Studiestart:

Fadderravner patruljerer langs Nidelva

Studenter ved BI har startet et nytt opplegg med nattlig patruljering langs Nidelva. Målet er å gjøre byen enda litt tryggere under fadderukene.
Tahiri går tredje året på BI. Han forteller at fadderravn-tiltaket har blitt godt tatt imot fra flere hold. 
    
      (Foto: Håkon Pedersen)

Tahiri går tredje året på BI. Han forteller at fadderravn-tiltaket har blitt godt tatt imot fra flere hold.  Foto: Håkon Pedersen

Dersom man ferdes omkring Nidelva natterstid mellom 15. og 25. august vil man kanskje få øye på de vandrende gjengene ikledd refleksvester med betegnelsen “Fadderravn” på ryggen. Man skulle kanskje tro dette var de faste natteravnene, men det er det ikke: Det er frivillige som ønsker å vie litt ekstra oppmerksomhet til å patruljere ved Nidelva i denne hektiske fadderperioden.

Initiativtakeren bak opplegget, den 22 år gamle studenten Gent Nura Tahiri fra Horten, forteller at planen er at de stort sett skal gjøre det samme som natteravnene, men med ekstra fokus på et ganske hett geografisk område i fadderperioden.

- Vi skal ha mer fokus på Nidelva og Marinen. Det er en del politi og natteravn i midtbyen, spesielt i helgene, og det er selvfølgelig kjempebra. Vi ønsket allikevel enda mer fokus på Nidelva, ettersom det har vært mange tragiske episoder knyttet til den.

Studentene Eskil (f.v.), Kornelius, Antti og Martin bruker natta på å speide langs vannkanten. 
    
      (Foto: Håkon Pedersen)

Studentene Eskil (f.v.), Kornelius, Antti og Martin bruker natta på å speide langs vannkanten.  Foto: Håkon Pedersen

 

Ønsker å gjøre sin del

Tahiri forteller at ideen til fadderravnene kom etter en diskusjon med venner om hvorfor det ikke er flere som er ute og patruljerer i fadderukene, når så mye annet i byen er drevet på frivillig basis. Han understreker at det garantert er noen andre som må ha tenkt på det samme før dem, men at det siste som gjensto var å gjennomføre tiltaket. Dette har han, med mye god hjelp, omsider fått til.  

- Vi har etablert gode samarbeid med natteravnene og faddervaktene, og har fått bra hjelp fra politiet. Vi vet at disse ikke alltid kan være der det skjer, så hvorfor kan ikke vi hjelpe til?

Tahiri forteller at de hadde et sterkt ønske om å få i gang opplegget i år, til tross for at planleggingen startet så sent som i juni.

- Vi vet at politiet stiller opp med det de kan, natteravnene gjør det samme, og faddervaktene har gjort en kjempeinnsats. Fadderravn-opplegget er en ekstra bistand til byen som vi hadde muligheten til å stable raskt på beina.

Fadderravnene har også inngått et samarbeid med Trøndertaxi for å lett kunne få hjem raskt de som trenger det. De har fått et eget nummer de kan ringe for å skaffe skyssen, som selskapet tilbyr til fastpris.

Tahiri sier at BI også har vært uvurderlig i prosessen, og har bidratt med hjelp til organisering, kontaktknytting og økonomisk støtte.

- Jeg hadde tidligere hørt mye om at man kunne starte mye på BI, men jeg trodde det mest gjaldt det forretningsmessige. At dette også omhandlet veldedighet synes jeg er helt fantastisk.

Tragiske ulykker som bakteppe

Mye av aktiviteten i fadderukene er sentrert omkring Nidelva, noe som har både positive og negative aspekter. Fadderravnene hjelper de som har behov for det under patruljeringen, men Tahiri legger ikke skjul på risikoen forbundet med elva er i hovedfokus. Den krever liv årlig, deriblant flere studenter. I fjor mistet også en BI-student livet på vei hjem fra byen. Sommeren i år har vært et rekordår for drukninger. Tahiri trekker frem drukningsfaren som sentral, og oppsummerer kort hva de ønsker å oppnå med fadderravn-opplegget.  

- Hvis vi kan bidra til å gjøre byen bare bittelitt tryggere, så har vi nådd målet vårt.

Dersom man selv ønsker å være med, så kan man melder seg inn i facebookgruppa «Fadderravn 2018 – Gruppa», hvor det postes info hver dag. De frivillige møter ved BI klokken 23 hver kveld, og går mot Nidelva slik at de er i gang med patruljeringen til omkring 23:30. Deretter holdes det på fram til cirka 03:30. Tahiri understreker at man ikke trenger å være med alle dager, og at man går de dagene man ønsker.

- Så lenge du er over 18 år, uansett om du er student eller ei, så er du hjertelig velkommen til å bli med.

