Psykologiklinikkene:

Bovim mener flytting vil gjøre undervisningen mer praksisnær

- Rektor er lege. Man kan mistenke at han har på seg to hatter når han nå vil utrede ei flytting av psykologiklinikkene, sa Aksel Tjora på onsdagens styremøte.

Rektor Gunnar Bovim: - Pasientbehandling krever et kontrollsystem, som gjør at NTNU må vurdere om det er rasjonelt at det er vi som driver dette.
Publisert Sist oppdatert

Tjora ville ha svar på hvorfor NTNU vurderer å omorganisere det han karakteriserte som en vellykket praksisnær undervisningsform.

Han stilte også spørsmål ved hvorfor det overhodet er satt i gang ei utredning for å finne ut om klinikkene bør flyttes ut av Institutt for psykologi og legges under St. Olavs hospital:

- Dette berører en lang kamp mellom psykologene og psykiaterne, mellom medisin og psykologi. Hvis man setter ned et utvalg, bør det være for å løse et problem. Hvorfor skal man bruke ansattes tid til å løse noe som ikke er et problem og som fungerer veldig godt, argumenterte han.

Det er nylig bestemt at Institutt for psykologi skal inn i et nytt Senter for psykisk helse på Øya. Der skal også Divisjon for psykisk helse ved St. Olavs hospital inn. Tjora advarte mot at et nytt bygg skal definere hvilken undervisning man skal ha. Det må heller være motsatt. Nå lurte han på om det var det første som var i ferd med skje.

LES OGSÅ: Rektor åpner for flytting, men det ønsker ikke psykologene

LES OGSÅ: Avgjør skjebnen for psykologiklinikkene

 

- Et ansvar å behandle pasienter

Gunnar Bovim sa at det var institusjonens ansvar ved å drive pasientbehandling som bekymret ham. Han presiserte at det er ingenting å utsette på undervisningen, som har et godt omdømme.

- Pasientbehandling krever et kontrollsystem, som gjør at NTNU må vurdere om det er rasjonelt at det er vi som driver dette. Vi driver utstrakt utdanning av helsepersonell, der pasienter ivaretas av helsepersonell. Pasientgruppa ved Institutt for psykologi vil være den eneste som ikke behandles av slikt personell, sa Bovim.

Han understreket overfor NTNUs styre at mandatet er åpent. Nå skal fordeler og ulemper veies opp mot hverandre før det tas en beslutning.

- Kan dere i faktagrunnlaget ta hensyn til at psykologistudenter får praksis på pasienter på samme måte som sykepleiestudenter får praksis på pasienter og lærerstudenter på elever? spurte Kristin Melum Eide.

De andre gruppene har praksis i skole og i helsetjenesten. Unntaket er den praksisen vi nå diskuterer, som er den eneste jeg vet om som ikke foregår i det området der pasientbehandling vanligvis foregår. Den er tatt ut og plassert inn hos oss, noe som gjør den mindre praksisnær, svarte Bovim.

LES OGSÅ: Instituttet: - Det er ikke behov for en slik utredning

- Skal NTNU har pasientareal?

Aksel Tjora viste til at pasientene som benytter seg av tilbudet ved de tre klinikkene på instituttet, har lettere psykiske helseproblemer som faller utenfor spesialisthelsetjenesten. De går til samtaleterapi, noe som gir studentene opplæring.

- Og de har klinikkansvarlige med høy kompetanse, supplerte Anja Beate Andersen, som også stilte spørsmål ved om det bryter med høyskoleloven å blande seg inn i faglig frihet ved å nedsette ei utredningsgruppe og styringsgruppe.

Bovim svarte at NTNU føler seg sikre på at de ikke bryter loven ved å sette i gang et utredningsarbeid.

- Jeg er ikke i tvil om det faglige nivået, men om vi har gode nok sikkerhetsprosedyrer som institusjon, framholdt han.

Han svarte også på kommentaren fra Tjora om at det ikke må være slik at det er bygget som definerer undervisningen. Han pekte på at de 92 000 kvadratmeterne som nå skal bygges, ikke er pasientbehandlingsareal. Venterom og pasientrom er sykehusareal. Dette var også noe de må ta med i betraktning, mente han.

Styremedlem Christoffer Vikebø Nesse ville til slutt vite:

- Hvem skal fatte beslutning når utredningsarbeidet er ferdig?

- Om det er Rektor eller NTNUs styre som skal gjøre dette, må vi komme tilbake til, svarte Gunnar Bovim.

Anja Beate Andersen er studentrepresentant i NTNUs styre.