Robotgressklipper:

Roboter tar over gressklipping på NTNU

Teknologien har inntatt parkene på Gløshaugen og Dragvoll.

Fire slike robotgressklippere skal sørge for å holde gresset kort og fint i sommerhalvåret. De er utplassert på områder der kontinuerlig klipping er prioritert, og lite sjenanse ønskelig.
Publisert
Ladestasjonen (i bakgrunn) og robotgressklipperen er koblet sammen, og man må ha en kode for å bruke klipperen med en annen lader. Dette skal minske sjansen for tyveri.
Det går ikke så raskt, og mønsteret virker å være noe tilfeldig, men Driftsavdelingens nyansatte jobber uten pauser.

Over 220 mål med gress skal holdes i sjakk av NTNUs driftsavdeling. Derfor tester de nå ut robotgressklippere som en del av vedlikeholdsstaben.

Mindre støy

Robotgressklippere er ikke et helt nytt fenomen i norske hager, men et uvant syn på NTNU.

- Vi begynte å teste dette i fjor med en robot ved Driftssentralen. Nå har vi fire robotgressklippere, sier driftsleder for park, transport og post, Ragnar Hellan, til UA.

Driftsavdelingen har ikke regnet på besparelsen i forhold til arbeidstimer, men det er iallfall utvilsomt at robotene er til mindre sjenanse enn store, støyende traktorer.

LES OGSÅ: Ansatte jobber med livsfarlige maskiner

Vil være i fred

- De er plassert på steder der vi vil ha lite sjenanse og hyppig klipping, sier Hellan.

Dette inkluderer plena bak hovedbygningen på Gløshaugen, ved Driftssentralen, mellom Infohuset og Det internasjonale huset, samt ved A-inngangen på Dragvoll. På sikt kan det bli enda flere. Én usikkerhetsfaktor er om robotene får være i fred.

- Prøver du å løfte på roboten uler den fælt, og du får ikke brukt den sammen med en annen lader uten kode, så de burde være relativt godt sikret mot tyveri, sier Hellan.

LES OGSÅ: Alt dette vil NTNU gi deg gratis

Kolliderte med solbader

Den skilpaddeformede maskinen kan kjøre seg fast, og da er det greit å gi den et dytt. Som robotgressklippere flest snur de når de møter hindringer.

- Vi hadde en episode i fjor da robotgressklipperen kjørte inn i noen som lå og solet seg. Hvis man holder hodet kaldt snur den, men hvis man kakker til den vil den stanse og begynne å ule, sier driftslederen.

Inspirasjonen kommer fra Universitetet i Oslo og Blindern, der de ifølge Hellan allerede har brukt robotgressklippere noen år.

Robotene har en kapasitet på tre mål gress hver, og det er derfor ikke noen fare for at gartnerteamet blir arbeidsledige med det første. Da må det i tilfelle kjøpes inn en armé av 73 roboter.

LES OGSÅ: Familie og venner tar NTNU-ansattes p-plasser