Vant Abelkonkurransen for andre år på rad

Hva skal til for å bli best av de beste? Årets vinnere av Nils Henrik Abels matematikkonkurranse ga svar som kan reduseres til et minste, felles multiplum.
- Uen realfag og matematikk ville ikke det moderne Norge vært mulig, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen før han delte ut årets Abel-priser. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

- Uen realfag og matematikk ville ikke det moderne Norge vært mulig, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen før han delte ut årets Abel-priser.  Foto: Tore Oksholen

- Man må løse svært mange oppgaver, svarte Muxan Yan.

- Treningsleir, svarte Johan Sokrates Wind.

Yan kommer fra United World College på Flekke mens Wind er elev ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø.

Det ble delt førsteplass under Abelkonkurransen i år. Wind og Yan er per definisjon Norges mest talentfulle unge matematikere. De gikk seirende ut av tirsdagens finale, hvor 29 elever fra ungdoms- og videregående skoler deltok. Disse hadde i sin tur gått to innledende runder med i alt 3 400 deltakere fra landet rundt.

Johan Sokrates Wind og Muxan Yan utgjør med andre ord kremen av kremen. Da UA interpellerte hva som skal til for å bli, ikke bare svært god i matte – som samtlige 29 finalister må antas å være – men eksepsjonelt god, svarte begge med å vise til hardt arbeid.

Sokrates’ noe lenger svar var slik:

- Dette er fjerde året jeg deltar. Vi er med på en treningsleir i forkant av konkurransene, og vi lærer svært mye her.

Vant også i fjor

Wind gikk seirende ut også i fjor. Tredjeplassen gikk til Kari Lovise Lodsby fra Hadeland Videregående skole på Gran. Lodsby kapret samme plass også i fjor.

Utfordrerprisen, som går til årets yngste nykommer, ble tildelt 15 år gamle Anna Lyubarskaja Biralee International School. Prisen deles ut av seismikkselskapet PGS.

Matematiker, forsker og selverklært nerd Jo Røslien (foran) foredro om matrematikkens mørke hemmeligheter, blant annet om

Matematiker, forsker og selverklært nerd Jo Røslien (foran) foredro om matrematikkens mørke hemmeligheter, blant annet om "Den diaboliske brøk" 45/32-deler.   Foto: Tore Oksholen

 

- Se deg om, Torbjørn

- Om du behøver hjelp til å regne på statsbudsjettet, er det bare å se deg om i salen, oppfordret prorektor for utdanning og læringskvalitet, Berit Kjeldstad i sin velkomsttale.

- Ikke bare regjeringen, men landet som helhet, har stort behov for disse talentenes kompetanse i årene som kommer.

LES OGSÅ: Kongen hedrer NTNUs Idun Reiten

Til matte-OL

Konkurransens hovedsponsor, PGS, inviterer finalistene til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i mai, i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS anvender matematikk i praksis for å kartlegge jorda under havbunnen og hjelpe oljeselskapene i deres jakt etter olje og gass.

De beste fra Abelkonkurransen, inkludert dem som skal representere Norge i den internasjonale matematikk-olympiaden (IMO), inviteres av Det Norske Videnskaps-Akademi til Oslo som æresgjester under Abelprisutdelingen og Holmboeprisutdelingen i mai.

Johan Sokrates Wind vant sølvmedalje under fjorårets matte-OL, men gir klart uttrykk for at i år er det gull som gjelder.

Behøver du regnehjelp til statsbudsjettet, Torbjørn? Se deg om i salen

Berit Kjeldstad, prorektor
null
Røe Isaksen sammen med årets vinnere av Abelkonkurransen, Johan Sokrates Wind og Muxan Yan. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

Røe Isaksen sammen med årets vinnere av Abelkonkurransen, Johan Sokrates Wind og Muxan Yan.  Foto: Tore Oksholen

Tett i tet. Årets topp 10 liste fra finalen i Abelkonkurransen. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

Tett i tet. Årets topp 10 liste fra finalen i Abelkonkurransen.  Foto: Tore Oksholen

Johan Sokrates Wind fikk tildelt en sjekk på 15 000 kroner av statsministeren da han vant Abelkonkurransen i 2014. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Johan Sokrates Wind fikk tildelt en sjekk på 15 000 kroner av statsministeren da han vant Abelkonkurransen i 2014.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

- Jeg har lært matte fra programmering

Johan Sokrates Wind er vinneren av årets Abelkonkurranse. Andreklassingen sier han pugger lite, men lærer matematikk gjennom programmering.

- Ikke jobbet så mye

Einar Bogsnes Hegge fra Kvinnherad vant årets Abelkonkurranse. Nå planlegger han å bli NTNU-student.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Legger «tyskervits»-varsel mot Vagstad dødt

Forskerforbundet har behandlet varselet mot tillitsvalgt Steinar Vagstad ved Universitetet i Bergen og konkludert med at Vagstad ikke har gjort noe galt.

Eikrem vs. Filter Nyheter:

PFU behandler saken onsdag

Øyvind Eikrem beskylder Filter Nyheter for ukritisk kildebruk og å komme med påstander som ikke kan etterprøves. Avisa svarer at Eikrem bagatelliserer det innvandrerfiendtlige innholdet på Facebook-sida avisa kopler ham til.

UA-serie: NTNU etter korona

Er fysisk læringsmiljø vårt svar på enekontor?

Situasjonen for mange studenter er på flere måter skremmende.