Foreslår fusjon mellom HiNT og UiN

HiNT-styret skal avgjøre om de vil fusjoneres med Universitetet i Nordland - og om det skal skje i 2016 eller i 2017.

Styreleder Bjørg Tørresdal og rektor Steinar Nebb ved HiNT skal bestemme seg for om og når det blir fusjon med UiN. Her sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen tidligere i år.
Publisert Sist oppdatert

Når styret ved Høgskolen i Nord-Trøndelag møtes torsdag, er det med en stor sak på agendaen. Da skal styret avgjøre om de ønsker fusjon med Universitetet i Nordland.

Kan ta større rolle i Midt-Norge

12. februar i år fattet det samme styret vedtak om at en fusjon med UiN kan styrke HiNT faglig, og at dette skulle utredes videre. Samtidig inneholdt vedtaket et alternativ to, der det heter at HiNTs sterke regionale posisjon i Midt-Norge er et godt utgangspunkt for å bygge fremtiden videre på selvstendighet.

I utgangspunktet ønsket HiNT primært å fusjoneres med NTNU, men NTNU hadde ingen interesse av dette.

Nå ser høgskolen gode muligheter i fusjonering med UiN, blant annet fordi etter en fusjon kan ta en større rolle i Midt-Norge enn de kan klare alene.

Fagforeningene ved Høgskolen i Nord-Trøndelag vil ikke ha noen fusjon før tidligst i 2017, ifølge Trønder-Avisa. Men rektor Steinar Nebb har innstilt på fusjon fra nyttår.

- Nå som mange andre skoler som vi konkurrerer med har vedtatt fusjon fra 2016, så bør vi ikke komme hengende ett år etter. Sammen kan vi fylle rommet geografisk, forskningsmessig og næringsmessig mellom Universitetet i Tromsø og NTNU, sier styreleder Vigdis Moe Skarstein ved UiN til Trønder-Avisa.

LES OGSÅ: HiNT-styret snudde om på rektors førstevalg
LES OGSÅ: Kunnskapsministeren om HiNT mot Nordland: - Meget klokt

Nytt universitet - nytt navn

En forutsetning for fusjonen fra HiNTs side er at det nye universitetet skal få nytt navn som ikke er geografisk betinget.

Innstillingen til HiNT-styret tar også opp at åpen konkurranse med NTNU om lærerutdanning på sikt ikke vil være noen god løsning for HiNT.

"HiNTs mulighet for å fortsette som selvstendig institusjon anses derfor å avhenge av en samarbeidsavtale med NTNU om grunnskolelærerutdanningene. Fellesgrader fra NTNU/HiNT vil kunne kompensere noe for utfordringene som HiNT som høgskole står overfor. NTNU er villig til å inngå en intensjonsavtale om samarbeid, men en endelig samarbeidsavtale vil tidligst kunne foreligge mot slutten av året", heter det i innstillingen.

Dette er instillingen til HiNT-styret:

1. Styret vedtar at HiNT går i forhandlinger med Universitetet i Nordland om etablering av et nytt universitet i Midt-Norge. Premissene i styresaken skal være førende for forhandlingene.

2. Styret vedtar fusjon med Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna med virkning fra 01.01.2016 under forutsetning av at forhandlingene fører fram til en fusjonsavtale som det nye styret kan godkjenne høsten 2015.

3. Styret gir styreleder fullmakt til å etablere forhandlingsutvalg og legge en plan for forhandlinger sammen med Universitetet i Nordland.

LES OGSÅ: Kun to søkere til rektorjobben på HiNT