Sentralbyggene på Gløshaugen har plass til mer enn 300 studenthybler

Sentralbyggene på Gløshaugen kan bygges om til å huse 300-340 studenter, har SiT regnet seg fram til. Nå ligger ballen hos NTNU.

Sentralbyggene som hybelhus for studenter: En revitalisering av campus, tror noen. - Fullt realiserbart, sier SiT.
Publisert Sist oppdatert

Det vakte en viss oppsikt da rektor Gunnar Bovim benyttet immatrikuleringen i høst til å drodle omkring alternativ anvendelse av Sentralbygg I og II på gløshaugenplatået. Hvorfor ikke ta det i bruk som hybelhus for studenter, funderte Bovim.

Nå har Studentsamskipnaden i Trondheim tatt rektoren på ordet. Boligdirektør Lisbeth Glørstad Aspås forteller at hvert bygg kan huse 150-170 studenter, til sammen så mye som 340 studenter.

- Det forutsetter løsninger med hybler som deler bad og felleskjøkken, presiserer Aspås.

Andre løsninger kan være kollektiv hvor hyblene har egne bad. Dette vil i så fall redusere antall enheter det er plass til.

Teknisk krevende

Aspås bekrefter at SiT oppfatter tanken om sentralbyggene som studentboliger som meget interessant.

- Vi oppfatter dette som svært aktuelt i forhold til vår strategi og de visjonene NTNU har for campus, sier boligdirektøren.

Hun poengterer at det vil være teknisk krevende å få det til.

- Vinduer og bærevegger kan vi ikke gjøre noe med. Dagens krav til blant annet tilgjengelighet kan gjøre det nødvendig å bygge et trappehus ved siden av byggene. Utover det vil imidlertid fasadene stå som de er i dag.

Lite penger å spare

SiT har ikke regnet på hva en ombygging vil koste, men erfaringsmessig er det lite penger å spare på å foreta en slik omfattende bruksendring, ifølge Lisbeth Glørstad Aspås. Hun framholder at å bygge nytt vil komme på om lag det samme.

- Man bygger ikke om sentralbyggene av økonomiske årsaker, men for å anvende eksisterende bygningsmasse på en så fornuftig måte som mulig og for å skape et mer levende campus.

I dag ligger en kantine i toppetasjen i ett av byggene, og de som har spist der kan berette om en storslagen utsikt. Aspås sier det kan være gode grunner til å benytte øverste etasje til fellesformål, slik at flest mulig får glede av utsikten.

- Uansett – SiT er definitivt klar for å ta på seg jobben. Nå er resten opp til NTNU, sier hun.

Penger på bordet

Eiendomssjef Lindis Burheim sier i en kommentar at det er positivt med mer aktivitet på campus. Om man skal realisere visjonen om sentralbyggene som hybelhus, vil avhenge av økonomiske rammer som legges: Hvor mye penger som legges på bordet. Dessuten vil man måtte finne fullgode løsninger for de funksjonene som byggene fyller i dag.

Et notat om campusprosjektet legges fram for NTNUs styre i møte førstkommende tirsdag. Her ligger tankene om alternativ bruk av sentralbyggene bakt inn.