Brexit:

Risikerer å miste Erasmus-stipend

Studenter som planlegger utveksling til England etter Brexit risikerer å miste retten til Erasmus-stipendet. Norske studenter som allerede er på utveksling i Storbritannia får fullføre sine studier som planlagt.
Iselin Nybø anbefaler studenter som vurderer utveksling til høsten å se til andre land enn Storbritannia. 
        
            (Foto: Wikimedia Commons)

Iselin Nybø anbefaler studenter som vurderer utveksling til høsten å se til andre land enn Storbritannia.  Foto: Wikimedia Commons

– EU-kommisjonen garanterer at Erasmus-studenter som har startet et utvekslingsopphold før Brexit finner sted skal få fullføre dette. Disse studentene vil dermed få gjennomføre utvekslingen uten problemer. Dersom Brexit blir utsatt til etter semesterstart høsten 2019, så vil dette gjelde for studenter som reiser ut da også, sier Nina Moxnes, seksjonssjef for internasjonal seksjon ved NTNU.

Per dags dato har NTNU til sammen 33 studenter på utveksling i Storbritannia. 15 av disse reiser jennom Erasmus, mens 18 er på utveksling gjennom bilaterale avtaler. Studenter som reiser gjennom bilaterale avtaler (såkalte Study Abroad-studenter) vil ikke bli berørt av en eventuell Brexit. Disse avtalene er inngått uavhengig av EU, og dagens utvekslingspraksis vil fortsette som før, sier hun.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Informerer om risikoen

Per dags dato har 32 studenter søkt utveksling til Storbritannia neste skoleår - 20 gjennom Erasmus-programmet, og 12 gjennom bilaterale avtaler. NTNU har Erasmus-avtaler med 32 britiske læresteder.

– Hvilke råd gir dere studentene som ønsker å reis spå utveksling til Storbritannia?

– Studentene er informert om risikoen som Brexit medfører, som først og fremst gjelder de økonomiske vilkårene knyttet til Erasmus-programmet, altså retten til Erasmus-stipend og skolepengefritak. Vi har rådet studentene til å ta dette med i betraktningen når de velger lærested.

– Skulle det oppstå noe som gjør det vanskelig å utføre planlagt utveksling, så vil vi hjelpe studentene med å finne et alternativ løsning, for eksempel ved å reise gjennom en bilateral avtale eller ved å dra til et annet land. Internasjonal seksjon følger nøye med på utviklingen i saken, og oppdaterer studentene våre dersom det skulle skje noe som får konsekvenser for utvekslingsoppholdet deres.

Ønsker å fortsette utvekslingspraksisen

Ved København Universitet har man vært i kontakt med britiske partneruniversiteter med sikte på å få studenter flytta over på ordinære utvekslingsavtaler etter endt skoleår, i tilfelle hard Brexit. NTNU har foreløpig ikke tatt et slikt initiativ.

– NTNU har ikke tatt initiativ til å opprette reserveavtaler i tilfelle hard Brexit. Enkelte av våre britiske partnere har tatt initiativ til slike avtaler, etter modell av eksisterende Erasmus-avtaler. Den rådende oppfatningen er nok imidlertid at Erasmus-avtalene fortsatt er aktive og gyldige inntil det er avklart når og hvordan Brexit skal skje.

Det internasjonale kontroret ved NTNU har løpende kontakt med sine britiske sammarbeidspartnere.

– De har gitt oss tydelige signaler om at de ønsker å fortsette utvekslingspraksisen som er blitt etablert gjennom Erasmus-programmet. Britiske læresteder oppfordrer oss til å nominere Erasmus-studenter som normalt for neste år, og vi er trygge på at de vil fortsette å ta imot våre studenter uavhengig av hva som skjer med Erasmus.

Fulltidsstudentene ikke bekymret

Terje Torrissen er norsk student i Skottland, men er foreløpig ikke bekymret på egne vegne, fordi han er heltidsstudent og ikke på utveksling. I mai avslutter han sitt tredje av fire år ved Accounting and Business ved the University of Edinburgh.

