Studenttinget jubler for studentombud

NTNU oppretter en uavhengig bistandsstilling for studentene.

- Jeg tror den som får jobben som studentombud får noen saker å bryne seg på, sier nestleder Marte Øien i Studenttinget
Publisert
- Vi er veldig opptatt av er at et studentombud ikke blir et nytt sted der man går med alt man ikke vet. Det vil ikke fungere på et så stort universitet som NTNU. Rammene for studentombudet blir noe vi må utvikle gjennom praksis, og sammen med den som blir tilsatt, sier prorektor for utdanning ved NTNU, Berit Kjeldstad.

- Dette er kjempebra. Vi har jobbet for dette lenge, sier nestleder Marte Øien i Studenttinget.

Det var i et rektormøte for et par uker siden det ble vedtatt å innføre studentombud på NTNU i løpet av 2017. Prorektor for utdanning, Berit Kjeldstad, sier til UA at studentombudets oppgaver blir å ivareta saker der studentene faller mellom stoler.

Ansvar for studentenes rettigheter

- Vi har allerede mange ordninger som tar vare på studentene, og medvirkningsprosesser på mange nivå, men hensikten med studentombudet er å ivareta studenter som opplever at de ikke blir hørt i de eksisterende kanalene. Jeg er ikke i tvil om at det er områder i de ordningene vi allerede har, som ikke blir dekket godt nok, sier Kjeldstad.

Det som særlig skiller studentombudet fra andre stillinger som gir råd og veiledning til studentene, er at studentombudet skal være en uavhengig bistandsperson. Studentombudet skal ikke ha vedtaksmyndighet og er heller ikke en formell klageinstans, men skal bistå studentene og påse at studentenes rettigheter blir ivaretatt. NTNUs nye studentombud vil også få ansvar for studentenes rettigheter og likebehandling på tvers av campusene.

Kjeldstad er opptatt av at det skal være nøye definert hvilke rammer som skal til for at en sak skal tas opp av studentombudet, for å unngå at funksjonen blir en felles inngang for alle problemstillinger.

- Vi er veldig opptatt av er at et studentombud ikke blir et nytt sted der man går for å få svar på alt man ikke vet. Det vil ikke fungere på et så stort universitet som NTNU. Rammene for studentombudet blir noe vi må utvikle gjennom praksis, og sammen med den som blir tilsatt, sier Kjeldstad.

Ønsker juridisk kompetanse

Prorektoren forteller at det er ønskelig at det nye studentombudet har juridisk kompetanse. Dagens studentombud i Norge er alle jurister. I tillegg mener NTNU det er en fordel med erfaring fra studentpolitikk eller studentfrivillighet.

Ved UiO og HiOA rapporterer ombudet direkte til Internrevisjonen, og ved UiB er ombudet organisatorisk plassert i personal- og organisasjonsavdelingen, ifølge et notat til NTNUs rektorat i forkant av beslutningen om å opprette studentombud.

Studentombudet blir trolig plassert direkte under universitetets organisasjonsdirektør.

- Studentene har veldig mange rettigheter og plikter, og det er mye både i universitets- og høyskoleloven og i NTNUs studieforskrift man kan legge skjønn til. Dette er noe som ofte er utenfor Studenttingets kompetanseområde, og som vi trenger et studentombud til å håndtere, sier Øien i Studenttinget.

UiO fikk studentombud i 2013

I 2013 var Universitetet i Oslo første institusjon som fikk studentombud. UiOs studentombud Marianne Høva Rustberggard sa til UA tidligere i år at studentene er ikke tjent med at ombudet kun ser saken fra deres side, og at hun derfor ikke agerer som en slags advokat for studentene.

- Studentombudet skal ikke være en holdeplass for dårlige opplevelser, men det ligger naturlig til ordningen at studenter som henvender seg har et problem som de ønsker at skal løses. Alle henvendelser som jeg regner som innenfor ordningen, er relatert til studiesituasjonen, altså forhold som knytter seg til studentenes relasjon til universitetet, og det kan være alt fra trakassering til formelle feil på eksamen. Flest henvendelser er knyttet til eksamen og studierelatert for øvrig - undervisning, pensum, forkunnskapskrav, godkjenning av fag og liknende, sa Høva Rustberggard.

I 2015 fikk studentombudet ved UiO 172 henvendelser, noe som var en økning på 27 prosent i forhold til året før. Hun har også fått henvendelser fra NTNU.

LES OGSÅ: NTNU-studenter søker hjelp hos UiO

- Ombudet vil få noe å bryne seg på

Øien forteller at mange saker som i dag kommer til Studenttinget vil være aktuelle for et studentombud. I dag støtter de seg ofte på studiesjef Inge Fottland og universitetets jurister.

- Det vi kan bidra med i slike saker er å lytte og å forsøke å henvise studentene videre, men det er langt bedre om de kan få hjelp i første ledd av et studentombud, sier Øien.

Blant annet problemstillinger rundt skikkethetsvurderinger er et område Øien tror studentombudet må jobbe med.

- Vi får jo norges største helsefakultet, og har også en stor lærerutdanning, Ved disse utdanningene kan det oppstå skikkethetssaker. I tillegg kan behov og rettigheter for tilrettelegging for studenter med utviklingshemming være noe studentombudet kan hjelpe med. Jeg tror den som får jobben får noen saker å bryne seg på, fortsetter Øien.