Har fått fag med total jentedominans:

Nå må NTNU starte med aktiv gutterekruttering

NTNU skal utnytte lang erfaring med jenterekruttering til å hanke inn flere gutter til helsefag- og lærerutdanning der jentene dominerer.

Publisert

Etter fusjonen med de tre høgskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund, har NTNUs studieportefølje økt betydelig. Nå har NTNU også fått utdanninger hvor menn er sterkt underrepresentert. Det gjelder både i tradisjonelle høyskoleutdanninger og innen enkelte femårige utdanningsløp.

Gutterekruttering like viktig

Derfor har har universitetet foreslått overfor Kunnskapsdepartementet at NTNU blir vertskap for en nasjonal satsing i å rekruttere menn til utdanninger der det tradisjonelt har vært kvinnedominans. Universitetet er allerede vertskap for en tilsvarende satsing for å trekke flere jenter til realfag og teknologi.

Rektor Gunnar Bovim sier til UA at universitetet nå står overfor den samme utfordringen som tidligere, men forskjellen nå er at det nå dreier seg om studier og linjer der jentene dominerer totalt.

- Gutterekruttering til jentedominerte fag er akkurat like viktig som jenterekruttering. Det handler om å få mer balanse i det kjønnsdelte arbeidslivet,og nå er vi altså i oppstart for å få til økt rekruttering av gutter på visse fag, sier Bovim.

Kjønnspoeng alene gir ikke likestilling

I et brev til KD viser rektor til Stortingsmelding 7, og Innstillingen "Likestilling i praksis - Like muligheter for kvinner og menn".

- Vi stiller oss positiv til å kunne være vertskap for en nasjonal satsning i å rekruttere menn til utdanninger hvor det tradisjonelt har vært kvinnedominans, skriver Bovim på vegne av NTNU.

Universitetet er allerede vertskap for tilsvarende satsning av jenter til realfag og teknologi.

I brevet heter det at universitetet legger til grunn at kjønnspoeng alene ikke medfører likestilling. NTNU vektlegger at det arbeides strategisk med å rekruttere jenter til mannsdominerte utdanninger uavhengig av kvoteringsordning og universitetet understreker viktigheten av dette arbeidet.

Nasjonal strategi for kjønnsrekruttering

- Likeså erkjenner NTNU behovet for tilsvarende satsning for å rekruttere menn til yrker hvor kvinner er overrepresentert. Både innen sykepleie, de øvrige helse- og sosialutdanningene og grunnskolelærerutdanningen er NTNU er stor nasjonal aktør. NTNU stiller seg derav åpen for å være vertskap for nasjonal strategi for kjønnsrekruttering til disse studiene og yrkesområdene, skriver rektor Gunnar Bovim.

Stortingets vedtak om å utrede kjønnspoeng for begge kjønn krever nasjonal koordinering, mener NTNU, som viser til at styret i mars i fjor vedtok retningslinjer for når kjønnspoeng bør foreslås.

Åpnet for å fjerne jentepoeng

Basert på disse foreslo NTNU overfor departementet at tilleggspoeng for jenter burde opphøre på flere studieprogram innenfor integrert master i teknologi (sivilingeniør). NTNUs forslag ble tatt til følge av departementet.

LES OGSÅ: Jentepoeng fjernes fra halvparten av studiene

LES OGSÅ: Kutter ut jentepoeng i flere fag fra høsten 2017

I styrets behandling av saken tok NTNU utgangspunkt i dagjeldende portefølje ved universitetet med en avsjekk mot kjønnsfordelingen i arbeidslivet.

NTNU har ennå ikke fått noe formelt svar fra KD, men initiativet skal ha blitt svært godt mottatt.

Dette er de mest jentedominerte studiene:

I tabellen er en oversikt over de mest jentedominerte studiene i landet de siste årene. Både innen sykepleie, helse og sosialutdanningene og grunnskolelærerutdanning er NTNU nå en stor aktør.

(Scroll i sidefeltet for å se hele tabellen).

LES OGSÅ: - Kjønnspoeng er kjønnsdiskriminering

LES OGSÅ: Hedres for jentetiltak - dropper jentepoengene