– Jeg tror Brexit har liten risiko for meg som norsk student. Nordmenn som tar en hel grad i Storbritannia betaler allerede «overseas fees», som betyr at vi betaler skolepenger som alle andre ikke-europeere, mens skotter og europeerne så langt har studert her gratis. Engelskmenn betaler omlag halvparten av det nordmenn gjør, ettersom skole koster penger for alle i England. Det blir i så fall gratis-studentene i Europa-samarbeidet som må lide for Brexit.

Han reiste til Skottland etter å ha hørt mye godt om universitetet fra norske venner som studerte der. Internasjonalt nettverk og språkferdigheter var også en betydelig faktor.

– Det verste utfallet som har noen som helst sannsynlighet er kanskje at de begynner å kreve visum av nordmenn, men igjen er vel dette veldig lite sannsynlig og har ikke noe som helst politisk formål.

Han forteller at stemningen i sin omgangskrets er rolig.

– De fleste tenker nok «hva skal de gjøre, vi betaler allerede blodpris». Dessuten trenger ikke norske studenter å forholde seg til den britiske staten på samme måte som briter selv og andre europeere gjør. Jeg er også usikker på om det blir den knallharde brexiten noen ønsker.

Én ting legger han merke til. De økonomiske svingningene i pundet kan ha konsekvens for pengene han får fra Lånekassen.

– Man merker veldig godt at det er svinginger i pundet hver gang det er avstemninger i underhuset og hver gang det kommer nye rykter om May´s intensjoner. Disse svingningene har mye å si når man skal konvertere Lånekassen-kroner om til pund, ettersom studenter flest her mottar 150 000 kroner fra Lånekassen hvert semester, sier han, og understreker at hans yttring er synspunkter som privatperson.

Fraråder norske studenter å dra

Minister for forskning og høyere utdanning Iselin Nybø (V) oppfordret i februar norske studenter til å ta utvekslingen sin et annet sted enn i Storbritannia på grunn av brexit. Nybø begrunner dette med at usikkerheten knyttet til Erasmusprogrammet er stort, sier hun til NRK.

– Hvis du er student og vurderer å reise ut til høsten, anbefaler jeg deg å se på andre land enn Storbritannia, sa hun til NRK i februar.

– Det foregår et omfattende arbeid i alle departementer for å forberede en mulig brexit uten avtale. Jeg forstår veldig godt at usikkerheten studentene opplever er uheldig, men dette er utfordringer som vi deler sammen med de aller fleste andre europeiske land, skriver Nybø på regjeringens hjemmeside.

Kunnskapsdepartementet føger nøye med

Da Englands statsminister Theresa May besøkte Erna Solberg i Oslo i høst ble de enige om å videreføre rettighetene til norske borgere som oppholder seg i Storbritannia. Altså vil de etter Brexit fortsatt har rett til å reise fritt ut og inn av England.

– Med denne avtalen vil for eksempel norske og britiske studenter og arbeidstakere som bor i Storbritannia og Norge kunne fortsette som før. Vår ambisjon har hele tiden vært at brexit skal endre på så lite som mulig for nordmenn i Storbritannia og briter i Norge, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Det skriver regjeringen på sine hjemmesider.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UiO og NTNU med nye forskningsetiske tiltak

Ved Universitetet i Oslo har de opprettet et eget vitenskapsombud. Ved NTNU ruller de snart ut et obligatorisk nettkurs for doktorgradsstipendiater.

Gjesteskribenten:

Jeg ble redd etter at jeg skrev om sang i skolen

Da Nora Kulset skrev et lite blogginnlegg om sang i skolen, erfarte hun at det finnes nettroll der ute som skriver stygge e-poster. Skikkelig stygge e-poster.

Ytring:

Fem spørsmål til den som vil bli rektor ved NTNU (ok, sju da)

Nina Lager Vestberg kommer med sine innspill til spørsmål som bør stilles i intervjurunden.

Rektorjobben ved NTNU:

Aalborg-rektor sier han ble oppfordret til å søke

- Det er vanskelig å si nei når man får en slik mulighet, sier rektor Per Michael Johansen ved Aalborg Universitet om jobben som rektor ved NTNU.