Mange viktige avgjørelser for NTNU i høst

En rekke saker som tegner fremtidens NTNU skal avgjøres i høst. Organiseringen av instituttene er den første milepælen.

NTNU-styret har hatt det travelt med å sette seg inn og vedta saker før og etter fusjonen, og høsten blir også preget av de store prosessene.
Publisert Sist oppdatert
- Etter at instituttstrukturen og den administrative organiseringen er vedtatt, vil det bli jobbet mye med implementering av vedtakene, sier prosjektleder Trond Singsaas i NTNUs fusjonsprosjekt.
Jobben som NTNU-rektor for de neste fire årene er i disse dager utlyst. Sittende rektor, Gunnar Bovim, har varslet at han er klar for en ny periode.

Av de tre store avgjørelsene om fakultetsstruktur, instituttstruktur og administrativ organisering er det bare førstnevnte som er avgjort.

NTNUs nye fakultetsstruktur ble vedtatt 15. februar, og trer i kraft 1. januar 2017. Det samme gjør den nye instituttstrukturen, som ble førstegangsbehandlet i NTNU-styret før sommeren.

I tillegg kommer arbeidet med Campusprosjektet.

Avgjør faglig organisering

Universitetet går inn i en høst med mange viktige beslutninger som ennå ikke er tatt.

- Det skjer mye i løpet av høsten, og de endelige vedtakene om instituttstruktur og administrativ organisering blir første milepæl, sier prosjektleder Trond Singsaas i NTNUs fusjonsprosjekt.

NTNU-styret skal avgjøre instituttstrukturen, som også omtales som faglig organisering, på styremøtet 25. august. Da saken var oppe i styret før sommeren syntes mange av styremedlemmene det var et godt notat. Notatet innebar blant annet at NTNU i Gjøvik skal ha 3 institutter med stedlig ledelse, mens NTNU i Ålesund skal ha 5 institutter med stedlig instituttledelse.

Den 25. august skal NTNU-styret stemme over en innstilling med forslag til NTNUs samlede instituttstruktur og instituttnavn.

Når den nye instituttstrukturen er på plass, skal det lyses ut instituttlederstillinger.

I løpet av høsten skal det også ansettes en viserektor ved NTNU i Ålesund. Stillingen er for fortsatt utlyst etter at Marianne Synnes trakk sin søknad i første utlysningsrunde.

Mest spenning er det likevel knyttet til hvilke kandidater som vil utfordre sittende NTNU-rektor Gunnar Bovim til kamp om rektorjobben ved Norges største universitet. Stillingen er i skrivende stund utlyst, og tilsettingen til den nye åremålsperioden skal skje 7. desember.

LES OGSÅ: Bovim vil ha ny periode som rektor

Hasteendret styresak

Instituttstrukturen og den administrative organiseringen utredes parallelt. En forutsetning for administrative modeller ved NTNU skal være at fakultet og institutt sees som en helhet ved vurdering av administrativ oppgaveløsning.

I siste styremøte før sommeren ble følgende vedtak fattet:

"Gjennom ny administrativ organisering av NTNU skal strategiske funksjoner styrkes. Avdelingsinndeling av den sentrale administrasjonen og den administrative organisering av NTNU i Gjøvik og NTNU i Ålesund som foreslått i sak 32/16 legges som foreløpig grunnlag for dette. Rektor gis fullmakt til å gjennomføre forhandlinger med de ansattes organisasjoner ut fra dette. Styret gjør et endelig vedtak i sitt møte 25/8 2016."

Framlegget ble hasteendret etter skarp kritikk fra en rekke styremedlemmer. Rektors tilrådning var i utgangspunktet langt mer omfattende.

Det reviderte vedtaket innebærer at administrasjonen ikke fatter endelige beslutninger, men midlertidige forordninger som styret har makt og mulighet til å gjøre om på fram til den nye administrative organiseringen blir endelig vedtatt.

Størst endringer for administrativt ansatte

- Etter at instituttstrukturen og den administrative organiseringen er vedtatt, vil det bli jobbet mye med implementering av vedtakene, særlig på administrativ side. Det er her endringene vil merkes best blant de ansatte fordi de administrative funksjonene på de tidligere høgskolene blir lagt ned og innlemmet i nye NTNU, sier Singsaas.

LES OGSÅ: Tautrekking om delt leder vil fortsette til høsten

I september skal kartleggingen av de NTNU-ansattes nåværende stillingsinnhold og kompetanse være ferdig. Frem til 1. desember skal fysisk plassering av nye og reorganiserte enheter utredes.

Organisering under instituttnivået kommer også til å bli en aktuell sak for NTNU-ledelsen. Singsaas regner med at dette blir behandlet av styret i oktober.

Frustrasjon over fusjonstempo

Forskerforbundets tillitsvalgte ved NTNU varslet før sommeren at de balanserte på kanten av hva de opplevde som forsvarlig, i forhold til å ivareta sine medlemmers interesser. De pekte på det voldsomme tempoet i fusjonsprosessen, og at avbyråkratiseringsprosjektet i staten og NTNUs campusprosjekt pågår samtidig med at NTNU smelter sammen med tre tidligere høgskoler. Organisasjonsdirektør Ida Munkeby varslet at hun vil innkalle til et møte over sommeren. Møtet ble avholdt forrige uke.

Arbeidet går også videre med Campusprosjektet. I august og september skal de overordnede strategiske målene for prosjektet ut på høring. Kommunikasjonsrådgiver og stedfortredende leder Hanna Maria Jones sa før sommerferien at neste skritt blir mer detaljert planlegging. Valg om føringer for campus som helhet, noe som blant annet inkluderer føringer om romløsninger, skal utformes i 2017. I 2018 skal det være klart hvilke helt konkrete byggeprosjekter campusprosjektet medfører. For hvert bygg skal det lages et rom- og funksjonsprogram.

Campus mot Elgeseter

I løpet av våren utarbeidet en arbeidsgruppe tilknyttet Campusprosjektet tre hovedalternativer for utbygging for et samlet campus nær Gløshaugen: nordover på Kalvskinnet, vestover på Elgeseter og sørover mot Lerkendal. Deres anbefaling var at campusutviklingen bør konsentreres mot vest, i området Elgeseter, og at NTNUs øvrige områder inntil videre bør beholdes som kapasitetsbuffer. Rapporten er ute på høring med frist i september. I oktober skal NTNU-styret gi sin anbefaling til Kunnskapsdepartementet.

LES OGSÅ: Slakt av åpent landskap ble liggende i skuffen
KOMMENTAR: Kryptisk om campus

Teknologimiljøene fra det tidligere HiST skal flytte inn i det nye teknologibygget på Kalvskinnet i desember. Saken skapte uro før sommeren da NTNU undersøkte mulighetene for å flytte dem rett til Gløshaugen for å unngå flytting i to omganger. På sikt er planen nemlig at teknologimiljøene skal samles på Gløshaugen. NTNU har sett på muligheter for å gjøre noe av flyttingen før de endelige planene for samling av universitetets campuser er ferdigstilt.

- Jeg ser for meg at dette kan bli om tidligst 7-8 år, sier NTNUs prorektor for faglig integrasjon, Helge Klungland.

LES SAKEN HER: Teknologimiljøer fra HiST samles på Kalvskinnet
LES OGSÅ: "Vi har snakket for dårlig sammen"
LES OGSÅ: Bovims svar på kritikken fra Kalvskinnet