NTNU og Unicef vil løse globale helseproblemer

Unicef og NTNU samarbeider om videreutvikling av den norske bistandssatsingen. De skal jobbe sammen for å løse globale helseutfordringer.

Studentene Eva Bredahl Toft og Margareth Alfredsen (t.h.) skal skrive masteroppgaver for Unicef. Her sammen med politisk rådgiver Kim Gabrielli i Unicef.
Publisert Sist oppdatert

Samarbeidet innebærer foreløpig at to NTNU-studenter skal skrive masteroppgaver for Unicef. Disse kommer fra henholdsvis Institutt for sosiologi og statsvitenskap og Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap.

Dette ble presentert da en representant for Unicef holdt foredrag på Dragvoll forrige uke. Fagseminaret markerte den formelle oppstarten av samarbeidet.

Hvor skal Norge involvere seg?

Helse, velferd og teknologi er ett av fire tematiske satsingsområder i NTNUs forskningsstrategi. Global helse står sentralt i denne satsingen.

Professor Terje Andreas Eikemo ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap forteller at Unicef har etterspurt ny kunnskap om global helse. De tok kontakt med NTNU Bridge med et ønske om samarbeid med relevante fagmiljø og studenter ved NTNU.

- Temaet er regjeringens mål om videreutviklingen av den norske bistandssatsingen. Et sentralt spørsmål er hvordan og innen hvilket område Norge bør ta et politisk og økonomisk lederskap i bistand og global helse, sier professor Geir Arild Espnes ved Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap.

Han legger til at NTNU allerede har prosjekter innen global helse som går på blant annet mor/barn-problematikk, kvinnehelse, vaksinasjon, selvmordsforebygging og helseinformasjonssystemer.

Forventer utvidelse av samarbeidet

- Vi forventer at dette samarbeidet vil være med på å skape nye kontakter mellom fagmiljøene. Dette gjelder særlig mellom sosialvitenskapelige og medisinske fagmiljø som er opptatt av globale helsespørsmål. I tillegg forventer vi en tettere tilknytning mellom NTNU og Unicef, sier Eikemo.

Han sier videre at samarbeidet trolig vil utvides til masteroppgaver i flere fagområder enn de nevnte.

- Det er viktig å bemerke at NTNU ikke har forpliktet seg på noen måte med tanke på leveranse og at Unicef ikke er involvert i oppgavene, med mindre masterstudentene ser det som nyttig, presiserer professoren.

Eikemo selv har i hovedsak forsket på helseforskjeller i og mellom land med spørsmålet om hvorfor enkelte mennesker har et lengre og friskere liv enn andre som grunntanke. Hovedfokuset har vært å finne forklaringer på variasjoner i mental og fysisk helse, kroniske sykdommer og dødelighet. Han er én av de 17 unge forskerne som er valgt ut til NTNUs stjerneprogram.

LES OGSÅ: 17 unge forskere skal dyrkes som stjerner

Bedre beslutningsgrunnlag for Unicef

UNICEF Norges hovedformål er å inspirere til engasjement for verdens barn. Organisasjonen er én av 36 nasjonale støttekomiteer for UNICEF, FNs barnefond. Støttekomiteene jobber med å samle inn penger til Unicefs internasjonale arbeid, og med opinionsarbeid for barns rettigheter.

Eikemo tror samarbeidet med Unicef kan være gunstig for rekrutteringen til de aktuelle fagene. Han viser til at 200 personer møtte opp til foredraget med politisk rådgiver Kim Gabrielli i Unicef, selv om det ble annonsert med få dagers varsel.

- Det vil ikke være unaturlig at masteroppgavene kan benyttes av Unicef i deres arbeid med å påvirke bistandspolitikken til den norske regjeringen, sier professoren.

Gabrielli sier til UA at masteroppgavene etter planen skal sammenstilles til en rapport som skal bedre organisasjonens beslutningsgrunnlag.

Vurderer ytterligere samarbeid

- Jeg fikk et spørsmål under foredraget om hvordan vi bestemmer hva vi skal jobbe med. Svaret på det er at vi har et godt beslutningsgrunnlag i dag, men at vi ønsker å gjøre dette enda bedre. Derfor tok vi kontakt med NTNU for å få innspill fra ulike fagretninger på om Norge tar de riktige valgene, sier Gabrielli.

Han sier videre at Unicef og NTNU ser på muligheter for ytterligere samarbeid.

Margareth Alfredsen fikk sin masteroppgave via veileder Eikemo og sier til UA at hun gleder seg til å ta fatt på oppgaven. Masteroppgaven skal ta for seg helsetilstanden og sosiale ulikheter i landene som Norge gir bistand til, og om Norge her har prioritert riktig.

- Jeg skal forsøke å finne ut om Norge har prioritert riktig i bistandsarbeidet. Kanskje har noen land blitt helt oversett, men det er for tidlig å si noe om. Jeg har akkurat startet arbeidet, men har foreløpig hatt mye kontakt med Unicef, sier hun.