Navnet endres, bokhandlere består - og 5 600 får dyrere semesteravgift

Landets nest største studentsamskipnad formes i rekordtempo. Sjefen for det hele, SiT-direktør Knut Solberg, sier det er et rotterace, men at høy fart må til for å holde tritt med Nye NTNU.

Rotterace. - Vi har en formidabel oppgave foran oss, men vi får heller la  mer praktiske ting gå seg til etter hvert, sier SiT-direktør Knut Solberg.
Publisert Sist oppdatert

- Vi utreder samtidig som vi gjennomfører nå. Å utsette prosessen i påvente av nærmere utredninger ville føre oss i utakt med det nye NTNU. Det ønsker verken vi, NTNU eller departementet, sier Knut Solberg.

Rammer først, detaljer senere

Det er drøyt en måned siden Kunnskapsdepartementet vedtok at Studentsamskipnadene i Trondheim, i Oppland avdeling Gjøvik samt for Sunnmøre avdeling Ålesund, slås sammen til én enhet fra 1. Januar 2016.

- Nå jobber vi på spreng med å få de nødvendige rammene og formalitetene på plass, som gjør oss til én organisasjon fra nyttår. Vi har en formidabel oppgave foran oss, men vi får heller la mer praktiske ting gå seg til etter hvert, sier Solberg, som nylig gjorde unna 14 møter på to dager med berørte parter i Gjøvik og Ålesund.

Les også: KD beordrer fusjon mellom samskipnader

Les også: Bygger modell for felles samskipnad

Rammeplanen for fisjon-fusjonen skal være vedtatt av samtlige styrer innen 10. november. Dagen etter meldes beslutningene til Foretaksregisteret i Brønnøysund.

Mye nytt, mye består

KD har avgjort at nye NTNU skal betjenes av én samskipnad, og har satt SiT i førersetet. To samskipnader skal altså fisjoneres, eller deles opp. De delene som skilles ut fra henholdsvis Sunnmøre og Oppland skal så fusjoneres inn i Studentsamskipnaden i Trondheim. Til sammen rundt 50 ansatte i Gjøvik og Ålesund blir med over.

Det har vært uro knyttet til hvor sikre jobbene deres er.

- Vi ønsker å være tydelige på dette, sier Solberg, og fortsetter:

- Fra nyttår har vi de samme kundene som før, de skal betjenes av de samme ansatte som også skal drive den samme virksomheten som før. Det eneste som endres er at de blir underlagt ny ledelse, og innlemmes en ny organisasjon.

SiT må skifte navn

På lista med 9 sentrale utfordringer står også endring av SiTs navn, etter ønske fra KD.

- Dette kan bli en omfattende sak, sier SiTs informasjonsdirektør Halvard Danielsen.

I løpet av kort tid trommer han sammen ansatte ved studiestedene og studenttillitsvalgte til idédrodling, som etterhvert skal munne ut i et navneforslag til styret. Dette er neppe på plass til 1. januar.

- Det er så mye å ta tak i nå, en del må vi bare ta etterhvert, sier Solberg.

På utfordringslista står også studenthus, bokhandel og kantinepriser. I motsetning til det studentdrevne Studentersamfundet i Trondheim, drives studenthusene i Gjøvik og Ålesund av samskipnadene. 

- Vi ønsker ikke å ta vekk dette, men vil søke løsninger som gagner alle. Bokhandlene I Gjøvik og Ålesund vil heller ikke forsvinne, den drives som før i starten. Etterhvert får vi se om modellen fra Trondheim, der Akademika driver, kan brukes. Uansett skal det være bokhandel på campusene, forsikrer Solberg. 

Ikke nødvendigvis dyrere i kantina

Studentene utenfor SiT har fryktet at kantineprisene skal øke til Trondheimsnivå. Både Halvard Danielsen og Knut Solberg sier SiT ønsker å være pragmatiske.

- I Trondheim gjorde vi en endring i retning mindre ferdigmat, sunnere kost og mer mat tilberedt fra bunnen for en tid tilbake. Kvaliteten på maten økte, den ble noe dyrere – men vi fikk langt færre klager på for høye priser, sier Solberg.

Dagens velferdstingsmodell, og medvirkning via studentdemokratiet, skal videreføres. Videre på Solbergs liste over momenter studenter og ansatte er opptatt av, står også semesteravgift og studentboliger, idretts- og velferdstilbud.

Høyere semesteravgift

- Det blir ingen differensiering av semesteravgiften, slår Solberg fast.

Det betyr at studenter i Ålesund og Gjøvik må belage seg på å betale mer, altså 510 kroner, som de gjør i Trondheim. For Gjøvik-studentene betyr det eksempelvis en knapp hundrelapp mer i året.

