HiMolde og NTNU:

- KD kommer ikke til å tvinge gjennom fusjon

Hvorfor skal Høgskolen i Molde utrede fusjon med NTNU, når NTNU ikke ønsker flere fusjoner? UA har besøkt Molde-rektor Hallgeir Gammelsæter for å få svar.

Rektor og styreleder Hallgeir Gammelsæter har hele veien hellet mot at autonomi er det beste for høyskolen, men sier han ikke er skråsikker på hva som er best.
Publisert

Høgskolen i Molde står foreløpig uten partner i den store strukturprosessen i universitets- og høyskolesektoren. Nå skal en ekstern utredning belyse mulighetene for den vitenskapelige høyskolen i logistikk.

Rektor og styreleder Hallgeir Gammelsæter har hele veien hellet mot at autonomi er det beste for høyskolen, men nå skal tre alternativer vurderes. Det står mellom hovedalternativene fusjon med NTNU eller fortsatt selvstendighet, eller fusjon med en eller flere ikke-spesifiserte partnere.

Vil ikke splitte høyskolen

- Vi har nylig hatt en workshop med avdelingene og administrasjonen om hvilke partnere det tredje alternativet kan inkludere. Fusjon med høyskolene i Lillehammer og Hedmark kom ut som det mest ønskelige om det skal fusjoneres med andre enn NTNU, sier Gammelsæter.

Tidligere har en fusjon med NHH blitt foreslått, men ifølge rektoren synes denne ballen å være lagt død. Han sier at om en slik fusjon skal være aktuell må det inkludere helsefagene i Molde, for det er ikke aktuelt å splitte høyskolen. Det opprinnelige forslaget om fusjon med NHH inkluderte en fisjon der helsefagene i Molde gikk ut.

- Vi har hatt en stø kurs for autonomi lenge, også i allianseprosjektet med høyskolene i Volda og Lillehammer, som KD gikk imot. Etter det begynte særlig sykepleierne våre å markere en annen løsning, og vi fikk en noe opphetet diskusjon mellom tilhengere og motstandere av NTNU- og NHH-alternativene. Utad har det nok fremstått som harde fronter. Avdeling for helse- og sosialfag, minus vernepleie, ønsker seg til et NTNU som ikke ønsker dem, og som derfor er avhengig av vårt logistikkmiljø som har mange motstandere mot en slik fusjon. Disse diskusjonene har også vært vanskelige i styret. Samlet kan nok dette fremstå som at vi har vinglet, sier Gammelsæter.

LES OGSÅ: Eksterne i HiMolde-styret nedstemt om hva som skal utredes i struktursaken
LES OGSÅ: Molde frir til NTNU

Ulike kulturer - ulike ønsker

Det var etter at allianseprosjektet ble uaktuelt at styret ved Høgskolen i Molde fattet vedtak om at høgskoleledelsen skulle sondere «mot mulige fusjonspartnere» og NTNU dukket opp som et alternativ. Etter et sonderingsmøte med NTNU sa Gammelsæter at det ikke var grunnlag for videre samtaler på daværende tidspunkt. Likevel besluttet høgskolestyret i Molde at de ønsket videre fusjonssamtaler med NTNU.

Høgskolen i Molde ble til da Møre og Romsdal distriktshøgskole og Sjukepleierhøgskolen i Molde ble slått sammen i 1994, og består i dag av avdelingene helse- og sosialfag, logistikk og økonomi og samfunnsvitenskap.

- Det er fortsatt et kulturelt skille mellom sykepleie- og DH-utdanningene på høyskolen. Når disse skal vurdere alternativer er det lett at det blir ulikt resultat. Å bli en del av Vestlandshøgskolen er for eksempel mest aktuelt for helse- og sosialfag, mens NHH selvfølgelig er uinteressant for dem, sier Gammelsæter.

LES OGSÅ: Molde gir opp NTNU, frir til NHH
LES OGSÅ: Næringslivsledere ønsker fusjon mellom Høgskolen i Molde og NTNU

- Liten tvil om at KD ønsker fusjoner

Det er helsemiljøet ved Høgskolen i Molde som ønsker fusjon med NTNU, men NTNUs fusjon med høyskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund har vært fundert på teknologi. Derfor er det logistikkmiljøet i Molde som kan være interessant for NTNU, ifølge Gammelsæter. Problemet er at det er sterk motstand mot fusjon fra mange i dette miljøet.

- NTNU har flere spredte logistikkmiljøer, mens vi har ett miljø. Det er fare for splittelse av både logistikkmiljøet og økonomi og samfunnsvitenskap ved en fusjon, og det er ikke ønskelig. Beskjeden fra departementet er at vi får lov til å stå alene, men det er ikke noen tvil om at de ønsker flere fusjoner. Likevel opplever vi ikke at vi blir tvunget, sier Gammelsæter.

Uansett utfall kan omstruktureringen av sektoren bety endringer for Høgskolen i Molde. Folk er usikre på hva det vil si å være en liten høyskole i en sektor av store enheter, men det er også frykt for å bli marginalisert i en stor struktur, ifølge rektoren.

Avklaring i høstsemesteret

NTNU-rektor Gunnar Bovim har gjort det klart at det ikke er noe ønske med en ny fusjonsprosess, men har heller ikke avvist Molde kategorisk.

- Det er sånn at vi er veldig tilfreds med den fusjonen vi nå gjennomfører, så det er ikke noe ønskemål for oss å innlede et nytt fusjonsarbeid nå. Argumentene for det må i tilfelle være så tydelige at de overbeviser styret ved NTNU, sa Bovim til UA i mars.

- Hva skjer om styret ved Høgskolen i Molde lander på at fusjon med NTNU er den beste løsningen, og NTNU ikke vil ha dere med?

- Noen tror at det er en sjanse hos NTNU, men KD kommer ikke til å tvinge gjennom en fusjon. Det må være ønskelig fra begge parter, sier rektoren.

Den eksterne utredningen skal snart ut på anbud, og er etter planen ferdig til 1. desember. KD ønsker ifølge Molde-rektoren en avklaring før utgangen av høstsemesteret.