Opprop for valgte ledere

Ansatte og studenter ved landets høyskoler og universiteter protesterer mot at regjeringa vil ha slutt på dagens ordning med valgt rektor. Et opprop skal påvirke Stortinget til å forkaste forslaget.

Margrethe C. Stang er en av flere ansatte fra NTNU som foretrekker valgt ledelse.
Publisert Sist oppdatert
Aksel Tjora (t.v) og Arve Hjelseth (t.h): Støtter oppropet.
Bente Rasmussen: Støtter oppropet.
Gunn Imsen: Støtter oppropet.
Knut H. Sørensen: Støtter oppropet.

En rekke profilerte akademikere, med Knut Kjelstadli i spissen, har tatt initiativet til oppropet, og flere kjente NTNU-ansatte har allerede skrevet under. Dette til tross for at NTNU for lengst har innført ei ordning med ansatt rektor og ekstern styreleder.

Forsvarer universitetsdemokratiet

En av underskriverne fra NTNU er førsteamanuensis Margrethe C. Stang ved Institutt for kunst- og medievitenskap.

- Jeg har inntrykk av at universitetsdemokratiet forvitrer. Det at man har kollegene i ryggen, gir ledelsen en legitimitet når viktige beslutninger skal tas, sier Stang når vi spør henne hvorfor hun skriver under på oppropet.

Fremmed styringsideologi

Førsteamanuensis Arve Hjelseth ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap har en lignende begrunnelse for sin underskrift:

- Jeg er tilhenger av universitetsdemokratiet, og har en klar formening om at fagligheten blir best mulig ivaretatt gjennom valgte ledere. Dette handler også om selvstyre. At myndighetene skal pålegge institusjonene en slik ordning, er uttrykk for en styringsideologi som burde være fremmed for universitetene, sier Hjelseth.

Både Stang og Hjelseth understreker at deres støtte til oppropet ikke skyldes misnøye med dagens NTNU-ledere.

Ønsker valgt NTNU-ledelse

Stang vil ikke gå med på at løpet er kjørt ved NTNU siden universitetet i mange år har hatt ansatt rektor og ekstern styreleder:

- Vi som jobber ved NTNU har erfaring med en slik modell og vet derfor hva vi snakker om. Det kan kanskje ta sin tid, men jeg har tro på at det igjen er mulig å få til valgt ledelse ved NTNU, sier hun.

Andre fra NTNU som allerede har skrevet under på oppropet, er blant andre Aksel Tjora, Bente Rasmussen, Gunn Imsen og Knut H. Sørensen.

"Ovenfra og ned-ledelse"

Forslaget fra regjeringa innebærer at tilsatt rektor og ekstern styreleder skal være normalordninga ved alle universiteter og høyskoler. Både styreleder og eksterne styremedlemmer skal utnevnes av departementet.

Initiativtakerne til oppropet kaller dette for en ovenfra og ned-ledelse som strider mot egenarten til de vitenskapelige institusjonene:

«De skal søke det vi ikke vet; de skal gi nye innsikter slik at menneskene kan te seg klokere på denne kloden; de skal gi rom for å artikulere alternativer og kritikk; de skal hevde faglighet; de skal stimulere til refleksjon. Nettopp for å tjene samfunnet slik må institusjonen ha et frirom, et sterkt innslag av autonomi», skriver initiativtakerne i sin begrunnelse for oppropet.

Stortinget behandler saken i juni

Nåværende rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen er en av initiativtakerne, sammen med kjente akademikere som Jan Fridthjof Bernt, Kristian Gundersen, Marianne Andenæs og Dag Hessen. Ronny Kjelsberg fra HiST står også som initiativtaker.

Underskriftene blir overlevert utdanningskomiteen på Stortinget 2. juni. Selve innstillinga fra komiteen blir diskutert på Stortinget 11. juni.