Populært studium til tross for misnøye blant studenter i fjor

Flere hundre står fortsatt på venteliste for å studere sykepleie ved NTNU i Ålesund. Endringer er på gang for å gjøre studentene mer fornøyde med utdanninga.

Varsler forbedringer av læringsmiljøet: - Vi må erkjenne at det har vært misnøye over tid og at studenter opplever at de ikke alltid har blitt hørt, sier Rigmor Einang Alnes. Hun er førsteamanuensis og studieprogramleder for bachelor i sykepleie.
Publisert

Samtidig skal sykepleierutdanningene i Trondheim, Gjøvik og Ålesund endres slik at det blir en felles studieplan for alle.

Da Studiebarometeret ble lagt fram på nyåret, havnet Ålesund nederst på lista over hvem som har de mest fornøyde sykepleierstudentene. Det er ingen god attest å få, men har altså ikke fått noen betydning for søkertallene til bachelorstudiet: 700 stod på venteliste for å komme inn da opptakstallene ble klare i juli. Og rett etter studiestart står fortsatt 400 i kø for å få plass i Ålesund.

- Vi ønsker ikke å ligge nederst og arbeider med å styrke læringsmiljøet, slår studieprogramleder Rigmor Einang Alnes fast.

Studiebarometeret blir sendt ut til over 60 000 studenter hver høst og spør hva studentene mener om kvaliteten på studietilbudet.

Barometeteret fra Nokut viste at sykepleierstudenter i Bergen og Kristiansand var mest tilfreds, Gjøvik kom på åttendeplass og Trondheim på 21.plass av de 30 studiestedene som er målt.

Følg Universitetsavisa på Facebook, Twitter og Instagram.

Liker å jobbe med mennesker

Det er dagen etter offisiell studiestart og immatrikulering. De nye sykepleierstudentene samler seg utenfor det største auditoriet på campusen for å delta på et informasjonsmøte som forhåpentligvis svarer på det meste av alt det de lurer på.

Mari Håndlykken Holstad, Sina Lillerovde og Susanne Haugstøyl har slått seg ned rundt et bord mens de venter på at dørene til auditoriet blir åpnet. De er en av de få utvalgte søkerne som har fått plass på det ettertraktede studiet. Til sammen har 156 studenter takket ja til tilbud om studieplass.

Holstad er fra Ulsteinvik og Lillerovde fra Fosnavåg, altså fra nærområdet. Haugstøyl, derimot, kommer fra Asker. Hun forteller at det var ikke til Ålesund hun ønsket seg i utgangspunktet.

- Ålesund var femtevalget, både Trondheim og Bergen lå høyere opp på lista, men jeg kom ikke inn der. Det er likevel helt fint å studere her, jeg har gått på folkehøyskole i Ulsteinvik, så jeg kjenner godt til området. Det er fin natur og det blir fint å bli kjent med mange nye folk, sier hun.

- Er det ønsket om en trygg jobb som har gjort at dere ønsker å utdanne dere til sykepleiere?

- Det er et pluss, men egentlig ikke, svarer Haugstøyl.

De andre to er enige. De liker å jobbe med mennesker, så det er selve yrket de er interessert i.

- Dessuten har du som sykepleier et helt annet ansvar enn som helsefagarbeider, sier Lillerovde.

LES OGSÅ: Politistudentene er mest fornøyde

Undervisning i gymsal slo ikke an

Studieprogramleder Rigmor Einang Alnes ser flere fordeler ved at så mange ønsker seg til Ålesund: Studentene har et karaktersnitt på over 4, det betyr at dette er studenter som jobbet godt faglig på videregående og sannsynligvis også er godt motiverte for å ta ei utdanning. Og de har aktivt valgt sykepleie blant flere studier de ville kommet inn på.

Alnes sier fagmiljøet var bekymret for at den misnøyen andreårsstudentene ga uttrykk for i Studiebarometeret ville slå negativt ut på årets søkertall. For det svir å havne nederst på ei slik liste:

- Vi må erkjenne at det har vært misnøye over tid og at studenter opplever at de ikke alltid har blitt hørt. Dette har vi tatt veldig alvorlig og arbeider med å finne grunner til dette, sier hun.

