Ingen innbrudd ved NTNU i 2018

Oversikten for fjoråret viser en nedgang i både innbrudd og skadeverk på NTNUs eiendommer, men ifølge faglederen for Vakt og service ved NTNU er en nullvisjon urealistisk så lenge folk holder opp døren for de som kommer bak seg.

I 2017 var det ett innbruddsforsøk ved NTNU, og i perioden 2015 til 2016 var det syv. Men nå er tallet nede på null. Illustrasjonsfoto.
Publisert Sist oppdatert

I 2018 registrerte NTNU fire tilfeller av tagging, tre tilfeller av hærverk og ingen innbrudd. Tallene for 2017 før viser at dette er en nedgang fra fem tilfeller av tagging, seks tilfeller av hærverk, tyveri av en datamaskin tilhørende NTNU og ett innbruddsforsøk.

- Vi har lite skadeverk på NTNUs bygg og eiendeler med tanke på alle som beveger seg i byggene våre. Dette er nok fordi vi har vekter på campus, adgangskontroll og kamera. Det virker preventivt, sier Marit Grønning-Moe, fagleder ved NTNU Vakt og service.

LES OGSÅ: Tyv skal ha stengt dør med paraply og rømt over taket

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Mange slippes bare inn

Faglederen forteller at den største utfordringen de står ovenfor er alle som kommer seg inn i NTNUs lokaler uten å ha noe der å gjøre.

- Det er flere folk i byggene enn de som er registrert i adgangskontrollen. Vi har bygg som står åpne store deler av døgnet, og da kommer folk seg inn. I tillegg er det vanlig at folk holder døren oppe til de som kommer bak seg uten å sjekke hvem de er. Det er gjerne de som utfører hærverk, og som snoker og kikker. Så lenge folk bare slipper inn andre vil det ikke bli noen endring på det, og her har vi ingen sanksjonsmuligheter.

Ifølge Grønning-Moe er dette verst i tiden rundt semesterstart.

- Da er det mange som ikke har noe her å gjøre som kommer og menger seg med studentene. De som begår skadeverk og lignende ser jo ut som hvem som meg og deg, så det er vanskelig å plukke dem ut.

- Gjør dere noe for å få disse tallene enda lavere?

- Vi gjør så godt vi kan med den kapasiteten vi har. Jeg tror ikke vi kommer noe lavere enn der vi er nå. Vi kan alltids ha en nullvisjon, men vi må være realistiske også.

Adgangskontroll og kamera

Faglederen forteller at de for endel år siden hadde vesentlig høyere antall innbrudd og skadeverk. Ifølge henne er det spesielt to årsaker til at dette har bedret seg. Bedre adgangskontroll og flere kamera.

- For det første hadde vi gjestekort som ble gitt til personer som var på besøk. Det var kort som ofte ble liggende å slenge, og som gjerne hadde enkle pinkoder. Derfor var de lett å skaffe, og en kunne bare prøve seg frem til en fant en dør de fungerte på. DA vi sluttet med gjestekortene ble det 1500 færre adgangskort i omløp, forteller Grønning-Moe.

I dag må alle som skal ha adgangskort ved NTNU ha kort med bilde, egen kode og annen informasjon registrert. I tillegg til rundt 7500 ansatte og drøyt 40 000 studenter er det også i overkant av 3000 eksterne som har adgangskort. Den siste gruppen inkluderer blant annet leietakere i NTNUs bygg, huseiere som NTNU leier av og ansatte i selskaper som NTNU har avtaler med.

- I tillegg til dette bruker vi mye tid på oppklaring når det først skjer noe, og gjerningspersonene blir ofte tatt. Vi henter ut overvåkningsbilder, og ettersom mange er kjenninger av politiet blir de tatt raskt. Etter hvert som det blir kjent i miljøene blir også terskelen for å prøve seg på noe høyere, sier faglederen og legger til:

- Da antallet uønskede hendelser var på topp for noen år siden hadde vi en oppklaringsprosent på 80.