Vil finne ut om dagens opptak gir de best egnede studentene

Nifu forsker på om dagens opptakssystem fungerer godt nok.
Nifu, her ved direktør Sveinung Skule, jobber nå med å se på hvor bra dagens opptakssystem til høyere utdanning fungerer. Den endelige rapporten skal foreligge på nyåret. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Nifu, her ved direktør Sveinung Skule, jobber nå med å se på hvor bra dagens opptakssystem til høyere utdanning fungerer. Den endelige rapporten skal foreligge på nyåret.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

I dag er det som kjent karakterer fra videregående, samt eventuelle tilleggspoeng for kjønn, alder, annen utdanning og så videre, som avgjør hvorvidt du kommer inn på ditt ønskede universitetsstudie. Men er det rett måte å gjøre det på? Det forsøker Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu) i disse dager å finne svar på.

Arbeidet gjøres på bestilling fra Kunnskapsdepartementet, og den endelige rapporten skal leveres i januar neste år. Målet er ifølge en pressemelding å finne ut hvilken effekt ordningen med kvoter og tilleggspoeng har, og om opptakssystemet slik det er i dag bidrar til at de best egnede studentene rekrutteres.

- Vi er i gang med en helhetlig gjennomgang av regelverket for rangering, noe som inkluderer alle kvoter og tilleggspoeng i systemet for opptak. Resultatet av gjennomgangen vil kunne få effekt tidligst ved opptaket neste  høst, og undersøkelsen til Nifu vil bli tatt med inn i dette arbeidet, sier statsråd Iselin Nybø i en pressemelding fra Unit - direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning.

Det er Unit som forvalter opptaket i dag. De skal også bidra i arbeidet for å sikre et regelverk som er enkelt for søkerne å forstå. I tillegg er de opptatt av forhold knyttet til likebehandling, digitalisering og effektivisering av opptaket.

Prosjektet ledes av Elisabeth Hovdhaugen ved Nifu.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UAs julekalender:

Ser du hvem dette er?

Dagens hint: Har jobbet med både aluminium og olje. Om hun har arvet morens herskapelige interesser vites ikke

- Hun har full støtte i styret

- Det har vært en meget omfattende prosess, med oppgaver til kandidatene og personprofilanalyser, sier styreleder Svein Richard Brandtzæg.

Rektor Anne Borg: - Tid for konsolidering

- Nå må vi ta ned de ballene som er oppi lufta, sier Anne Borg. Hun er tydelig på at reformtakten skal ned med henne som rektor.

Her er NTNUs nye rektor

Nå kan hun stryke «konstituert» fra jobbtittelen sin: Anne Borg blir NTNUs rektor for de kommende 5,5 årene.