Entusiaster over hele verden leter etter de stjålne vikingskattene

Viking-entusiaster fra hele verden er på utkikk etter UiBs stjålne vikingskatter.

Mange av jenstandene fra vikingtiden og fra eldre og yngre jernalder var en del av en utstilling på De kulturhistoriske samlinger. Foto: Politiet og Universitetsmuseet
Publisert Sist oppdatert

UiB har opprettet Facebooksiden «Tyve­riet på Historisk museum», i håp om at følgerne deres finner gjenstandene. Håpet er at følgerne skal gjenkjenne de stjålne gjenstandene om de ser dem på auksjonstjenester som Ebay, Etsy og Finn.

Opp mot 300 gjenstander kan være borte. Blant disse er bokbeslag, skålformede spenner og nøkler. Gjenstandene, som etter planen skulle vært flyttet til magasinet på Kalfaret mandag morgen, har vært en del av en utstilling om vikingtiden. De var midlertidig lagret i magasinet i tårnet da innbruddet skjedde.

Bilder av gjenstandene er lagt ut på Facebook, med informasjon om at de er stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen. 

Fredag har siden omlag 3600 likerklikk. Postene fra UiB er oversatt til engelsk, tysk, spansk, fransk, islandsk, portugisisk og nederlandsk.

Ifølge BT er innlegget delt i grupper for viking-entusiaster og andre som er interesserte i norrøn historie.

- Engasjementet er opp­løftende i en svært tung tid, sier museumsdirektør Henrik von Achen til BT (krever innlogging.)

Økokrim: Riktig å bruke sosiale medier

- Universitetsmuseet i Bergen har gjort en god jobb og gjør riktig i gå ut på sosiale medier med informasjon, sier politi­overbetjent Kenneth Didriksen i Økokrim til BT.

Økokrim er i dialog med etterforskerne i Bergen.

Didriksen sier det kan være nyttig å gjøre gjenstandene kjent i nettsamfunn der samlere møtes.

Han tror motivet for tyveriet kan være å omsette kulturskattene i penger. Gjennom å offentliggjøre bilder av gjenstandene, og tydelig kommunisere at de er stjålet, kan dette virke avskrekkende for eventuelle kjøpere. Det er forbudt å kjøpe ting man vet er stjålet sier han til BT.

Von Achen: Håper gjenstandene er i Norge

 Henrik von Achen, direktør ved Universitetsmuseet, håper at gjenstandene ikke skal være borte for alltid.

– Ansvar og skyld er ikke vårt hovedfokus nå. Vi vil bare få tingene tilbake, i den grad det er mulig. Vi har det som foreldre som har fått barna sine tatt fra seg akkurat nå, sier han til På Høyden.

Han håper at de stjålne gjenstandene ikke har forsvunnet ut av landet.

Klatret inn gjennom vindu

Innbruddet skjedde i helgen, mellom 11-13 august. Alarmen gikk på Universitetsmuseet. Nokas rykket ut til De kulturhistoriske samlinger på Haakon Sheteligs plass 10, men fant ikke noe unormalt. Da de ansatte kom på jobb mandags morgen, oppdaget de at tyver hadde tatt seg inn i lokalene i syvende etasje. Tyvene har trolig tatt seg opp ved å klatre opp på stillaset, og knuse et vindu.

Innbruddstyvene kom seg inn i magasinområdet. Her har de hatt tilgang til gjenstander fra eldre og yngre jernalder, samt fra vikingtiden, opplyser professor Liv Helga Dommasnes til På Høyden. 

Politiet går bredt ut i etterforskningen, opplyser Even Magnus Aspli til På Høyden.

– Vi sjekker blant annet videoovervåkning i området. Vi har spor å gå etter, men har ingen spesifikke personer i søkelyset. Vi oppfordrer publikum til å ta kontakt med politiet om de har tips i saken.