Ønsker å bli større og bedre

Tahiri berømmer både politiet, natteravnene og faddervaktene for deres innsats og hjelp i oppstarten. Han forteller at det de har vært mest avhengige av til nå er erfaring og kunnskap.

- Natteravnen og faddervaktene er jo ganske veletablerte. Siden det er første gang vi forsøker det her har vi stilt dem en del spørsmål og fått påfølgende gode svar. Representanter fra begge var blant annet på kick-off-kurset vi hadde for våre frivillige. Her snakket vi en del om konflikthåndtering, hvordan prate og henvende seg til folk som har drukket en del alkohol og lignende.

Når det kommer til fremtidsplanene for opplegget sier Tahiri at de ønsker å utvide, og også forsøke å inkludere linjeforeninger og andre studentorganisasjoner i opplegget.

- Vi satser på at samarbeidene bare skal bli sterkere og sterkere med åra. Vi får se hvordan dette går og hva resultatene blir, men vi håper at opplegget skal bli bedre og bedre med årene.

I slekt med natteravnene

Første kveld for patrulering møtes Tahiri og en gjeng på åtte og ni frivillige utenfor BI-campusen på Brattørkaia. Det planlegges hvem som skal gå hvor. En representant fra natteravnene har møtt opp. Hun kommer med en del råd til de oppmøtte, deriblant at de skal snakke med folk de ser, samt høre hvordan de har det. Hun har pakket sekker med nyttig utstyr til de som skal patruljere: førstehjelpsutstyr, vann, spyposer og kondomer er noe av det som de frivillige kan komme til å få bruk for.

-Vi blir faktisk ganske ofte spurt om kondomer, sier hun.

De er de eneste på Brattørkaia i natt, og mens de står der går det flere større gjenger forbi. Flere av dem har fadder-t-skjorter. Tahiri trekker opp refleksvester til alle de frivillige fra sekken sin.

- Jeg har sittet og tusja litt, ler han.

Samtlige vester har «Fadderravn» skrevet over ryggen med tykke, svarte bokstaver. En guttegjeng på fire skal gå via Bakklandet, og deretter følge elva vestover mot Trondheim Spektrum. Den andre gruppa skal begynne sin rute i midtbyen. Guttene går i samme klasse på BI, og alle synes dette er et tiltak det er verdt å bruke tid på.

- Vi ville gjøre noe annet enn å være fadder, men samtidig bidra til studentene, sier Kornelius, en av de som har valgt å vie de sene nattetimer på å passe på de som måtte ferdes langs elva.

De tre andre, Eskil, Martin og Antti, er enige, og sier de håper opplevelsen skal bli givende både for dem og de som eventuelt trenger hjelp. Samtlige har vært på kick-off-kurset dagen før, og har plukket opp en del tips fra erfarne natteravner. Det sosiale ved å patruljere sammen er også en grunn til at de valgte å melde seg som frivillige, slik som med mye annen aktivitet i studentfrivilligheten. De kjenner også Tahiri fra studiet, til tross for at de ikke går samme linje.

- Vi har snakket en del sammen om dette opplegget med han. Vi håper jo alle at det skal gå bra, men det er jo første året vi tester det ut, så vi må rett og slett bare se hva som fungerer og ikke.

Når klokka passerer midnatt krysser gruppa en av broene nordover mot midtbyen, og de skiller lag for natta. Når de kommer over til andre siden er planen å gå østover langs elva for å speide videre. De har enda ikke kommet over noen som har hatt behov for hjelp, og det håper de det ikke skal bli mye behov for heller, både i natt og fremover.

Slutt å pisse i elva!

I praten med Tahiri tidligere på dagen har det vært mye snakk om farene ved Nidelva og studenter som har inntatt alkohol. Samtidig synes Tahiri, som selv har vært både fadder og fadderbarn, at han ikke har savnet mer tilstedeværelse fra politi og natteravn. Det kan dog aldri bli for mange øyne ute på natterstid, spesielt når mange nye studenter inntar byen. På spørsmål om han har tips til hvordan Trondheimsstudentene kan holde seg trygge, er det en ting han trekker spesielt frem.

- Det er mye man kan si generelt, men spesielt til guttene har jeg en oppfordring: Slutt å pisse i elva! Folk undervurderer strømmen, og om man først faller uti, er det veldig vanskelig å komme seg opp. Jeg vil tro de fleste vet det, på samme måte som de fleste vet at man ikke skal slåss eller snike i køen, men så kommer jo den promillen i tillegg, da.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo nå ser på hvordan de skal tilpasse ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.

Foreslår å fjerne musikk, kunst og medievitenskap fra KAM-senteret for å bevare trehusene

Institutt for arkitektur og teknologi åpner for å splitte opp KAM for at de skal få nok plass i Høgskolebakken.