Studieprogramlederen mener noe av forklaringa på misnøyen kan være at NTNU-fusjon og utarbeiding av ny fagplan har tatt mye tid. At studentene ble plassert i en gymsal med dårlig luft og lys, falt heller ikke i god jord hos noen.

Noen av studentene skal også har blitt provosert da de ble kjent med at studenter ved sykepleierutdanninga i Trondheim kan gå opp tre ekstra ganger til eksamen, mens Ålesund bare tillater to. Dette blir nå endret slik at Ålesund følger Trondheims praksis.

Ålesunds tidligere krav om 70 prosent oppmøte til teoriundervisninga er fjernet fra i høst siden de andre to studiestedene ikke hadde slike regler. 

LES OGSÅ: Strengere krav for å komme inn på sykepleie

LES OGSÅ: Sykepleierstudentene gjorde det bra i Trondheim

Studentene får mer å si

Rigmor Einang Alnes forteller at det tidligere på dagen har blitt avklart at studentene nå skal ut av gymsalen og inn i et nytt og større auditorium i Norsk maritimt kompetansesenter, som ligger like ved NTNU. Men det har hatt sine positive sider å være i en gymsal også:

- Vi ser at når vi tar i bruk studentaktive undervisningsmetoder, så er flate og store klasserom best - og til dette formålet fungerte gymsalen perfekt, sier hun.

Nå jobbes det også aktivt med å involvere studentene mer, blant annet i form av referansegrupper og ved å ha jevnlige samarbeidsmøter med tillitsvalgte, referansegrupper og fagpersoner.

Lettere med overflytting

Alnes sitter i gruppa som skal samkjøre sykepleierutdanningene i Ålesund og Gjøvik med Trondheim. En ny fagplan som er felles for alle de tre utdanningene er under utarbeiding.

Endringene vil blant annet føre til at det i nær framtid blir lettere for studentene å få overflytting mellom de tre studiestedene, noe som er vanskelig i dag.

Fra 2018 forsvinner studieprogramlederen fra Ålesund. Det er bestemt at denne funksjonen ikke lenger skal være på instituttnivå, men legges rett under fakultetet. Det blir dermed en felles studieprogramleder for alle tre utdanninger, mens Ålesund og Gjøvik vil få hver sin studieprogramkoordinator. 

Nyttig med større fagmiljø

Og som ikke alle disse endringene er nok å holde styr på, venter sykepleierutdanningene på ny forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanninger som skal komme i august. Dette vil igjen vil bli førende for den nye fagplanen.

- Det tar tid å få alt dette på skinner, i tillegg til at vi har lagt en krevende omstillingsprosess bak oss. Her i Ålesund er deler av sentraladministrasjonen i endring og har flyttet ut til instituttene, så det er nye personer og nye rutiner. Men stemninga er god, og vi ser absolutt at vi har nytte av å være del av en større organisasjon og et større fagmiljø. Dette vil styrke sykepleierutdanninga, sier hun.

De andre studiestedene som tilbyr bachelor i sykepleie, hadde også store søkertall og mange på venteliste, ifølge Sykepleien. Til sammen oppga 16 015 søkere at sykepleie var førstevalget deres i 2017 og av disse fikk 6917 tilbud om plass. I Trondheim sto i underkant av 2000 på venteliste da opptakstallene ble offentliggjort i juli og i Gjøvik litt over 1000.

LES OGSÅ: Unikt praksistilbud med Middelhavet i bakgrunnen

LES OGSÅ: Derfor smiler Ålesund selv om færre søker seg dit

De kom gjennom nåløyet og begynner nå på bachelor i sykepleie ved NTNU i Ålesund. Fra venstre: Mari Håndlykken Holstad, Sina Lillerovde og Susanne Haugstøyl.
De kom gjennom nåløyet og begynner nå på bachelor i sykepleie ved NTNU i Ålesund. Fra venstre: Mari Håndlykken Holstad, Sina Lillerovde og Susanne Haugstøyl.
Norsk maritimt kompetansesenter er en del av campus Ålesund. Nå skal de nautiske utdanningene flytte inn i nye lokaler hos NMK.