ligger dermed langt frem i tid, sier Flaten.



- Klinikken må bevares

Instituttlederen mener likevel at det er viktig at instituttet samarbeider, spesielt på forskning, med Det medisinske fakultet.

- Vi ønsker å styrke dette samarbeidet. Dette har vært en suksessfaktor ved de andre psykologiske instituttene i landet.

Leder Jørgen Flor i psykologisk fagutvalg ved NTNU håper studietilbudet ikke blir skadelidende som følge av den økonomiske situasjonen ved instituttet.

- Vi opplever at vi er sikret mye pasientkontakt i studiet vårt. Det er veldig viktig at dette bevares og spesielt viktig at klinikken består. NTNU har et samfunnsoppdrag med å utdanne gode og kvalifiserte psykologer, sier han.