NTNU får skrape fra Riksrevisjonen

Det avviklede biobankselskapet Lifandis kjøpte tjenester av et firma der arbeidende styreformann i Lifandis var grunnlegger og partner. NTNU får skrape for dårlig utøvd eierskap og slette vurderinger før bruk av offentlige midler, som nå er tapt.

Ikke overrasket. Prodekan for utdanning ved DMF, Hilde Grimstad, har sittet i Lifandis´ styre siden 2007. - Lifandis er nå avviklet, så det  skal noe til for at dette får etterspill, sier hun. Arkiv.
Publisert

NTNU var største eier (34 prosent) i biobankselskapet Lifandis, som etter ni år med forgjeves forsøk på å få til lønnsomhet, ble vedtatt avviklet før sommeren. NTNU satset over 11 millioner kroner på selskapet, som totalt ble tilført rundt 33 millioner kroner.

"Ikke tilstrekkelig eieroppfølging"

I dokumentet om forvaltning av statlig eierskap, som nå er oversendt Stortinget, konkluderer Riksrevisjonen slik:

«NTNU har ikke hatt en tilstrekkelig eieroppfølging av Lifandis AS, som nå er besluttet avviklet. Selskapet har ikke hatt gode nok forutsetninger for å oppfylle formålet med virksomheten på en forretningsmessig forsvarlig måte, og statens innskutte kapital er i all hovedsak tapt.»

Kjøpte tjenester av styreleders firma

Revisjonen vier spesiell oppmerksomhet til arbeidende styreformann Mikael Ørum. Vederlaget for hans arbeid er fakturert Lifandis gjennom konsulentselskapet Ventac. Lifandis AS har også leid inn konsulenttjenester fra Ventac Partners som er et internasjonalt selskap innenfor "venture catalysts in life sciences".

Mikael Ørum er grunnlegger av, og partner i Ventac Partners.

Lifandis har også videreført en avtale med Ventac Partners om å gjennomføre prosjekter og salgsfremmende tiltak. Danske Ørum ble styreleder i Lifandis AS i desember 2012.

- Styret har konstant vært oppmerksomme på forhold der jeg som styreleder kunne være inhabil, understreker Mikael Ørum overfor UA.

I en epost skriver han at det har vært maktpåliggende for ham - og et samlet styre- å sikre at prinsipper for god eierstyring og selskapsledelse er overholdt. Han forsikrer at han ikke har deltatt i beslutninger der det har vært mulighet for inhabilitet.

Ørum skriver også at styret hadde gjentatte og grundige diskusjoner angående hans og Ventac Partners engasjement i Lifandis.

Statsråden stilte spørsmål

Som NTNUs eier har også statsråd Torbjørn Røe Isaksen hatt saken på sitt bord. Også han har tatt opp at styreleder har fakturert selskapet gjennom Ventac, og at avtaler mellom Lifandis og Ventac Partners ble videreført etter at Ørum kom inn i selskapet.

I et brev fra mai i år forutsatte Kunnskapsdepartementet at NTNU vurderte behovet for en "hensiktsmessig oppfølging på bakgrunn av opplysninger om forholdet til Ventac og Ventac Partners". 

Kort tid etterpå, den 25. juni ble selskapet vedtatt avviklet.

I juli ba Riksrevisjonen NTNU om å redegjøre for sine vurderinger knyttet til eierstyringen av Lifandis.

I sitt siste regnskapsår hadde Lifandis driftskostnader på 9,7 millioner kroner. Lønnskostnadene utgjorde over halvparten. Selskapet hadde fire ansatte da det ble oppløst, og én million kroner i inntekter.

Grimstad tviler på etterspill

- Lifandis er nå avviklet, så det skal noe til for at dette får etterspill, sier Hilde Grimstad.

Hun er prodekan for utdanning ved Det medisinske fakultet, og har vært med i styret i Lifandis siden det ble etablert som Hunt Biosciences i mars 2007. Da selskapet ble oppløst var Grimstad nestleder i styret.

Da UA snakket med henne i går kjente hun Riksrevisjonens rapport i grove trekk.

- Vi har jo vært i dialog med Riksrevisjonen tidligere om dette. Og dette er forhold som ligger tilbake i tid. Sånn sett er det ikke noen overraskelser i dette. Vi mener vi har gjort dette så åpent som mulig, sier Grimstad.

I statens prinsipper for godt eierskap slås det fast at styret skal ivareta en uavhengig kontroll funksjon overfor selskapets ledelse på vegne av eierne. Riksrevisjonen spør om styret har vært i stand til å ivareta en uavhengig kontrollfunksjon ettersom Lifandis har kjøpt tjenester fra selskaper der styreleder har interesser.

NTNU sjekket ikke godt nok

Riksrevisjonen slår fast at NTNU ikke har gjort gode nok undersøkelser og vurderinger av selskapets drift, kostnadsnivå og oppnådde resultater i forkant av bruk av offentlige midler til kapitalutvidelser.

Det stilles videre spørsmål ved om rammevilkårene, "blant annet avtalen for bruk av datamaterialet, har gitt Lifandis as gode nok forutsetninger for å kunne oppfylle formålet med virksomheten på en forretningsmessig forsvarlig måte".

NTNUs vurdering er at de drøyt 11 millionene som ble sprøytet inn i selskapet, var i tråd med universitetets strategi og tematiske satsingsområder. Universitetet mener at vurderinger av økonomiske disposisjoner ligger innenfor ansvarsområdet for ledelsen og styret i selskapet.

Ser med alvor på bemerkningene

Ifølge presentasjonen på Ventac Partners hjemmeside har Mikael Ørum mer enn 30 års erfaring fra bioteknologi- og finanssektoren. Han har styreverv i biotekselskaper i Nederland, Spania, Storbritannia, og Sverige. Han presenteres med en lang merittliste når det gjelder å identifisere forretningsmuligheter, utvikle og iverksette strategiske forretningsplaner, skaffe kapital og å lande internasjonale forretningsavtaler.

- Som tidligere styreleder har jeg ingen spesielle kommentarer til Riksrevisjonens rapport.Jeg ser med stort alvor på revisjonens løftede pekefinger, men jeg oppfatter at jeg i styrearbeidet alltid har handlet i overensstemmelse med lover og regler, understreker Ørum.