Når det gjelder studentboliger har det vært uro for at Trondheim vil prioritere seg selv, på grunn av lavere dekning enn de mindre byene.

- Vi må se på hva som er best for studentene alle steder, og vi må tenke helhet. Vi skal selvsagt ikke ta geografiske hensyn her. Oppdraget vårt er å sørge for studentvelferd, og da må vi satse der boligbehovet er størst, understreker SiT-direktøren.

SiT har også et langt bredere tibud innen velferd, idrett og helse enn de andre samskipnadene.

- Tilbudene kan ikke bli de samme alle steder. Det blir også viktig å se hvordan vi kan styrke de andre stedene på en bærekraftig måte, sier Solberg.

Slipper dokumentavgift og lovtrøbbel

Fra nyttår overføres altså ansatte, regnskap, bokført gjeld og verdier til den nye organisasjonen. Styreleder i Sopp, Vegard Vikøren, sier at det usikre i denne prosessen er om Foretaksregisteret vil godkjenne fisjonen.

- Det er ingen hjemmel for fisjon i Lov om samskipnader, men KD har gitt signaler om at dette kan ordnes. Det er også uttalt at transaksjonene heller ikke vil utløse dokumentavgift som det har vært en del snakk om, sier han.

Statens verdier som flyttes på

For Sopps vedkommende ville det i så fall være snakk om at overføring av eiendommer ville utløse en avgift på 17-20 millioner kroner.

Les mer: Oppgitt over KDs hastverk

- Dersom det skulle skje at Foretaksregisteret sier noe annet enn KD, ender hele saken tilbake i departementet igjen, sier Solberg.

Gitt signalene som har kommet, har han lite tro på at det vil skje.

- Verdiene som overdras er i utgangspunktet delvis finansiert av staten. Denne fisjon-fusjonen kan ikke sammenlignes med rene kommersielle forretningstransaksjoner, sier han.

Bedre at det går raskt

SiT-direktøren er satt i førersetet, men er opptatt avå si at det er tre veldrevne samskipnader som fusjonerer.

- Det er heller ikke slik at SiT tar over de andre. De inviteres inn i SiT, understreker han.

Han bruker ord som "formidable oppgaver", "rotterace" og "meget stram tidsplan".

- Vi bruker mye ressurser i form av tid på dette nå, tid som ellers brukes på å drifte og utvikle SiT til beste for studentvelferden.

- Ting skjer raskt, men vi er også interessert i at dette ikke skal trekke ut i tid, nettopp av hensyn til kjerneoppgavene våre, sier Knut Solberg.

Krever tid, energi og krefter

Det er først og fremst Gjøvikregionen og Sopp som har vært skeptiske til fusjonsprosessen. Styreleder i Sopp, Vegard Vikøren, sier:

- Vi var skeptiske til tempoet prosessen ble kjørt i forkant av KDs vedtak, og vi mente at konsekvensene av sammenslåing var for dårlig utredet. Vi var aldri negative til SiT, ei heller til fusjon som sådan. Vi vil jobbe for at tilbudene til studentene blir like gode eller enda bedre når vi skriver 1. januar, sier Vikøren.

- Hva er de største utfordringene?

 - Vi går fort fram men jeg sitter med følelsen av at vi her har tre samskipnader som jobber med samme målsetning, nemlig best mulig studentvelferd for alle studenter. Det er hovedbudskapet. Arbeidet tar mye tid, energi og krefter i de ulike administrasjonene, og det er utrolig viktig at det arbeidet som gjøres ikke går på bekostning av velferden, sier Vegard Vikøren.

Fakta

Samskipnad i støpeskjeen

  • 28. september vedtok Kunnskapsdepartementet at Studentsamskipnaden i Trondheim, Studentsamskipnaden i Oppland avdeling Gjøvik og Studentsamskipnaden for Sunnmøre avdeling Ålesund slåes sammen til én enhet fra 1. Januar 2016.
  • Dette blir landets nest største samskipnad, etter SiO (Oslo) som betjener både UiO og HiOA. SiT vil betjene nærmere 40 000 studenter.
  • Det er jobbet fram en samarbeidsplattform som understreker at alle stemmer skal høres underveis, og at det også skal jobbes for gode løsninger for studentene i de to samskipnadene som blir igjen, Volda og Lillehammer.
  • I plattformen understrekes at man skal ha respekt for hverandres situasjon. Studentene skal føle seg ivaretatt av samskipnadene, og at alle ansatte skal føle seg ivaretatt og velkommen av den nye arbeidsgiveren.
  • Fisjonsplanen er på høring blant ansatte. Den behandles av styret i SfS i Ålesund den 6. november, og i SiT og Sopp den 10. november. Deretter meldes fisjonsbeslutning til Foretaksregisteret.