Arendalsuka:

- Akademia er på vei ut av elfenbeinstårnet. Da er det viktig at vi blir hørt

Arendal: Også studentene er naturlig nok representert når landets største arrangement for politikere og lobbyister nok engang går av stabelen i Arendal.

Litt mer tull og fanteri er det med to studenter som besøker Statsraad Lehmkuhl enn med den eldre garde som ellers dominerer Arendalsuka. Men både NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen og Ansa-president Hanna Flood mener de unges stemme blir hørt under Arendalsuka.
Publisert Sist oppdatert

- Som nybakt leder er jeg i all hovedsak her for å bli bedre kjent med norsk politikk. Når det er sagt er det jo en realitet at studier i utlandet ikke er en reell mulighet for alle, sier Hanna Flood, president i Association of Norwegian Students Abroad, eller Ansa.

Hun står sammen med Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO), og skuer utover teltene som har tatt over Arendal sentrum for en uke.

LES OGSÅ: Det må ikke koste mer å studere i utlandet

LES OGSÅ: Vi er dritgode på lobby og blir hørt

Akademia ut av elfenbeinstårnet

- Norge er avhengig av at studentene har blikket mer rettet ut av landet. Samtidig har vi i dag en låneordning som gjør at de med svakere sosioøkonomisk bakgrunn i praksis ikke får samme muligheten til å studere i utlandet. Vi utelukker en andel av potensielle utenlandsstudenter, fortsetter Flood.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Det er mandag, og det er Arendalsuka. Stedet hvor alt som kan krype og gå av interesseorganisasjoner og forbund kappes om politikernes og folkets oppmerksomhet. Da blir det umulig å ikke snakke politikk, selv om en egentlig bare er der for å lære.

- Vi har vel heller ingen kravliste med oss til Arendalsuka, men vi jobber jo også her med å sette de sakene som er viktige for oss resten av året på dagsorden. Akademia er på et vis på vei ut av sitt elfenbeinstårn, og da er det viktig at de unge stemmene også høres, sier Mikalsen.

For NSO sin del betyr «de samme sakene som resten av året» både studentøkonomi, studentboliger, studiekvalitet og spørsmålet om foretaksmodellen.

- Det er vel en håndfull debattmøter om foretaksmodellen. Den er jo en het potet.

Og Mikalsen skal være med på dem. I likhet med Ansa velger NSO å prioritere arrangementer fremfor å stå på stand. De tror det er lettere å få frem det de mener på den måten.

- Et friskt pust

- Føler dere at dere blir hørt i det myldret av organisasjoner som er her?

- Folk virker generelt veldig tilbøyelige til å høre på unge stemmer, svarer Ansa-presidenten og får støtte av NSO-lederen.

- Det er mye grå hår her. Vår tilstedeværelse og vårt arbeid er viktig for å få representert både studenter og unge. Og vi rekker mye på en uke når vi holder på slik som dette. En får møtt mange en ellers bare ville tatt en telefon til, og det er alltid bedre.

De to organisasjonene har slått seg sammen for å arrangere Studentnach under Arendalsuka, en debatt i en noe mer uformell setting enn mange politikere er vant til.

- Det er jo i form en fin kontrast til endel annet som skjer her. Det er en studentdebatt. Det er en pubdebatt. Det er lov til å ta seg noen øl. Og debattantene slipper å hilse stortingspresidenten hver gang de skal si noe, sier Mikalsen med et smil.

- Det er mange som mener det er et friskt pust, avslutter Flood.