Prorektor vil ha dialog:

- Linjeforeninger skal ikke være en barriere

Prorektor for utdanning ved NTNU, Berit Kjeldstad, vil ha diskusjon med linjeforeningene om hvordan de samarbeider med bedrifter. Hun påpeker at pengene linjeforeningene tjener kommer studentene til gode.

Publisert Sist oppdatert

- Vi ønsker å diskutere med foreningene hvordan de organiserer samarbeidet med bedrifter. Bedriftspresentasjoner er viktige for studentene, og populære arrangementer både for bedriftene og studentene, sier Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning ved NTNU.

Næringsforeningen i Trondheimsregionen fortalte tirsdag om prislister for spredning av informasjon og bedrifter som opplever linjeforeningene mer som portvoktere for sine studenter enn døråpnere.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Faglige arrangementer

Historier om bedrifter som ble avkrevd 60 000 kroner for å holde en bedriftspresentasjon, og tilbud om spredning på Facebook, e-post og hjemmesider for 2 500 kroner var blant eksemplene.

Prorektoren legger vekt på at disse pengene kommer studentene til gode.

- De arrangerer mye av faglig art for studentene sine i tett samarbeid med programledelsen på studieprogrammene, noe som gjør at arrangementetene treffer godt for studentene. Men dette er jo sånt som koster penger, sier hun.

- Hva med skjevfordelingen mellom linjeforeningene med pengesterke bedrifter i ryggen og «de andre»?

- I utgangspunktet kan det se skjevt fordelt og urettferdig ut, men det ligger historikk og et stykke arbeid bak dette. Det er noe som er bygd opp over tid. Og det ligger jo et stykke arbeid bak inntekten. Økonomien er ulik ettersom næringslivet er mer opptatt av enkelte linjer enn andre, men vi prøver å legge til rette for, og støtte, foreninger som strever med å få interesse fra næringslivet. Karrieredagene på Dragvoll har vi for eksempel jobbet med å støtte oppunder og etablere interesse omkring.

- NTNU kan ikke diktere

Kjeldstad sier videre at NTNU ikke ønsker at linjeforeningene skal oppleves som en barriere mot bedriftene, men at dette er noe de må diskutere med linjeforeningene. I utgangspunktet gjelder det ikke andre regler for linjeforeningene enn for andre frivillige organisasjoner ved NTNU.

- Vi har møter med foreningene hvert semester, men dette er litt i grenseland når det gjelder hva NTNU kan gå inn og diktere og hva studentene må få gjøre på eget initiativ. En utfording her er jo også at linjeforeningsstyret skiftes ut hvert år, noe som betyr at det vi vi kommer frem til i møtene ikke alltid går i arv.

- Ikke urimelig

Marte Øien, leder for Studenttinget ved NTNU, har tirsdag ikke hatt anledning til å bli intervjuet av Universitetsavisa. I en tekstmelding skriver hun at praksisen ikke er urimelig.

- Linjeforeningene gjør en stor innsats med å skaffe sine studenter under og etter studiet. At de henter inn noen avgifter for denne innsatsen der det er betalingsvilje er ikke urimelig, skriver hun.