- Bra at fusjonen går fort

- Jeg synes ikke det går for fort. Det er noe med å få ting overstått, sier instituttleder Siri Forsmo.

Framoverlent. Siri Forsmo følger nøye med under tirsdagens instituttledersamling, med rektoratet på podiet. Om det går fort i fusjonssvingene? - Det er fint at det går fort, sier hun.
Publisert Sist oppdatert

Under tirsdagens instituttledersamling med rektor Gunnar Bovim ble de fremmøtte, som utgjør ”sersjantskiktet” av ledere ved NTNU, invitert til å si hva man mener om den pågående prosessen. Én av dem er Siri Forsmo, som leder Institutt for samfunnsmedisin, DMF.

Når de tre høgskolene er fusjonert med NTNU ved årsskiftet, vil det skje i et universitet hvor organisasjonskartet er tegnet på nytt. Fakultetsstrukturen kommer til å bli endret, kanskje i retning av flere, kanskje færre fakultet, eventuelt at man legger om til ”School”-modellen. Også instituttinndelingen kan bli endret, ved at institutter slås sammen.

Og så har man campussamlingen.

Går det for fort i svingene for en stakkars instituttleder?

- Morsomt at ting skjer

- Nei, det synes jeg ikke, er Forsmos kontante svar.

- Jeg har respekt for dem som synes farten kan bli høy. Så får vi dessuten forbeholde oss retten til å vurdere, eventuelt revurdere, prosessen underveis. Selv tenker jeg at det er fint å få ting overstått. Endringstakten er høy, og slik må det være, mener jeg.

Forsmo opplever at ting fungerer bra ved hennes institutt, hva angår ekstrautfordringer som fusjonsprosessen medfører.

- For min egen del synes jeg det er morsomt – at ting skjer, rett og slett. Vi er inne i en spennende prosess. Det er det viktigste.

Store enheter funker

Når det gjelder den pågående strukturdebatten, står styreren ved Institutt for samfunnsmedisin fullt ut inne for den modellen hennes fakultet har samlet seg om:

- Et helsefaglig fakultet. Det vil tjene studentene våre absolutt best. Noen har uttrykt uro for at fakultetet blir for stort, men den uroen deler ikke jeg.

Forsmo tror ny fakultetsstruktur vil sette seg uten veldig store problemer. Hun ser flere utfordringer når det gjelder instituttstrukturen, der små institutter lever farlig.

- Selv leder jeg et stort institutt. Min erfaring er at større enheter funker ganske bra.

Sveise ytterkantene

- Hvor, om noe sted, tror du fusjonsprosjektet vil støte på problemer?

- Jeg tror de største utfordringene blir å få sveiset sammen ytterkantene, høgskolene i Gjøvik og Ålesund. Her må det gjøres en jobb.

- Hovedverneombudet rapporterer om visse varskumeldinger fra administrasjonen, om at belastningene blir vel store. Selv er du vitenskapelig leder. Tror du prosessen oppleves ulikt for ”faculty” og administrasjonen?

- Det vet jeg strengt tatt ikke mye om. Men jeg kan tenke meg at det er krevende å sy sammen ulike administrative systemer. Så er det kanskje også snakk om kulturforskjeller. Men igjen, for å føre det tilbake til mitt institutt: Selv opplever jeg at dette ikke er noe stort problem, sier instituttlederen.