Sintef ønsker ikke å bli en del av NTNU

Konsernsjef Unni Steinsmo i Sintef mener en sammenslåing vil skade dynamikken i samarbeidet.

Konsernsjef Unni Steinsmo i Sintef mener et økt samarbeid med NTNU er nødvendig for å henge med i den internasjonale konkurransen forskning er, men er imot sammenslåing av de to institusjonene.
Publisert Sist oppdatert

- Jeg tror styrken i vårt samarbeid ligger i at vi er to uavhengige institusjoner med ulik egenart som samarbeider. Det skaper en dynamikk man vil miste om vi slås sammen, sier Sintefs konsernsjef Unni Steinsmo til UA.

Kommentaren markerer Steinsmos standpunkt i den pågående debatten rundt den fremtidige strukturen i universitets- og høyskolesektoren (SAKS), der tettere samarbeid mellom Sintef og NTNU er lansert som ett alternativ, også med mulig sammenslåing.

Se NTNU-rektor Gunnar Bovim og HiST-rektor Helge Klungland debattere sammenslåing her.

Les NTNU-styremedlem Bjarne Foss' vurderinger om NTNU bør fusjonere med andre institusjoner her.

Ser ikke HiST-fusjon som problem

Hun ser det imidlertid ikke som problematisk for NTNU og Sintefs samarbeid om NTNU fusjonerer med for eksempel Høgskolen i Sør-Trøndelag.

- Vi samarbeider først og fremst om forskning, derfor tror jeg ikke en slik sammenslåing vil påvirke vårt samarbeid, sier Steinsmo.

Ønsker mer samarbeid

Men selv om Steinsmo ikke ønsker å endre dagens eierstruktur, snakker hun veldig varmt for et tettere samarbeid mellom NTNU og Sintef. Onsdag holder Sintef styremøte, der det er ventet at prosjektet «Bedre sammen », vil bli vedtatt.

LES OGSÅ: Tettere og sterkere bånd mellom Sintef og NTNU

Prosjektet er allerede godkjent i NTNUs styre, og skal etter hensikten utrede hvordan Sintef og NTNU best oppnår økt kvalitet i forskningen, hvordan man skal bedre konkurransekraften i internasjonal konkurranse om forskningsmidler, og hvordan man kan samarbeide med oppdrag fra nasjonalt og internasjonalt næringsliv.

- Jeg vil bli overrasket om dette ikke går gjennom på styremøtet. Vi har allerede et tett samarbeid, men vi ønsker at det skal bli enda tettere, kommenterer Steinsmo.

- Forskning er knallhard konkurranse

Hovedgrunnen til at Sintef og NTNU ønsker å inngå et tettere samarbeid gjennom «Bedre sammen »-prosjektet, er ifølge konsernsjefen at forskningen blir mer og mer global, og at det blir stadig viktigere å ha de ledende forskningsmiljøene i verden.

- Forskning og innovasjon har blitt enda viktigere de senere årene for å oppnå konkurransekraft i næringslivet. Det er et teknologikappløp mellom nasjoner, og det er helt avgjørende for Norge og norsk næringsliv at vi har noen av de ledende forskningsmiljøene i verden, sier Steinsmo.

Krever store investeringer

Sintef-sjefen er helt klar på at det ikke hadde vært mulig å bygget en god nok infrastruktur for forskning og skapt store nok forskningsmiljøer uten samarbeidet som allerede foreligger mellom Sintef og blant andre NTNU i dag. I de kommende årene mener hun at dette kommer til å bli enda viktigere.

- Utvikling av ny teknologi i dag krever tung infrastruktur. Det blir viktigere å investere i felles utstyr og felles laboratorier. I tillegg trenger vi mer av den dynamikken som allerede eksisterer ved at Sintef-ansatte blant annet underviser på NTNU, og at NTNU-ansatte og studenter er med på forskningsprosjekter i Sintef-regi. Dette handler også litt om at vi har store nok fagmiljøer, i et land som i utgangspunktet er lite nok, sier Steinsmo.

I dag samarbeider NTNU og Sintef blant annet gjennom Geminisentrene, Centre for Ships and Ocean Structures, Gassteknisk senter og Senter for fornybar energi. Steinsmo mener det ligger et potensial i også å samarbeide mer med de humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagene på Dragvoll.

- Det eksisterer samarbeid i dag også, men på langt nær så mye som mellom de tekniske fagene ved NTNU og SINTEF. Her går det an å samarbeide mer enn vi gjør i dag, sier Steinsmo.

Skal satse mer internasjonalt

I et notat som ble produsert i etterkant av styremøtet NTNU holdt i slutten av september, skriver styret at et tettere samarbeid med Sintef også vil være nøkkelen for å internasjonalisere mer av forskningen.

- Sintef er i dag den institusjonen som er størst i Norge innen EUs forskningsprogrammer. Men i et tettere samarbeid med NTNU må vi legge felles strategier for internasjonaliseringen. Det vil være naturlig å se på de fremvoksende økonomiene som for eksempel Kina, India og Brasil, og hvordan vi skal samarbeide med dem. Når en ny strategi for samarbeidet mellom NTNU og Sintef skal legges frem, er det også naturlig å peke på hvem som er våre viktigste samarbeidsland, sier Steinsmo.